Astım kontrol altına alınabilir! (2 Mayıs Dünya Astım Günü)

Türkiye’de her 13 kişiden biri astım hastası. Uzmanlara göre, genetik, alerjik veya çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve 7-8 çocuktan birinde görülen astım önlemlerle ve tedavilerle kontrol altına alınabilen bir hastalık.

Haberler ntv.com.tr 02.05.2018 - 09:40

Uygun ve düzenli ilaç tedavisiyle astım hastalarının iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebileceklerini belirten Türk TORAKS Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, hastalar için tedavilerini takip etmenin en önemli noktalarından birinin Astım Kontrol Testi (AKT) olduğunu söyledi.

2 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle hastalığa dikkat çeken Yorgancıoğlu, şunları söyledi:

“AKT, hastaya astımın günlük yaşantısını nasıl etkilediğini değerlendirme imkanı sağlar. 5 sorudan oluşan, 4 haftalık dönemde kişiye astımının ne kadar kontrol altında olduğunu gösteren güvenilir bir testtir. Astım belirtileri aylara ve sezonlara göre değişebileceği için testi bir defa yapmakla yetinmeyip düzenli aralıklarla doldurmanız da sağlıklı bir sonuç almak için önemlidir. Astımla yaşamayı öğrenebilirsiniz. Ancak astımınızın kontrol altında olmadığını düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışın.”

“ASTIM HASTASI ÇOCUKLAR İÇİN SPOR ÇOK FAYDALI”

Türk TORAKS Derneği’nden Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu da Türkiye’de astım hastalarının yüze 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğunu ve yüzde 30-40’nın obez olduğunu belirterek, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığına dikkat çekti.

Astımın spor yapmaya engel olmadığını belirten ve hastaların doktorlarına danışarak spor yapabileceklerini belirten Prof. Gemicioğlu, “Astım hastaları doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler. Birçok astım hastası performans sporlarını yapabilir” dedi.

Özellikler çocuklarda fiziksel aktivitenin artırılmasının ve düzenli sporun hastalığın seyrini olumlu etkileyeceğini aktaran Gemicioğlu, “Bu sayede günlük kullanılan ilaç dozları, randevusuz hekim başvuruları ve astım nedeniyle hastaneye yatışlar ile acile başvuruların azaltılabildiği saptanmıştır” dedi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız