Yenilikçi ilaç pazarının gözü Türkiye'de

MSD ilaçları Direktörü Jeffrey Kemprecos, Türkiye'nin dünyadaki 100 milyar dolarlık yenilikçi ilaç pazarından 1 milyar dolar alabileceğini söyledi.

Haberler 03.05.2010 - 13:53

MSD ilaçlarının, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 73 ülkenin en üst düzeydeki sorumlusu olan Kemprecos, Boston MSD Araştırma Laboratuvarında düzenlenen basın toplantısında, yenilikçi ilaç yatırımları konusunda Türkiye'nin potansiyeli ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin yenilikçi ilaç yatırımlarını çekebilecek potansiyeli bulunduğunu, ancak bunun için bazı düzenlemelere gereksinim olduğunu kaydeden Kemprecos, ''Türkiye'de devlet kurumları ile yenilikçi ilaç yatırımcıları arasında yeterince diyalog kurulamıyor. Bu diyalog kurulduğu takdirde Türkiye yatırımcıların ilgi odağı haline gelebilir'' dedi.

Dünyada, yenilikçi ilaç sektörünün Ar-Ge yatırımlarının 100 milyar doları bulduğunu, Türkiye'nin bu pazardan sadece 40 milyon dolarlık pay alabildiğini belirten Kemprecos, ilaçların ruhsatlandırma ve geri ödemeye alınma sürecinin uzun olması, fikri haklardaki düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle Türkiye'nin yeterince yatırımcı çekemediğini söyledi.

KLİNİK ARAŞTIRMALAR NEDEN ÖNEMLİ?
Türkiye'de bu konuda son zamanlarda bazı adımlar atıldığını, klinik araştırmalar yönetmeliği çıkarıldığını hatırlatan Kemprecos, ''Türkiye'de yenilikçi ilaçlara erişim 5 yılı buluyor. Türkiye'de hastalar yeni ilaçlara AB ve ABD'den 4 yıl sonra ulaşıyor. Türkiye, dünyadaki 100 milyar dolarlık yenilikçi ilaç pazarından 1 milyar dolar alabilir. Ancak gerekli adımlar mutlaka atılmalı'' ifadesini kullandı.

Klinik araştırmaların artmasının ülke ekonomisine faydası olduğu kadar hastalar için de büyük yararı bulunduğunu vurgulayan Kemprecos, klinik araştırmaların fazla olduğu ülkelerde hastaların yenilikçi ilaçlara daha kısa sürede ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız