2010 Ajansı: AKM'yi yetiştiririz

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın, AKM'nin 2010'a yetişmeyeceği açıklamasını ve yenileme çalışmalarıyla ilgili yargı kararını İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın başındaki isim Şekip Avdagic NTV'ye değerlendirdi.

Haberler 26.07.2009 - 21:01

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagic, NTV'ye yaptığı açıklamada, Bakan Ertuğrul Günay'ın 'AKM 2010 yetişmeyecek' açıklamasını ve AKM'nin yenilenme projesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi.

Avdagic, '2010 için sembolik bir önemi olan AKM'yi yetiştireceğimizi düşünüyoruz" dedi ve kamuoyunda konuşulanın aksine 2010 yolunda aksamalar olmadığını kaydetti.

Avdagic, Banu Güven'in sorularını yanıtladı:

Banu Güven: Projelerin 2010'a yetişip yetişmeyeceği tartışma konusuyken, AKM'nin yenilenmesinin durdurulması kararı çıktı. Bakan Günay AKM'nin 2010'a yetişmeyeceğini söyledi. AKM ile ilgili dava neden açılmıştı ve kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şekip Avdagic: İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak büyük bir gayretle ve kanunun bize verdiği yetkiyle kendi dönemimizde AKM'nin yenilenmesi için büyük bir gayret gösterdik.

İhale sürecini tamamlayarak ihale ettik ve firmamızı tespit ettik. Ancak sevincimiz sadece 24 saat sürdü. İdari mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı aldığını öğrendik.

Konunun muhatabı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı üst mahkemeye itiraz edecektir. Biz yine olumlu düşünmek istiyoruz ve üst mahkemenin itirazı yerinde göreceği ve kaldığımız yerden devam edeceğimizi düşünüyoruz. Kısacası AKM'yi yetiştireceğimizi düşünüyoruz.

BG: AKM yetişmezse neler yapılamayacak?

ŞA: İstanbul'da çok farklı mekanlar var ve AKM'de yapılması öngörülen aktiviteler başka yerlere kaydırılacaktır. Ancak İstanbul'un en önemli ve tanınan kültür ve sanat merkezi olan AKM'nin yetişmesini sembolik bir önemi de vardır.

Ajans olarak sizin aracılığınızla paylaşmak istediğim bir önemli konu daha var. Biz süreç içinde 3 kez koruma kuruluna projemizi soktuk. Konunun muhataba olan tüm tarafların eleştirilerini dikkate alarak projeyi revize ettik ve en son haliyle ihaleye çıktık. Dolayısıyla yürütme aşamasında gündeme gelen birçok hususun, ihale aşamasındaki dosya incelendiğinde, bu dosya ile örtüşmediği gözüküyor. Beni de en çok üzen konu bu.

BG: Somutlaştırırsak; görünümde bir değişiklik olacak mı? AKM'nin karakteristlik özelliğinin ortadan kaldıracak bir proje mi?

ŞA: Mümkün mü? Bu konuda iki muhatabımız var. Birincisi; AKM'yi yapan mimar Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu. Kendisi babasının projesine sahip çıkmış ve tüm proje aşamasında kendi kadrosunu bedelsiz olarak bize tahsis etmiştir. Murat Bey'in kendi babasının eserine aykırı bir şey yapması zaten mümkün değildir.

Ayrıca bu ponuda son derece hassas olan koruma kurulu var. Her safhayı takip edip yönlendirmelerde bulunan bir kurumdan bahsediyoruz. Biz kurumun eleştiri ve önerilerini dikkate alarak projeyi son aşamasına getirdik ve onaylanmış haliyle ihaleye çıktık.

Ben, İstabullu kültür ve sanat severlerin, bu işe karşı çıkanların samimiyetini sorgulamaları gerektiğini düşünüyorum. (Yürütmeyi durdurma kararı, Kültür Sanat-Sen'in açtığı dava sonrası alındı)

BG: 2010 KÜltür Başkenti projeleri yetişebilecek mi? Bir zaman darlığından Bakan da bahsetti. Birçok projenin hayata geçirilemeyeği konuşuluyor. Neye niyet edildi biz ne göreceğiz?

ŞA: Tespitlerinize katılamıyorum. Yeni denenen bir modelden bahsediyoruz. Türkiye'de ilk kez kamu ağırlıklı olarak özel sektörden gelen insanlar ve STK destekli konudan bahsediyoruz. Böyle bir süreçte sınırlı sayıda üyemizin ayrılmasının olayı sekteye uğratacağı görüşü, bu işe şu an emek veren isimlere haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Projelerin çoğunun gerçekleşememesi gibi bir şey söz konusu değil. 15 gün önceki basın toplantımızda da açıladık. 300'e yakın onaylanmış projemiz var ve bunlardan 70'i tamamlandı. 2009 yılı içinde süregelen projeler var ve 2010 takvimi de sanırım eylül ayında açıklanacak. Bazı arkadaşların görevlerinden ayrılması bir aksamaya neden olmamıştır.

Son basın toplantısında her şeyi kamuoyuyla paylaştık ve şeffaf bir süreç yönetmeye çalışıyoruz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız