Samanyolu'nda karadelik artıkları

Bilimciler, Samanyolu Gökadası'nın merkezinde, birbirine yapışık ve gama ışınları saçan iki dev kabarcık keşfetti.

Haberler 10.11.2010 - 11:21

İlgi çekici oluşumları keşfeden Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezinde görevli gökbilimci Doug Finkbeiner, iki dev kabarcığın nasıl meydana geldiğinin veya kökeninin ne olduğunun tam olarak anlaşılamadığını belirtti. Samanyolu'nun merkezinde Başak takım yıldızından Turna takım yıldızına kadar güney ve kuzey yönünde yayılan ve birbirine bağlı olan kabarcıkların 50 bin ışık yılı (1 ışık yılı 9,46 trilyon km) uzunluğunda olduğu tespit edildi.

Finkbeiner, "Gökadanın merkezinde gördüğümüz bu yapışık iki dev yapı,  Samanyolu'nda bugüne kadar keşfedilen diğer gama ışını kaynaklarından çok daha güçlü ışın yayıyor" dedi. Işığın en yüksek enerji formları, gama ışınları olarak adlandırılıyor.

Gözlemi, NASA'nın Haziran 2008'de evreni anlamaya geniş bir pencere açmak üzere fırlattığı, uzun mesafeli Fermi teleskobunun verilerini analiz ederek yapan bilimciler, bu devlerin milyonlarca yıl önce patlamış, kütlesi çok ağır bir karadeliğin artıkları olabileceğini düşünüyorlar.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız