Çelik: İhanet denen anlaşma imzalanmadı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ihanet olarak nitelediği ve ABD ile imzalandığı söylenen Dubai Anlaşması’nın nota teatisi ile iptal edildiğini açıkladı.

Haberler 28.07.2010 - 11:30

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik gündeme ilişkin yaptığı basın toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “ihanet anlaşması” dediği Dubai Anlaşması’na da açıklık getirdi.

Çelik, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok kaba bir yakıştırması 2003 yılında sayın Babacan’ın Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri ile imzaladığı bir anlaşma ile ilgilidir.

Sayın Başbakan’ı ülkesine ihanet etmekle suçlayan Sayın Kılıçdaroğlu ve partisi yıllardır söz konusu anlaşmayı adeta ağızlarına sakız haline getirmişlerdir. İşin özü 22 Eylül 2003 tarihinde sayın Ali Babacan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı sıfatıyla Amerikalılarla Türkiye'nin Irak’ın işgali ile doğan ekonomik zararlarının telafi edilebilmesi için 8 buçuk milyar dolar krediye çevrilebilir bir milyar dolarlık bir hibe için anlaşma imzalamışlardır.

Bu anlaşma da Türkiye kendisini hiçbir siyasi kayıt ile sınırlandırmamış Kuzey Irak’a gerekli hallerde asla girmeme taahhüdünde bulunmamıştır. Ancak Amerikan tarafı Türkiye'nin Irak’a tek taraflı müdahalede bulunmasını ödemenin geri kalanını askıya alma sebebi sayacağını ifade etmiştir.

Kıbrıs Barış Harekatı’ndan önce Türkiye Amerika’dan silah ve mühimmat alıyordu. Müdahaleden sonra Amerika’nın ambargo koyacağı belliydi ve yaptılar. Ama bu onların böyle davranması bizim barış harekatını yapmayacağımız anlamına gelmiyordu mesele buna benziyor.

Türkiye'de ekonomik şartların hızla iyileşmesi üzerine yapılan değerlendirmede 8 buçuk milyar dolarlık krediye veya bir miyar dolarlık hibeye gerek olmadığı sonucuna varışmış ve anlaşma TBMM’ye onay için gönderilmemiş dışişleri bakanlıkları arasındaki nota teatisi ile anlaşma iptal edilmiştir” dedi.

Çelik ayrıca 4 Temmuz 2007 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’nın 101 numaralı bakanlık açıklaması ile mesele kamuoyuyla paylaştığını da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız