Anneciğim siz zahmet etmeyin

Kök hücre teknolojsi kullanılarak, iki babadan dişi ve erkek fare yavruları üretildi.

Haberler 10.12.2010 - 13:34

Teksas’ta bulunan Anderson Kanser Merkezi’ndeki araştırmacılar, çoklu-soy tekniği kullanarak, iki erkek farenin kromozomlarını taşıyan yavrular ürettiler.

Ekip, öncelikle bir fare fetüsünden aldıkları doku hücrelerini kullanarak pluripotent kök hücreleri elde etmişler. Bu kök hücrelerin yüzde bir kadarı nedeni açıklanmayan bir şekilde, insanlardaki Turner Sendromu olarak bilinen genetik bozuklukta olduğu gibi ‘Y’ kromozomlarını kaybederek, ‘XO’ kromozom yapısına sahip hale gelmişler.

Araştırmacılar ellerindeki bu ‘XO’ kromozomlu kök hücreleri, dişi bir fareden aldıkları erken dönem embriyolar olan blastosistlerin içine enjekte ederek taşıyıcı annelere yerleştirmişler. Anneler doğum yaptıklarında da mitolojik kimeralar gibi XO/XX kromozomlu yavrular ortaya çıkmış. Son basamakta bilimciler bu kimeralardan aldıkları yumurtaları da normal erkeklerden aldıkları spermlerle döllemişler. Böylece en son doğan erkek ve dişi yavrular komozomlarını, biri kök hücrelerden diğeriyse normal babadan olmak üzere iki erkek fareden almışlar.

Ekip sonuçlarının memeli üremesinde yeni bir çığır açacağı konusunda emin. Hatta bir sonraki aşamada, tek bir erkekten sperm ve yumurta hücrelerini elde etmenin mümkün olacağını söylüyorlar. Yakın bir gelecekte insanın erkek bireylerine ait kök hücrelerden yumurta hücreleri elde edilebileceğini belirtmelerine karşın, embriyonun taşınması için yine de dişi bireye gereksinim duyulacağına da dikkat çekiyorlar.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız