Yeni New York

ABD’li ünlü yazar, çocukluk yıllarını geçirdiği kentin 80 yıllık değişimini anlatıyor.

Haberler National Geographic 02.12.2015 - 12:53

  • 1
    ABD’li ünlü yazar Pete Hamill, çocukluk yıllarını geçirdiği kentin 80 yıllık değişimini anlatıyor.  

    Kent silueti, Manhattan’da olduğu kadar Doğu Nehri’nin ötesindeki Brooklyn ve Queens’de de dramatik bir değişim geçiriyor. Ülkenin en yüksek kulesi One World Trade Center, ilk yerleşimcilerin evlerini inşa ettiği Battery Park’ın kuzeyinde yükseliyor.
  • 2
    Bu cüretkâr yeni bina, kentle maceraperest konut mimarisi arasındaki flörtün bir ürünü. Ortadaki açık avluyu çevreleyen 700 dairenin yer aldığı yamuk piramit biçimli Via 57 West, Hudson Nehri Parkı’na bağlanacak.
  • 3
    Greenwich Village’da, Christopher Street ve West Street’teki 260 metrelik Pier 45, ülkenin en uzun nehir kıyısı parkı kapsamında yenilenmesinin ardından, güneşlenmek isteyenlerin en sevdiği yer haline geldi. Çürüyen rıhtımlar, gemi bölmeleri ve otoparklardan oluşan altı kilometrelik bir alan, ödül kazanan bir tasarımla Hudson Nehri Parkı’na dönüştürülmüştü.
  • 4
    Aşağı Manhattan’daki çevre dostu Conrad New York oteli, içinde bir de şef bahçesi bulunan bir yeşil çatıya sahip.
  • 5
    Nefes kesici olarak övülen, müsriflik göstergesi diye alay konusu olan 4 milyar dolarlık Dünya Ticaret Merkezi Bağlantı İstasyonu’nun tasarımı ünlü İspanyol mimar Santiago Calatrava’ya ait. İstasyon, New Jersey’den gelen trenleri 11 metro hattına bağlayacak.
  • 6
    Brooklyn, Prospect Park’ta, LeFrak Center at Lakeside’daki patikalar, kafe ve paten sahasının zarif geometrisi bir kış fırtınasında belirginleşiyor.
  • 7
    Eskiden askeri üs olan Governors Adası, telkâri benzeri patikalarıyla körfezin ve Özgürlük Anıtı’nın göz alabildiğine manzarasını sunan bir park olarak yeniden yaşam kazandı.
  • 8
    Ünlü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni Whitney Amerikan Sanatları Müzesi’ni gezmeye gelenler, rengârenk boyalı sandalyelerden bir yerleştirmenin bulunduğu çatı teraslarını keşfediyor. 85 yıllık müzenin lüks Madison Avenue’den modern Chelsea bölgesine taşınması, kentin eski zenginlerin kalesi olmaktan yeni zenginlerin oyun alanı olmaya doğru geçirdiği değişimin bir göstergesi.
  • 9
    İster ufuk çizgisini bozan bir felaket olarak görülsün ister bir mühendislik harikası, sonbaharda inşaatı sürerken fotoğraflanan 432 Park, kentin en dikkat çekici süper yüksek binası haline geldi. En tepedeki dairelerden Central Park’ın nefes kesici manzarası izlenebiliyor. Çatı katı dairesi 95 milyon dolara satıldı.
  • 10
    Four Freedoms Park, 1970’lerde mimar Louis Kahn’ın tasarladığı en son çalışma olmuştu ancak proje üç yıl önce bitirilebildi. Franklin D. Roosevelt’in, ifade ve din özgürlüğüne, yoksulluk ve korkudan kurtulma özgürlüğüne dayalı bir dünya kurma çağrısı yaptığı 1941 yılındaki konuşmasını onurlandıran park, Doğu Nehri’ndeki yeniden geliştirilen Roosevelt Adası’nın güney ucunda bulunuyor. 

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Aralık sayısında veya iPad/iPhone/Android edisyonlarında okuyabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız