Yunuslar ile muhabbet zamanı

Yunuslar ve insanlar arasındaki iletişim engelleri aşılmak üzere...

Haberler National Geographic 14.05.2015 - 17:01

  • 1
    Yiyecek arayan dönücü yunuslar, Hawaii’de, Oahu açıklarındaki bir körfeze geri dönüyor. Geveze ve sokulgan karakterli dönücü yunuslar, sayıları binlere ulaşan gruplar halinde yaşıyor.
  • 2
    Benekli yunuslar suların olağanüstü temiz olduğu Kuzey Bahamalar açıklarında yüzüyor. Bu sosyal hayvanların üç kuşağı –30 yıl içinde 300 birey– Denise Herzing liderliğinde gerçekleştirilen dünyanın en uzun süreli sualtı yunus programının konusu.
  • 3
    Afalinaların beyinleri –bedenleriyle orantılı olarak değerlendirildiğinde- hayvanlar aleminde en büyük beyinler arasında yer alıyor. Bilim insanları yunusların karmaşık seslenişlerinin şifresini çözmeye çalışıyor. Bu şişe burunlular, Honduras'ta Roatan Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görüntülendi.
  • 4
    Stan Kuczaj’ın emrini okumak –ok işareti “suyun dibine geri dön” anlamına geliyor. Roatan'daki bu afalina için çocuk oyuncağı. Kuczaj, "Yunusların nasıl düşündüğünü anlamak için bu tür problemleri çözmeye çalışan yunusları gözlemlemek şart" diyor.
  • 5
    Son derece sosyal yaratıklar olan yunuslar, yaratıcı yiyecek stratejileri üzerinde birlikte çalışıyor. Patagonya açıklarındaki gölgeli yunuslar,hamsileri düzgün yuvarlaklar haline gelecek şekilde güdüyor sonra da
    sırayla mideye indiriyor.
  • 6
    Bahamalar’da yunusları inceleyen Denise Herzing (sağdaki) yunus ıslıkları üreten bir bilgisayar takıyor. Umudu, bu çalışmaların, ortak bir kelime haznesinin temellerini atması yönünde.
  • 7
    Yunuslar sesle olduğu kadar bedenleriyle de iletişim kuruyor. Patagonya açıklarında sudan dışarı fırlayan bu gölgeli yunus, diğer yunuslara sinyal gönderiyor olabilir.
  • 8
    Yunuslar sorun çözme konusunda olağanüstü başarılı. Florida Keys açıklarındaki bu iki afalina da, balık dolu bir PVC borunun kapağını açmak için tek yolun yardımlaşma olduğunun farkında.
  • 9
    Bu bir angarya değil bilişsel yetenek testi. Kaliforniya, Vallejo’daki Six Flags parkındaki afalina yenilir jelatinden yapılmış topu.borular labirentinden çıkarmak için rostrumumu kullanmayı keşfediyor.

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Mayıs sayısında veya iPad/iPhone/Android edisyonlarında okuyabilirsiniz.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız