İzinsiz kornea naklinin yolu açıldı

Kanunda yapılan değişiklikle, ölen kişinin göz korneası gibi vücut bütünlüğünü bozmayacak organlarının, aksi yönde vasiyeti olmadığı sürece izinsiz alınmasının yolu açıldı.

Haberler ntv.com.tr 10.03.2015 - 18:00

Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’da önemli bir değişikliğe gidildi. HT Gazete'den Fevzi Çakır'ın haberine göre, kornea bağışının çok düşük seviyede olduğu Türkiye'de artık izinsiz kornea nakli yapılabilecek.

Bu uygulamadan şikâyetçi olan bir vatandaşın dava açması üzerine konu Danıştay’ın gündemine geldi. Danıştay 15. Dairesi, davayı esastan görüşmeden önce uygulamanın dayanağı olan kanunun, “Aksine bir vasiyet ibraz edilmedikçe, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir” şeklindeki hükmünün iptali istemiyle AYM’ye başvurdu. 

AYM'DEN USULİ RET KARARI

Başvuruyu esastan görüşen AYM Genel Kurulu ret kararı verdi. Bu karar sonrası, hayatını kaybeden herkesin korneasının aksi yönde vasiyeti olmadığı sürece izinsiz alınabilmesine ilişkin uygulama devam edecek. Ancak AYM’nin bu kararı usuli bir ret olduğu için bu konuda ikinci bir başvurunun yapılmasının önünde engel bulunmuyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız