Ömer Çelik: Nihai değerlendirmeye varmak için tekrar görüşecekler

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bu aşamada koalisyon olacak mı olmayacak mı çerçevesindeki, yani nasıl ilerlenecek, belli oranda net bir cevap bulabileceğiniz değerlendirme, perşembe ya da cuma günü ortaya çıkmış olacak" dedi.

Haberler DHA 11.08.2015 - 01:35

Çelik, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Çelik, açıklamasına, bugünkü terör saldırılarında şehit olan asker ve polisler için başsağlığı dileyerek başladı.

Çelik, dün Bakanlar Kurulu'na sunum yaptıklarını, CHP ile yürütülen ön görüşmelerde bakanlıklarla ilgili konuları ilgili bakanların gündemine getirdiklerini söyledi. Çelik, "Genel hükümet politikalarıyla ilgili aramızdaki tartışmaları Bakanlar Kurulumuzla paylaştık. Böylece MYK'mızdan sonra Bakanlar Kurulumuza da istikşafi görüşmelerle ilgili bilgi vermiş olduk" diye konuştu.

Genel Başkanların istikşafi görüşmeler sonrasında Davutoğlu'nun daveti üzerine bir araya geldiklerini anımsatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde bu verilen sürenin dolmasına yakın, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde her iki genel başkan en geniş yelpazede çeşitli değerlendirmelerde bulundular. Kuşkusuz geniş bir yelpaze var. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda farklı değerlendirmeler olabilir, bunların hepsi gündeme geldi, iki Genel Başkan bunları paylaştılar. Ayrıca istikşafi görüşmelerin neticesine ortaya çıkan tabloları hem biz hem Cumhuriyet Halk Partisi heyeti kendilerine ifade etmişti."

Uzlaşılan ve anlaşılamayan konularda her iki Genel Başkanın görüşlerini ifade ettiklerini vurgulayan Çelik, "Başbakanımız ve Genel Başkanımız uzlaşılan, çatışılan, mesafe alınabilecek konular, net uzlaşmazlık görülen konularla ilgili uzun bir değerlendirmede bulundu, görüşlerimizi açıkladı. Akabinde Sayın Kılıçdaroğlu da kendi bakış açısından, kendi zaviyesinden değerlendirmelerde bulundu. Gelinen noktada şu anda bugün itibarıyla bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Bu hafta sonu gelmeden perşembe ya da cuma, her ikisinin programına uygun bir biçimde, bu görüşmenin devamı niteliğinde ama şu ya da bu yönde bir nihai değerlendirmeye varmak üzere tekrar bir araya gelecekler" ifadelerini kullandı.

Çelik, iki liderin gerçekleştireceği görüşme sonrasında ortaya çıkacak sonuca ilişkin paylaşımda bulunacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye siyasal hayatında iki ana damarın, birbirine iki zıt siyasi akımın ama iki büyük damarın temsilcisi olan genel başkanların böylesine bir istikşafi görüşme sürecinin ardından bir araya gelmesi bir ilktir. Yaklaşık 35 saatlik bir ön görüşme sürecinin arkasından Türk siyasi hayatının iki damarını temsil eden, aynı zamanda iki zıt akımı olan iki partinin Genel Başkanı açık bir şekilde, samimi bir şekilde, iyi bir ortamda karşılıklı olarak görüşlerini paylaşmış oldular.

Bu haliyle istikşafi görüşmeler, arkasından Sayın Genel Başkanların bir araya gelmesi başlı başına Türk siyasi hayatı için bir kazanım olarak değerlendirilmektedir bizim tarafımızdan. Şu ana kadar partilerin karşılıklı olarak çeşitli politikalarda derinlemesine birbirlerinin pozisyonlarını görmeleri, Genel Başkanlar tarafından bunun değerlendirmesinin yapılması, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusundaki seçeneklerin en geniş yelpazede değerlendirilmesi kuşkusuz bu açıdan bakıldığında şu ana kadar gelinen nokta itibarıyla Türk siyaseti hayatı açısından başlı başına kıymet konusu bir alan oluşturmuştur."

"SİYASİ HAYATIMIZIN EN MEŞAKKATLİ AMA BİR O KADAR DA GEREKLİ SÜRECİNİ YÜRÜTÜYORUZ"

Bundan sonraki sürece ilişkin Çelik, Genel Başkanların bugünkü değerlendirmelerini, gelinen noktayı kendi takdirleri ve takvimleri üzerine kendi yetkili kurullarına götüreceklerini söyledi.

Çelik, "Arkasından da perşembe ya da cuma günü bu görüşmenin devamı niteliğinde olan ama bir bakıma da nasıl bir sonuç çıktığıyla ilgili nihai değerlendirmeyi kendi aralarında yapacaklar, bunu da aynı şekilde, aynı formatta sizlerle paylaşacağız. Biz görüşmenin açık ve samimi olması, herkesin görüşlerini ve eleştirilerini belli bir nezaket içerisinde ama net bir biçimde ifade etmesi bakımından memnuniyet duyuyoruz tabii ki. Daha önce de ifade ettim, tabanları birbirinden sosyolojik olarak ve siyaset algısı bakımından farklı aynı zamanda Türk siyasi hayatının iki zıt damarı, iki ana akımı arasında belli noktalarda uzlaşma bulunması, belli çatışma noktalarının net bir şekilde tarif edilebilmesi çok büyük bir emek ve gayret gerektiriyor. Hakikaten hepimiz için siyasi hayatımızın en meşakkatli ama bir o kadar da gerekli sürecini yürütüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda derinlemesine ve soluksuz bir değerlendirme gerçekleştirildiğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Perşembe ve cuma günü için Genel Başkanlar kendi MYK'larına ya da yetkili kurullarına götürecek konuları birbirlerine paylaşmış oldular. Kuşkusuz çeşitli eleştiriler de oluyor ama biz şu ana kadar bütün bu eleştirileri de dikkate alarak yürüttüğümüz sürecin samimi bir gayret içerisinde yürümesine ve yaptığımız çalışmanın milletimizin bize verdiği ödev doğrultusunda titiz bir biçimde olmasına gayret sarf ediyoruz. Zaten bu iki siyasi akımın her konuda anlaşması demek tarihin sonunun Türkiye'de gelmesi demektir.

O bakımdan tabii ki her konuda anlaşma olmayacak, iki zıt felsefe, iki zıt dünya görüşü, iki zıt siyasi algı ama siyasi pratikler açısından hangi reformlara dönük ortaklıklar bulunabilir, uzlaşmalar bulunabilir şeklindeki bir arayış, zıt felsefelerde de olsa iki siyasi partinin siyasi pratikleri açısından ne kadar mümkündür bunu hep beraber görüyoruz, tespit ediyoruz. Netice olarak perşembe ya da cuma günü sayın her iki Genel Başkanın takviminin uygunluğuna göre bu görüşme gerçekleşecek nihai karar orada ulaşmış olacağız."

"PERŞEMBE YA DA CUMA GÜNÜ ORTAYA ÇIKMIŞ OLACAK"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, “CHP ile bir koalisyon olup olmayacağını perşembe ya da cuma günü mü öğreneceğiz” şeklindeki soruya, “Bu aşamada koalisyon olacak mı olmayacak mı çerçevesindeki, yani nasıl ilerlenecek, bu söylediğiniz soruya, belli oranda net bir cevap bulabileceğiniz değerlendirme, perşembe ya da cuma günü ortaya çıkmış olacak” yanıtını verdi.

“Baş başa mı görüşecekler, yoksa yine sizler olacak mısınız” şeklindeki soru üzerine de Çelik, şunları söyledi:

“Kendi takdirleridir. Bu görüşmenin bu şekilde olması, Başbakanımız tarafından, Genel Başkanımız tarafından arzu edildi. Sayın Kılıçdaroğlu’na iletildiğinde kendisi de bunu olumlu bulduğunu söyledi. Tabii görüşülen konuların dosyası bende ve Haluk Bey de olduğu için herhangi bir yani anlaşmazlık olabilir, ayrıca bu görüşmelerde yapılan atıflarla ilgili bir değerlendirme gerekebilir. Ayrıca bu görüşmede nihayetinde bir sonraki görüşmenin zemini olduğu için şimdi biz bu görüşmeyle ilgili kendi çalışmamızı yine kendi heyetimiz bakımından yapacağız. O bakımdan bizler katıldık ama tabii ki bu tamamen Sayın Genel Başkanların takdirinde olan bir konudur.”

Çelik, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun, ayrıca baş başa bir görüşme yapıp yapmadıkları sorulması üzerine de "Şimdi baş başa bir görüşme gerçekleşmedi. Benim ve Haluk Bey’in bulunduğu ortamda, yemeğin ardından devam eden ve 4,5 saat süren görüşme oldu" ifadesini kullandı.

“HER KONUDA ANLAŞILMADAN HİÇBİR KONUDA ANLAŞILMAMIŞTIR PRENSİBİ...”

“Türkiye koalisyona mı erken seçime mi daha yakın” şeklindeki soruya da Çelik, “Bu erken seçime mi yakınız koalisyona mı yakınız meselesinde, daha önce de söyledim, siyaset bir aritmetik meselesi değil. Siyaset kendi dinamikleri içinde gerçekleşen süreçlerle işliyor. Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki her iki genel başkanın mutabık olacağı son nokta konuluncaya kadar, partinin yetkili kurullarının mutabık olacağı son nokta konuluncaya kadar tabii ki her iki parti tabanının sindireceği şekilde bir son nokta konuluncaya kadar, her konuda anlaşılmadan hiçbir konuda anlaşılmamıştır prensibi, bu tip ön görüşmelerin de diğer müzakerelerin de esasıdır. Orada durmak gerekir. Dolayısıyla biz siyasetçiyiz. Siyasetçi olarak en iyi bildiğimiz şey, herhangi bir barometre yada koalisyonmetre içerisine girmemek gerektiğidir” cevabını verdi.

“TÜRKİYE’Yİ HÜKÜMETSİZ BIRAKMAMAK İÇİN BÜTÜN SEÇENEKLER GÖRÜŞÜLDÜ”

“Masadaki tartışma konularından birisi de acaba her iki partinin oluşturacağı bir seçim hükümeti olabilir mi” sorusu üzerine de Bakan Çelik, şöyle konuştu:

“Bu sorunun cevabı bende yok. Ben sadece şunu söyleyebilirim; en geniş yelpazede Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak üzere bütün seçenekler görüşüldü. Bu meseleler, pek çok şey var, siyasetin de gündeminde olan ve tabii iyi kötü belli maddelere ayrılmış iki genel başkanın görüşebileceği birtakım o yelpaze içindeki çeşitli değerlendirmeler var. Bu bakımdan her ikisinin de çok geniş bir yelpazede değerlendirme yaptığını ama Türkiye’yi hükümetsiz bırakmama konusunda da yüksek hassasiyetle özellikle bugünlerde içinden geçtiğimiz terörle mücadele konusu başta olmak üzere her konuda bir paylaşım içerisinde oldukları söyleyebilirim, bu aşamada.”

Bakan Çelik, uzlaşılan ve uzlaşılamayan konuların neler olduğu yönündeki bir soru üzerine de şunları kaydetti:

“Burada bir jenerik bir değerlendirme yapmak doğru değil. Yani eğitim, dış politika, anayasa meselesi, sosyal politikalar, bunlar büyük başlıklar. Yani 'bu konuda uzlaştınız mı, uzlaşmadınız mı' gibi yaklaşım doğru olmaz. Her başlık içinde uzlaştığınız konular olur uzlaşmadığınız konular olur. Bunun nasıl yere varacağı, hem genel başkanların hem partinin yetkili kurullarıyla verilecek karar neticesinde ortaya çıkacak noktadır. Yani bizler orada bir çetele tutup da 100 maddeden şu kadarında uzlaşıldı bu kadarında uzlaşılmadı diye bir sonuca varamayız. Zaten siyasetin doğası da böyle işlemez.”

“BURADAKİ İSTEK, TÜRKİYE İÇİN EN İYİ FORMÜLÜ BULMAK”

Çelik, her iki tarafta da ortaklık oluşturmak için istek olup olmadığını sorması üzerine, “Bu kadar mesai veriliyor, bunlar hakikaten meşakkatli süreçler, yorucu süreçler. Nihayetinde buradaki istek, Türkiye için en iyi formülü bulmak. Türkiye için devlet hayatımızın ihtiyaçları için milletimizin ihtiyaçları için en iyi formülü bulabilmek konusunda tabii ki samimi gayret var ama bu koalisyon olur başka şey olur yada geniş yelpazede başka seçenekler olur, bunu nihayetlendiğinde göreceğiz ama buradaki gayretin son derece yorucu ve çok meşakkat gerektiren bir süreç içerisinde gerçekleştiğini söylemek mümkündür” değerlendirmesinde bulundu.

“SON NOKTAYI KOYANA KADAR YİNE İLK GÜNDEYİZ”

“İlk güne nazaran daha iyimser olduğunuzu söyleyebilir misiniz” sorusu üzerine de Çelik, “Son noktayı koyana kadar yine ilk gündeyiz arkadaşlar. Yani şunu söylemek lazım, bütün bu görüşmeler niye yapıyoruz, tabii ki belli konularda mesafe almak için yapıyoruz ama dediğim gibi ben burada bir aritmetik sonuç veremem size, bir cetvel veremem, bir kronometre veremem, bir barometre veremem. Bu siyasetçilerin işi değil. Bizim işimiz, görüşmelerin tam olarak yapılması, bunun neticesinde genel başkanlarımızın ve partilerimizin yetkili kurullarının vereceği karar neticesinde bir tablonun çıkmasını değerlendirmek olur” ifadelerini kullandı.

Çelik, “Türkiye için en iyi formül ifadesini kullandınız, özellikle yeni anayasa, çözüm süreci, siyasi partiler yasası gibi kritik başlıkları hayata geçirmek için kısa küreli bir reform hükümeti gündemde midir” şeklindeki soruyu da şöyle cevapladı:

"Bu sizin gazete ve televizyonlarda çıkan herhangi bir seçenek üzerinde yoğunlaşıldı ya da herhangi bir seçenek devre dışı bırakıldı, şu seçenek öne çıktı gibisinden bir değerlendirme şu aşamada kesinlikle yanlış olur ama söylediğim şudur, en geniş yelpazede bütün konuları her iki genel başkan gözden geçirmiştir."
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız