Prostat kanserinde erken ve doğru teşhis

İngiltere'den prostat kanserinin erken ve doğru teşhisi için önemli bir keşif haberi geldi. İngiliz ekip, artık basit bir idrar testiyle prostat kanserinin teşhis edilebileceğini öne sürüyor. Test, 18 ay sonra İngiltere'de doktorlar tarafından kullanılabilecek.

Haberler NTV Haber 02.03.2011 - 15:38

Erkeklerde en sık rastlanılan kanser türü prostat. Bütün kanser türlerinde olduğu gibi erken ve doğru teşhis tedavi açısından büyük önem taşıyor. İngiliz bilim insanlarından gelen bir haber şimdi erken ve kolay teşhis noktasında umut ışığı oldu. Zira İngiliz ekip, artık basit bir idrar testiyle prostat kanserinin teşhis edilebileceğini öne sürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya ölçeğinde yaklaşık 260 bin erkek her yıl bu nedenle hayatını kaybediyor.

İngiltere'den gelen ve prostat kanserinin erken ve doğru teşhisi açısından önemli bir adım olan habere göre, prostat kanseri artık basit bir idrar testiyle teşhis edilebilecek. Bilim adamları idrar testinin, mevcut PSA testinden çok daha güvenilir olduğunu öne sürüyor.

Surrey Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı,"En-2" adı verilen bir proteinin yetişkin erkeklerde prostat kanserli hücreler tarafından üretildiğini ortaya koydu. Yaklaşık 300 erkek üzerinde yapılan denemelere göre, idrar testi yüzde 60 ila 70 oranında doğru teşhisle sonuçlanıyor, hata payı ise yüzde 4. PSA testinin doğru teşhis oranı ise yüzde 40 ve hata payı yüzde 50.

Surrey Üniversitesi Üroloji Bölümü’nden Hardev Pandha, "İlk sonuçlar son derece cesaret verici. Şu anda kullanılan testler kan örnekleri üzerinden yapılıyor ancak bu testin altında yatan teknoloji çok ama çok basit. En-2 proteinin varlığı bize çok daha iyi bilgi veriyor. Çok heyecan verici" diyor.

Bilim adamları idrar testinin 18 ay içerisinde kullanılabilir hale geleceğinin müjdesini de veriyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız