Kaddafi'ye 'teslim ol' çağrısı

Uluslararası toplum, Libya'daki gelişmeleri yakından izlerken, batılı ülkeler, nerede olduğu bilinmeyen Muammer Kaddafi'ye teslim olması çağrısında bulundu.

Haberler 22.08.2011 - 15:07

Libyalı muhaliflerin, 6 ay süren iç savaştan sonra, Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolü altında bulunan başkent Trablus'da denetimi ele geçirmesiyle birlikte uluslararası toplum Libya’daki gelişmelere kitlendi. Batılı ülkeler, rejimi fiilen sona eren Kaddafi’ye ülkede daha fazla kan dökülmeden çekilmesi çağrısında bulundu.

İlişkili Haberler


ABD: KADDAFİ'NİN YERİNİ BİLMİYOR
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yerini bilmediklerini söyledi. Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Feltman, Kaddafi'nin iktidarı bırakmasının "an meselesi" olduğunu belirtti. Kaddafi'nin nerede olduğunu bilmediklerini ifade eden Fetman, "Ancak açık olan bir şey var ki; o da muhalifler kazanıyor" diye konuştu.

Feltman, muhaliflerin başkent Trablus'u ve buradaki kurumları ele geçirdiğini söyleyerek, muhaliflerin Libya devlet televizyonunun da kontrolünü elde ettiğine dair bilgi aldıklarını kaydetti.

'LİBYA HALKI KENDİ ÖCÜNÜ KENDİ ALACAK'
El Kaide terör ağının Libya'da yeni bir yer edinip edinmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Feltman, Kaddafi sonrası dönem için ilk adımın, Irak'ta Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra olduğu gibi; insanların kendi öçlerini kendilerinin aldığı türden bir devri önlemeye çalışmak olacağını belirtti.

FRANSA’DAN LİBYA ULUSAL GEÇİŞ KONSEYİ BAŞKANI'NA DAVET
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere silahlarını bırakma çağrısında bulundu. Sarkozy, Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mahmud Cibril'i de Paris'e davet etti. Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesinin Geçiş Konseyi'ne desteğinin devam edeceğini ileteceğini belirtti.

'KADDAFİ KOŞULSUZ OLARAK ÇEKİLMELİ'
İngiltere başbakanı David Cameron, Kaddafi'den koşulsuz olarak savaşmaya son vermesini istedi. Cameron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yeni Libya yönetimine gerekli yasal, diplomatik, politik ve mali desteği vereceklerini de ifade etti.

'NATO LİBYA'DA BULUNMAYA DEVAM EDECEK'
Libya'da sivil halkın korunması için bulunan NATO misyonunun, gerekli olduğu sürece bu ülkede bulunmaya devam edeceğini belirten Cameron, "6 ay önce, Libya halkını desteklemek için askerlerimizi göndermek gibi zor bir karar aldık. O zaman, bir şeyler yapmanın yasal, doğru ve gerekli olduğunu söylemiştim. Buna bugün daha güçlü bir şekilde inanıyorum. Gerekliydi, çünkü Kaddafi kendi insanlarını katledecekti. Masum insanların katliamı önlenmiş oldu. Yasaldı, çünkü çıkarılan BM Güvenlik Konseyi kararınca hareket ettik. Doğruydu, çünkü Libya halkı, Tunus ve Mısır halkının şimdi yaptığı gibi kendi geleceğini kendi şekillendirmeyi hakkediyor." dedi.

İngiltere'nin Bingazi'de "güçlü bir diplomatik misyonunun" bulunduğunu kaydeden Cameron, Trablus'a da güvenliğin sağlanmasının ardından diplomatik misyonun gönderileceğini söyledi.

"Libya halkına ait olan dondurulmuş mal varlıklarını yakında aktif hale getireceğiz" diyen Cameron, "hiç şüphesiz ki Libya'yı zor günlerin beklediğini, hiçbir geçişin kolay olmadığını" kaydetti.

'LİBYA HALKI ARTIK KADDAFİ TERÖRÜNDEN UZAK'
Cameron, "Bugün Arap baharı baskıdan ve diktatörlükten bir adım daha uzaklaşmıştır, özgürlük ve demokrasiye bir adım daha yaklaşmıştır. Libya halkı da Kaddafi teröründen uzak daha iyi bir gelecek için hayallerine yaklaşmıştır" diye konuştu.

Cameron, Kaddafi'nin işlediği suçlarla ilgili adaletin karşısına çıkarılması gerektiğini belirterek, ancak önce Kaddafi'nin bulunması gerektiğini, nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

Cameron, Libya'da daha yapılması gerekenler olduğunu ancak son günlerde yaşananların Libya halkının hayallerine yaklaştığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

"KADDAFİ LAHEY'DE YARGILANMALI"
İtalya Dışişleri bakanı Franco Frattini, Kaddafi'nin başkent Trablus'ta kan gölünü önlemek için teslim olması gerektiğini söyledi. Kaddafi'ye bağlı güçlerin başkent Trablus'un sadece yüzde 10-15'ini kontrol ettiğini belirten Frattini, Kaddafi'nin sürgüne gitmesi konusunda müzakereler için artık sürenin bittiğini ve Kaddafi'nin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması gerektiğini kaydetti.

Frattini, Kaddafi'nin iki oğlunun yakalanmasının Libya meselesinde "belirleyici bir an" olduğunu da sözlerine ekledi.

'DİKTATÖRÜN ZAMANI DOLDU'
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle,  Libya lideri Muammer Kaddafi'nin zamanının dolduğunu belirterek, Kaddafi'nin  yargılanması çağrısında bulundu.
Kaddafi'nin kendi ülkesinde ya da uluslararası bir mahkemede yargılanması gerektiğini ifade eden Westerwelle, Libya'da muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ne de demokrasi yolunu açması çağrısında bulundu.

ÇİN: LİBYA HALKININ KARARINA SAYGI DUYUYORUZ
Çin yönetimi, Libya'daki muhaliflerin başkent Trablus'un kontrolünü ele geçirmesi üzerine "Libya halkının kararına saygı duydukları" yönünde açıklamada bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü tarafından yapılan açıklamada, Libya'daki gelişmeleri izledikleri ve bu ülkede bir an evvel istikrarın sağlanmasını ve halkın normal yaşama dönmesini bekledikleri belirtildi.

Açıklamada, Çin'in gelecekte Libya'nın yeniden yapılanması için proaktif rol oynamak için uluslararası toplumla işbirliği yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

AB: "LİBYA'YA UYGULANAN YAPTIRIMLAR DEVAM EDİYOR"
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü, basına yaptığı açıklamada, "Mevcut durumda yaptırımlar yürürlükte, ancak (yaptırımları) her zaman tamamen hızla kaldırabiliriz" dedi.

AB yaptırımları yaklaşık 50 Libya teşekkülünü kapsıyor. Yaptırımlar çerçevesinde 30'dan fazla Libyalı yetkiliye de seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi önlemler uygulanıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız