Dünya tatlısı olma yolunda

Avrupa Birliği ülkeleri, Antep fıstığı ve kaymakla süslenerek servis edilen katmeri sevdi. Almanya, Fransa, İngiltere, Yeni Zelanda ve Amerika'ya kargoyla katmer gönderiliyor.

Haberler 17.10.2011 - 16:05

Gaziantep'te, 150 yıldan beri katmer yapımını sürdüren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olan Mehmet Özsimitçi, katmerin, sadece bölge insanı tarafından değil, Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgi gördüğünü belirtti.

Özsimitçi, Gaziantep kahvaltı geleneği katmerin yurt içinde ve özellikle de yurt dışından çok büyük talep gördüğünü söyledi.

Gaziantep mutfağının çeşitliliğine dikkat çeken Özsimitçi, Gaziantep katmerinin en önemli özelliğinin taş fırında pişmesi olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Kullanmış olduğumuz malzemelerin özel oluşu, taş fırındaki pişirim tekniği, Gaziantep kaymaklı katmerini özel kılıyor. Katmerin ana ham maddesi hamurdur. Sert buğdaydan yapılan un, çok iyi bir şekilde yoğrularak maharetli ustalar tarafından çok ince açılır. Daha sonra da açılan bu hamurun içine özel yapılmış sahan kaymağı, Antep fıstığı ve şeker konularak üstü kapatılarak taş fırında pişirilir. Bu da özellikle damak zevkine düşkün insanlar tarafından tercih ediliyor. Bu damak lezzetini en uzak ülkelere kadar tattırmaya devam ediyoruz.''



Avrupa Birliği ülkelerine katmeri sevdirdiklerinin altını çizen Özsimitçi, Almanya, Fransa, İngiltere, Yeni Zelanda ve Amerika'ya kadar kargoyla katmer gönderdiğini bildirdi.

Gaziantep'e gelen İrlanda, Avustralya, Çin, Kore ve Japon vatandaşlarına da katmeri tattırdığını anlatan Özsimitçi, ''Açımı ve yapımı için talepler aldık. Bu lezzeti tadan yabancı turistler, ülkelerine döndüklerinde sipariş veriyor. En hızlı şekilde göndermeye çalışıyoruz. Katmer ulaştığı anda tüketilmelidir. En fazla 5 gün içerisinde yenilmelidir. Çünkü içerisinde kaymak var, bozulabilir'' dedi.

KATMER NASIL YAPILIR?
Sert buğday unundan elde edilen hamur yumak haline getirilir. Bir gün dinlendirildikten sonra yumak, merdane ile açılır. El ustalığıyla geniş bir şekilde açılan hamur çok ince hale geldikten sonra içerisine kaymak, şeker, Antep fıstığı konulur. Zarf biçiminde katlanır ve üzerine çok az yöresel sade yağ sürülür. Özellikle taş fırında meşe odununda pişirilir. 5-6 dakika pişince fırından alınıp üzerine Antep fıstığı serpilir ve servise sunulur.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız