Tokyo Motor Show 2009

Elektrikli konsept modellerin damgasını vurduğu fuar krizin etkilerini taşıyor.

Haberler 22.10.2009 - 22:38

Japon otomobil üreticileri uzun zamandır beklenen ve üretimine başlanacağının kanıtı olan şık, tamamen elektrikli araçlara ait yeni konseptlerini Tokyo Motor Show'da tanıtıyor.

Japon otomobil yapımcıları geçmişte olduğu gibi bu yıl da çeşit çeşit, hatta biraz garip, fütürist araçlar sergiliyor ve araçlarda zamanımızın "ana teması" olan küresel ekonomik kriz ve küresel ısınma, sergilenen ekonomik ve çevre dostu otomobiller ile kendini gösteriyor.

Ancak pek çok yüksek profilli Avrupa ve Amerikan markalarının katılmadığı, yerli kamyon üreticilerinin bile ciddi ekonomik sıkıntı nedeniyle katılmaktan vazgeçtiği fuarın ziyaretçileri, büyük fuarların alışılmışı olan pırıltı ve şatafatı göremeyecekler.

Cumartesi günü halkın geneli için açılacak 41. Tokyo Otomobil Fuarı 39 dünya prömiyeri barındıracak. Bu rakam, daha ufak bir sergi alanında olmasına rağmen 2007 yılında, yani bir önceki fuarda 71’di. Şimdiye kadarki en düşük katılımla fuara sadece 108 şirket katıldı. Bunlar arasında yalnızca üç yabancı katılımcı var: Almanya’dan Alpina Burkard Bovensiepen GmbH veya en bilinen ismi ile Alpina, ve İngiltere’den Group Lotus plc ve Caterham Cars.

Bu yılki fuarın en önemli modelleri, geçmişte yüksek üretim maliyetleri ve alt yapının bulunmaması gibi sebeplerle üretim aşamasına girmekte başarısız olmuş sıfır emisyonlu elektrikli araçlar. Fuarın ikinci en önemli modelleri ise gaz-elektrik hibrit otomobilleri.



Nissan tamamen elektrikli, orta boyutlu aile sedanı “Leaf”i ilk defa kamuoyuna tanıtacak. Japonya’nın üçüncü en büyük otomobil yapımcısı ayrıca iki kişilik bir elektrikli araç konsepti olan, virajları alırken motosiklet gibi 17 dereceye kadar eğilebilen koza benzeri bir gövdeye sahip Land Glider’ı da görücüğe çıkarıyor.

Ürettikleri Prius ve Insight hibrit modeller ile talep patlaması yaşayan Toyota ve Honda, elektrikli araç pazarına girmeye ve hibrit model serilerini genişletmeye hazırlanıyorlar. 2012’de tamamen elektrikli bir araç piyasaya sürmeyi planlayan Toyota, henüz ülkemizde yollarda göremediğimiz, ufak iQ modelinden bile kompakt olan 2.7 metre uzunluğundaki elektrikli aracı FT-EV II’yi sergiliyor.

Uzun zaman elektrikli araçlara kuşkuyla yaklaşmış ve yakıt hücreli otomobilleri desteklemiş Honda da yön değiştiriyor. Şirketin Başkanı Ito yalnızca ABD’de değil, Japonya ve Avrupa’da da tamamen elektrikli araçlar piyasaya süreceklerini söylüyor. Japonya’nın ikinci en büyük otomobil yapımcısı şehir kullanımı için tasarlanmış, küçük bir elektrikli araç olan, geçmişe ait, dik açılı bir görünüme sahip EV-N’yi tanıtıyor. Honda elektrikli araçlara ek olarak iki kişilik CR-Z spor otomobil hibridinin neredeyse hazır bir versiyonunu ve makas benzeri ön kapılara ve kayan arka kapılara sahip altı koltuklu hibridi Honda Skydeck’i de sergiliyor.

Bu arada “i-MiEV” elektrikli aracın üreticisi Mitsubishi Motors Corp ise fişe takılabilen spor pikap konsepti olan PX-MiEV’i ve bu yumurta şeklindeki hatchback elektrikli araca göre daha fazla bagaj yeri sağlayan i-MiEV Cargo’yu tanıtıyor.

Subaru markasını ve fişe takılabilen Subaru Stella’yı üreten Fuji Heavy Industries Ltd markanın imzası bokser motoru ve hibrit sistemini bir araya getiren güç aktarma organlarına sahip, Subaru Hybrid Tourer konseptini sergiliyor.

Diğer otomobil yapımcıları yenilenmiş geleneksel teknolojiye devam etmeyi tercih ediyorlar, örneğin Mazda dünya prömiyerini yapan yeni nesil benzin motorunu ve otomatik şanzımanı kullanarak 1 litre ile 32 kilometre yol alan “Kiyora” konsept kompakt otomobilini tanıtıyor.

Daihatsu ayrıca mevcut bir platform ve daha hafif malzemeler kullanarak litrede 30 kilometrelik bir yakıt ekonomisi elde eden dört kişilik mini aracı e:S’nin konsept modelini de sergiliyor.



2006 yılından beri nüfusun ve genç neslin otomobillere ilgisinin azaldığı Japonya’da, yerli otomobil yapımcıları kan kaybeden Japon pazarını canlı tutmak için mücadele ediyor. Dünyanın en büyük otomobil yapımcısı Toyota, eğlenceli ve heyecanlı sürüşe sahip otomobiller üreterek pazarı canlandırmak amacı ile daha hafif ve çevre dostu bir kompakt spor otomobil konsepti olan FT-86’yı tanıttı. Bu otomobil şirketin 1980’lerdeki Corolla Levin iki kişilik spor otomobili AE86’dan ilham alıyor. Şirket ayrıca iki kişilik Lexus spor otomobilinin konsept modelini de görücüye çıkarıyor.

İki yılda bir düzenlenen ve 4 Kasım’a kadar açık kalacak fuar csaheren yeni araçların ve motosikletlerin test sürüşleri gibi yeni programlarla 1 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefliyor, fakat bu rakam bir önceki etkinliğin çektiği 1.43 milyon rakamının altında kalıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız