Siz sorun, NTV BLM söylesin

Merak ettiklerinizi ‘aklinizatakilanlar@ntv.com.tr’ adresine gönderin, uzmanlarımızın cevaplarıyla birlikte derginiz NTVBLM'de yayınlansın.

Haberler 02.12.2010 - 12:57

AY'DA İKİ İNSAN BİRBİRİNE ATEŞ EDERSE NE OLUR?
(Hatem TOKMAK)

İsabet kaydettirirlerse, birbirlerini vururlar; ikisi de rahmetlik olur. Hedefe isabet, Ay’da daha kolaydır. Çünkü atmosferi yok denecek kadar seyreltik olduğundan, ateşleme sese yol açmadığı gibi, mermilerin hızı da sürtünmeyle azalmaz. Öte yandan, Ay’ın çekimi yerçekiminin 1/6’sı kadar olduğundan, diyelim yatay olarak ateşlenen mermilerin “parabol yörüngesi” yüzeye daha yavaş yaklaşır. Yani menziller daha uzundur. Hatta ateşleme hızı 1680 m/s’yi aşarsa, mermiler yörüngeye oturur. 2376 m/s’yi aştığında da, Ay’ın çekiminden kurtulur (ama Dünya’nınkinden değil).
Prof. Dr. Vural ALTIN
Nükleer Mühendis. Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde ders veriyor.


Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız