'Keşke sandıkta yenilerek istifa etseydi'

CHP lideri Deniz Baykal'ın partisinin genel başkanlığından istifa etmesiyle ilgili NTV'nin canlı yayınına katılan gazeteciler şunları söyledi:

Haberler 10.05.2010 - 14:16

Partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek istifa ettiğini açıklayan Deniz Baykal'la ilgi gazeteci ve köşe yazarlarının ilk yorumları şöyle oldu:

Ahmet Hakan (Hürriyet)
Çok üzgünüm. Keşke böyle değil de sandıkta yenilerek istifa etseydi. Üzgünüm. Baykal'ın siyasette çok önemli bir duruşu var. Son dönemde uyguladığı bir muhalefet var. Son dönemde verdiği olumlu mesajlar vardı. Böyle bir durumla karşı karşıya gelmek çok üzücü. CHP bundan sonra yeni bir genel başkanla devam etmeli.

TÜRK SİYASETİ İÇİN KAYIP
Tufan Türenç (Hürriyet)

Deniz Baykal çok onurlu bir hareket yaptı. Böyle dürüst, onurlu bir politikacının isitifa etmek zorunda kalması üzücü bir durum. Türk siyaseti için bir kayıp. Ama Baykal, bu hareketiyle tüm siyasetçilere örnek olacak bir davranışta bulundu. Çok üzügünüm.

Bu bir veda mıydı, tekrar döner mi dönmez mi bilmiyorum. Dilerim Baykal'ın onurlu davranışı bütün siyasetçilere egemen olur. Eğer herkese örnek olursa Türkiye bütün sıkıntıları aşar.

Bu istifanın partiyi de zor durumda bırakacağını sanmıyorum. Böyle onurlu bir lidere sahip bir parti gücücü daha da yükseltmeli diye düşünüyorum. Maalesef bu aşağılık komplo bu noktaya getirdi.

Hepimizi düşen görev bu ahlaksızlığın sorumlularını ortaya çıkarmak ve hak ettiği cezaları vermek olmalı. Kendisine bütün haklarımızı helal ediyorum. Bu rezil insanlar cezalandırmalı.

Baykal her zaman bir 'bilen' olarak kalır. Partisinin, Türkiye'nin muhtaç olduğu istikrarı kurmasına yardımcı olur. Herkes bilmeli ki, Türkiye'nin CHP'ye çok ihtiyacı var.

BİR SONRAKİ KONGREYE...
Ruşen Çakır (Vatan)

Bir sonraki kongrede gerçek anlamda bir genel başkan gelebilir ama bu kongrede değil. Bu geçiş zor iş. CHP buradan güçlenerek çıkamaz.

Ama bir isim gelir partinin önünü açabilir. Mesela MHP'de Alparslan Türkeş'ten sonra gelen Devlet Bahçeli, barajın altındaki MHP'yi ikinci parti durumuna getirdi.

Konjönktürle birlikte gelecek isim veya ekip de önemli. Sounçta bir sonraki kongreye bakmak önemli. 15 gün içerisinde CHP'nin bunu atlatması zor. 15 gün var ve soru şu: Kim gelecek?

'Deniz Baykal istifa etti, onu dinlemeyelim' sesleri çıkamaz, çıksa bile çok etkili olamaz. Ama dediğim gibi bir sonraki kongre sürecinde esas genel başkanlık yarışı başlar.

Bana bu istifa geri dönüşü olmayan bir istifa gibi geliyor. Kim gelirse gelsin ilk aşamada 'emanetçilk' bakışı olacak. Ama CHP bunu aşarsa önü açılabilir.

BÖYLE İSTİFA GÖRMEDİM
Hüseyin Gülerce (Zaman)

Türk siyasi hayatında hiç hesapta olmayan ani bir gelişme. Cumhuriyet tarihinde istifa eden çok isim olmuştur ama böyle bir istifayı hatırlamıyorum. CHP’nin önümüzdeki dönemde büyük gelişmler yaşayacağı bir dönem. CHP içinde yeni tartışmalar ve hareketlenmeler olacak.

Benim üzüldüğüm sayın Baykal'ın iktidar partisini hedef göstermesidir. Acaba bu kutuplaşmayı artırır mı? Sayın Baykal iddialarını bir an önce açıklığa kavuşturmalı.

BAŞKA YAPACAĞI BİR ŞEY YOKTU
Hikmet Çetin

Çok üzgünüm. Deniz Baykal benim 54 yıllık arkadaşım. Böyle çirkin bir komplodan sonra onurlu bir karar almıştır. Tabii, Baykal'ın böylesine çirkin, eşi görülmemiş bir komplo karşısında başka da yapacağı bir şey yoktu.

Ama bu istifa Baykal'ın kenara çekileceği anlamına gelmez. İnandığı politikalar doğrultusunda mücadelesine devam edecektir.

CHP'NİN YÜKSELİŞİ YAVAŞLAYABİLİR
Fikret Bila (Milliyet)

Gerçekten de Deniz Baykal onurlu bir davranış göstererek istifa etti. Şimdi, 'bundan sonra ne olur?' tartışması öne çıkıyor.

Şimdi Sayın Baykal komploya teslim olmayacağını söyledi ama bu ancak siyesaten etkin olunursa mümkündür. Ancak CHP'de parti başkanlığı çok çabuk değiştirlemez.

81 il başkanının kurultay öncesinde Baykal'ı tekrar başkanlığa davet etmesi mümkündür. Eğer bu olmazsa emanetçi bir başkanla CHP'nin yükseliş trendinin yavaşlayacağı da mümkün.

İsim telafuz etmek doğru olmaz. Sürpriz de olabilir öne çıkan bir isim de olabilir. Seçimlere bir yıl kalmışken bir lider yaratmak için fırsat var mı emin değilim. Bu değişiklik CHP'nin aleyhinde gibi görünmektedir. Ama Baykal'ın dönüş ihtimalini göz ardı etmemek lazım.

Baykal'ın kendi gerekçesinde de açıkladığı gibi bu komplodan sonra göreve devam etmesi yıpratıcı olabilirdi. Geri dönerse ise bu işin peşinde olduğunu gösterir.

BU BİR MEYDAN OKUMADIR
İsmail Küçükkaya (Akşam)

Bu bir meydan okumadır. Bundan sonrası çok önemli. Şimdi Baykal, evine çekildi, Türkiye'nin nasıl bir tepki verdiğini izliyor.

AK Parti'yi suçlamasıyla ilgili şunları söyleyebilirm: Baykal'ın bir takım bilgilerinin olması ve onları kamuoyuyla paylaşması gerekir.

Burada Baykal'ın en kritik cümlesi ise Fetullah Gülen ceamatiyle ilgili söyledikleri. Cemaati aklayarak hükümeti suçlamış oldu. Bugünkü tartışmalar arasında en önemli meseledir bu. Baykal'ın bundan sonra atacağı adımlarda da önemli bir anahtar olacaktır. Çünkü, Baykal, iktidar ile Gülen cemaati arasında ayrıma gidiyor.

Öbür taraftan Baykal, kurultaya katılmayacağını söyledi. Şimi kim CHP Genel Başkanlığı'na aday olacak. En önemli soru budur...

Ahmet Taşgetiren (Bugün)
Deniz Baykal'ın istifası bence Türkiye'nin en önemli olayı.

İktidarı suçladığında bunun gerekçelerini açıklamış olması gerekir. Elinde sağlam belgeler olmalı. Bu Baykal'a yapılan suçlama kadar ağır bir suçlama.

Ergenekon vs. soruşturmalarında Gülen cemaatine atıflarda bulunuyordu. Baykal, bu noktada şerh düşüyor ve bir anlamda o cemaati aklayan bir tavır ortaya koyuyor. Bu cemaat açısından önemli. Biraz da Baykal'ın açıklamasına nüfuz eden dini bir dil de var. İslami duyarlılığı olan bir alana mesaj veriyor. Ak Parti'nin o cemaatle ilişkisini engelleme gibi bir tavır söylenebilir.

'HALK ADAMI'NA İHTİYAÇ VAR
Yalçın Doğan (Hürriyet)
Türkiye sanki Ergenekon ile bir takım kasetler arasında sıkışmış. 'Daha önce böyle bir şey görmedik' gibi cümleleri son senelerde fazla kullanır olduk.

Kaset olayı sonrası Baykal, dramatik bir sona imza attı. Türk siyasi tarihinde hiçbir başkan böyle istifa etmedi.

Bu kadar tartışılan bir lider böyle bir komplo sonucunda gitmemeliydi. Bunu haksızlık olarak görüyoruım. Ama bu komployu hazmetmek mümkün değil. Baykal'ın ayrılmasıyla birlikte Türk sosyal demokrasi başlangıç noktasına gelmiş olabilir.

Baykal'ın ayrılması CHP için bir güven tazeleme olabilir. Ama bu yeni gelecek başkanın kimliğiyle ve yapacaklarıyla alakalı. Yeni gelen isim, beklentileri karşılayamazsa olağanüsütü kurultayla Baykal'ın geri dönebeileceğini düşünüyorum.

Türkiye'de mağdur olma durumu var. Baykal'ın istifası halkta böyle bir duygu yaratabilir, o açıdan CHP'ye bir şans verdi Baykal. Ama bu arada, o kasette adı geçen milletvekili hanımın da isitfa etmesi geerektiğini düşünüyorum.

Şu anda Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkacak bir 'halk adamı'na ihtiyaç var. Elit birisinin olmaması lazım. Tavır itibariyle halka yakın birisinin olması lazım. CHP'de en çok eleştirilen konu bu. Zaten CHP'nin oy aldığı bölgelere bakarsanız varoşlarda olmadığını görürsünüz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız