Kalp için en az iki gün balık

Uzmanlar, kalp ve damar hastalıklarında risk faktörünün en aza indirilmesi için haftada en az iki gün balık tüketilmesini öneriyor.

Haberler Anadolu Ajansı 19.08.2013 - 13:30

Diyet ve egzersizin bir arada yürütülerek kalp ve damar sağlığının korunmasının mümkün olabileceğini söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Gazi, kalp krizi riskinin azaltılması için haftada en az iki gün balık tüketilmesini önerdi.

Bilimsel araştırmaların, özellikle doymamış yağ asitleriyle zengin beslenmenin, kalp krizi riskini azalttığını, kan yağlarını düşürdüğünü, kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerde aktivasyonu azaltarak kalp krizi oluşumunda önleyici rol oynadığını gösterdiğine işaret eden Gazi, "Özellikle kuzey denizlerde yaşayan Eskimolarda kalp krizinin ve kalp-damar hastalıklarının çok az olması bu konuda uyarıcı bir etki olmuş. 'Neden bu insanlarda kalp krizi daha az görülüyor ' diye araştırıldığında bu bölgedeki balık tüketiminin çok fazla olduğu ve balığın koruyucu rolü olduğunu göstermiştir" dedi.

HAMSİ, LÜFER VE USKUMRU OMEGA 3 ZENGİNİ
Gazi, özellikle soğuk denizlerde yaşayan balıklarda "omega 3" olarak adlandırılan koruyucu yağ asitleri bakımından zengin besinler bulunduğunu vurguladı. Kabuklu deniz mahsullerinden ziyade balıkların tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Gazi, diğer hayvansal gıdalarda omega 3 bulunmadığını, insan vücudunun da bunu üretemediğini, bu yağ asitlerinin alınabileceği yegane kaynağın balık olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız