‘Müzik yeteneği 30 milyon yıl önce gelişti’

Bilim insanları, insan ve maymunların ortak atalarının, müzik yeteneğini 30 milyon yıl önce geliştirdiğini tespit etti.

Haberler 14.11.2013 - 11:50

Biology Letters dergisinde yayımlanan ve hayatımıza müzik ve dilin ilk kez ne zaman girdiğini cevaplamayı amaçlayan araştırma, müzik yapma yeteneğini 30 milyon yıl önce geliştirmeye başladığımızı öne sürdü.

Araştırmada yer alan Andrea Ravignani, Discovery News’a yaptığı açıklamada, “Müzikal davranışlar sesbilimi düzenlenmesinde ilk adımlar olarak kabul edilebilir. Bu yüzden bir dildi” açıklamasında bulundu.

Viyana Üniversitesi’nde biyolog olan Ravignani ve meslektaşları, araştırmalarında ‘bağımlılık tespitine’ odaklandı. Bu kapsamda, heceler, kelimeler ve müzik notları arasında ilişki kurma yeteneği inceledi. Örnek olarak, Do-Re-Mi doğru kabul edilirken,Do-Re-Fa seslerinin beklenen dizilimi sunmaması nedeniyle yanlış kabul edilmesi gösterildi.

Yapılan deneyde, her ne kadar insanlar gibi tepki vermeselerde, sincap maymunları müzik çalan bir kulübeye kondu ve çeşitli müzikler dinletildi. Aralarda yemek verilen maymunlar, bu sayede sıkılmadan deneye adapte oldu.

Dneyde, Do-Re-Fa gibi nota dizilimlerinde hata olduğu zaman, maymunların sese daha fazla dikkat ettiği görüldü.

‘DİL GENİ ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEBİLİR’
Araştırma ekibinde yer alan Ruth Sonneweber, ‘türlerine özel müzik benzeri uyarıcılar kullanmanın, sincap maymunlarının algısını etkilemiş olabileceğini’ ifade etti.

Sincap maymunları, deneyde ses dizilimlerini ve değişimlerini anladıklarını ortaya koydu. Deney sonucunda, hem dil hem de müzik için merkezi önem taşıyan bu yeteneğin, insan ve maymunların en son ortak atası sincap maymunlarında 30 milyon yıl önce ortaya çıktığı ileri sürüldü.

Bilim insanları, kuşlar gibi ses çıkarabilen sincap maymunlarının ve şempanzeler gibi diğer türlerin, müzik konusunda sandığımızdan çok daha yetenekli olabileceğini belirtti.

Ravignani, şempanzeler için geliştirdikleri davullarlar hayvanların müzik yapabildiğini, özellikle elektronik davullara şempanzelerin ilgi gösterdiğini söyledi.

Araştırmayı değerlendiren  Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden psikoloji ve zooloji profesörü Charles Snowdon, “Müzik yeteneğinin ve algısının sadece ilkel insanlarda ortaya çıkması yerine çok daha antik bir tarihi bulunması şaşırtıcı değil” ifadesini kullandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız