Mersin'de olaylı temel atma töreni

Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali kapsamında Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları inşaatının temel atma töreni yapıldı.  Nükleer santral karşıtı çevreciler de eylem yaptı.

Haberler DHA 14.04.2015 - 16:39

Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali kapsamında Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları inşaatının temel atma töreni yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç butonlara basarak temeli attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, törende yaptığı konuşmada, bugün yeni bir sürecin başladığını belirterek, hiçbir zaman nükleer santral kurulumunda bu kadar somut ve net bir noktaya gelinemediğini söyledi.

Dünya genelinde elektrik tüketiminin yüzde 11'inin nükleer santrallerden karşılandığına işaret eden Yıldız, bu oranın ABD ve Rusya'da yüzde 19, Almanya'da yüzde 16, Fransa'da yüzde 78 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Yıldız, Fukuşima ve Çernobil'de yaşananların dünya nükleer santral teknolojisinde dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Fukuşima'dan bütün kesimler derslerini aldı. Akkuyu Nükleer Santral de bundan dersini almıştır. Güvenlik sistemleriyle gelinen nokta diğer bütün yapılardan daha öne geçmiştir" ifadelerini kullandı.

"22 milyar dolarlık yatırım yapılacak"

Yıldız, Türkiye'nin kıyı şeridinin 8 bin 484 kilometre olduğuna işaret ederek, bu bölgede 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık yatırım yapılacağını bildirdi. 

Yıldız, Akkuyu'nun deprem bölgesinde olmadığını, buna rağmen santralin 9 büyüklüğündeki bir depreme göre dizayn edildiğini belirtti.

Bakan Yıldız, Akkuyu'nun inşaatında 10 bine kişinin çalışacağını da ifade etti.

Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko da Türk firmalarıyla sadece Akkuyu'da değil, 3. ülkelerde de çalışmak istediklerini ifade etti.

Kirienko, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları İnşaatı Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, çok önemli bir projenin temelini attıklarını, projenin iki ülke arasında stratejik bir önemi olduğunu söyledi.

Nükleer karşıtı grubun protestosu

Öte yandan, Nükleer karşıtı eylemci bir grup, temel atma töreninin gerçekleştirildiği bölgede inşaat alanının giriş kapısında toplandı. Tören alanına girmek isteyen gruba izin verilmemesi üzerine eylemciler, alandan dışarı çıkmaya çalışanlara engel oldu.

Polis ve jandarma ekiplerinin "dağılın" uyarısını dikkate almayan gruba, tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından kapı önünde tekrar toplanan grup, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan ve emniyet yetkililerinin uyarısı üzerine eylemi sonlandırdı.

Eyleme, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da katıldı.

Törenin sonunda, Bakan Yıldız ve Sergey Kiriyenko, bölgede bir kayanın içine, gelecek nesillere ulaştırılmak üzere zaman kapsülü bıraktılar. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız