‘Doktor beni baştan yarat’ gerçek oldu

Tıp dünyası bir ilke daha imza attı. Sağlıklı hücrelerle yeniden yaratılan organlarla hasarlı organların tedavi edilmesi artık hayal olmaktan çıktı. Yani nakledilecek organ laboratuarlarda yetiştirilecek.

Haberler 08.03.2011 - 13:35

Heyecan yaratan araştırma sonucu ABD’den geldi ve İngiltere'nin en saygın tıp dergilerinden Lancet'te yayımlandı.

6 yıl önce kendi vücutlarından alınan hücrelerden üretilen idrar yolu organları 5 çocuğa nakledildi. Organların tüm işlevlerini yerine getirdiği ve hastalarda hiçbir önemli yan etkiye rastlanmadığı açıklandı.

ABD'li doktorlar, geçirdikleri bir trafik kazası sonucu idrar yolu organlarını kaybeden yaşları 10 ila 14 olan 5 Meksikalı erkek çocuğa, dünyada ilk kez yapılan bir uygulamayla, kendi hücreleriyle oluşturulan idrar yolu organları nakletmişti.

İdrar kesesindeki idrarın vücuttan atılmasını sağlayan ve ince bir tüp olan idrar yolu organının hasar görmesi durumunda, daha önceki uygulamalarda ''greft'' adı verilen vücudun diğer bölgelerinden alınan dokularla bu organın işlevini görebilecek bir organ yapılıyordu. Ancak bu uygulamanın başarı oranı yüzde 50'inin altında kalıyordu.

Yeni uygulamada hastaların idrar kesesinden alınan mektup pulu büyüklüğündeki bir parçadaki hücreler, önce bir laboratuarda büyüme hızlarını artıracak özel bir karışımın içine konularak bekletiliyor. Daha sonra hücreler, yeni organın iskelesini oluşturacak küçük bir tüpe yerleştiriyor. Kendi kendine erime özelliğine sahip ameliyat ipiyle aynı malzemeden üretilmiş, küçük bir ağdan oluşan bu tüpün dış kısmı kas hücreleri, iç kısmı ise yüzey (lining) hücreleriyle kaplanıyor.

“KALTI BİR PASTAYI FIRINA VERMEYE BENZİYOR”
ABD'nin Kuzey Carolina eyaletindeki ''Wake Forest Üniversity School of Medicine'' adlı tıp okulundan Cerrahi Bilimler Profesörü Anthony Attala, yaptığı açıklamada bundan sonraki süreci ''katlı bir pastayı fırına vermeye'' benzetiyor.

Laboratuarda üretilen yapının hastaya nakledilmeden önce bir inkübatörde haftalarca bekletildiğini belirten Attala, bu işlemin, hücrelerden oluşturulan yapının kurulu olduğu iskeleden ayrılarak, yerini hastaların hücrelerinden oluşan yeni idrar yolu organına bırakmasını sağlamak amacıyla yapıldığını kaydetti.

“ORGAN YETİŞTİRMEK ARTIK BİLİM KURGU DEĞİL”
Araştırmayı değerlendiren bilim adamlarından, Avustralya'daki Bond Üniversitesi doku mühendisliği uzmanı Parick Warnke ''Nakledilecek organların laboratuarda yetiştirilmesi düşüncesi artık bir bilim kurgu değil'' diye konuştu.

İngiltere'deki, ''University College of London'' adlı üniversitenin, Onarıcı Tıp Biyoişlemleme Bölümü Başkanı Christ Mason da araştırma hakkında yazılı bir açıklama yayımladı. Mason açıklamada, ''Bir organ veya doku tedavi edilemeyecek ölçüde hasar gördüğünde veya travmatik olarak işe yaramaz hale geldiğinde, ne ilaçlarla ne de mekanik cihazlarla hastayı eski sağlığına kavuşturamazsınız'' ifadelerine yer verdi. Mason, vücut organlarının bilimden istifade ederek baştan oluşturulmasının tıpta ulaşılacak en son nokta olduğunun altını çizdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız