Katalonya tek taraflı bağımsızlık ilan etti! Merkezi Hükümet Katalonya parlamentosunu feshetti

İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya'da merkezi hükümet ise Katalonya parlamentosunu feshetti; 21 Aralık'ta seçimlerin yapılacağını duyurdu.

Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 27.10.2017 - 16:25 Son Güncelleme : 27.10.2017 - 21:32

Son dakika haberi! İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı.

Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.

"Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que es pot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.

Halk Partisi'nden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.

İSPANYA HÜKÜMETİ KATALONYA PARLAMENTOSU'NU FESHETTİ

Başbakan Rajoy, vatandaşların geleceklerine karar vermeleri için sandığa gidilmesine acil ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Rajoy, "Katalonya özerk yönetimde demokrasinin tekrardan sağlanabilmesi için yasal, temiz, özgür bir seçime gidilecektir" dedi.

İspanya Başbakanı, "Katalonya'da vatandaşların adına kimsenin yasa dışı hareket etmemesi için seçimin zorunlu olduğunu, bir dakika bile kaybetmeden birlikte yaşamın yeniden inşa edilmesi gerektiğini" dile getirdi. 

Başbakan Rajoy, "Hükümet, 155. maddedyi uygulamaya başladı. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer hükümet üyeleri ile Katalonya özerk yönetimi İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan tüm polis müdürleri görevlerinden alındı" diye konuştu.

Rajoy, Katalonya özerk yönetiminin Brüksel hariç yurt dışındaki tüm temsilciliklerinin de kapatılmasına karar verdiklerini belirtti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık kararı sonra halkı sakin olmaya çağırdı. Rajoy, "Katalonya'da hukukun üstünlüğü sağlanacak" dedi. 

141 KİŞİ GÖREVLERİNDEN ALINACAK

İspanyol resmi haber ajansı EFE'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, anayasanın 155. maddesini hemen uygulamaya başlayan İspanya hükümetinin aldığı kararların Katalonya yerel yönetiminden 141 kişiyi etkileyeceği kaydedildi.

Görevden alınanların arasında Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve 11 yerel bakanının yanı sıra, Katalonya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Cesar Puig ile Katalonya Yerel Polisi (Mossos d'Esquadra) Genel Direktörü Pere Soler'in olduğu bildirildi.

Ayrıca Katalonya Özerk Yönetiminin Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, İrlanda, Avusturya, İtalya ve ABD'deki yurt dışı temsilciliklerinin ve Diplocat adlı kuruluşun kapatılmasına karar verildiğinden buradaki personelin de görevlerine son verilecek. 

Diğer yandan hükümetin aldığı kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla Katalonya yerel hükümeti üyeleri ve diğer yetkililerin otomatik olarak görevlerinden alınacağı açıklandı.

EFE haber ajansı Katalonya Başkanı Puigdemont'un görevinden alınmasına karşı direniş göstermesi halinde "kamu görevini gasp etmekle" suçlanabileceğini yazdı.

BAŞBAKAN RAJOY'DAN "SAKİN OLUN" ÇAĞRISI

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı karşısında devletin gerekli tepkiyi vereceğini söyledi. 

Senato'dan çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rajoy, Katalonya'nın bağımsızlığı için "imkansız bir şey" ifadesini kullanarak, "Tüm İspanyollara ve Katalanlara sakin olmaları çağrısında bulunuyorum. Çünkü gerekli tedbirler en iyi, en etkili ve en orantılı şekilde alınacaktır. Suç teşkil eden bu harekete karşı devlet gerekli tepkiyi verecektir" dedi.

Katalonya'nın tekrardan yasallığa kavuşması için hükümet olarak gerekli kararlılığı göstereceklerini vurgulayan Rajoy, "İspanya büyük bir ulus ve ciddi bir ülkedir. İspanya, bazı kişilerin birlikte yaşamın kurallarını ve anayasayı ortadan kaldırma girişimlerine hiçbir şekilde ödün vermeyecektir." diye konuştu.

PUİGDEMONT: BİZ HER ZAMAN BARIŞÇIL OLARAK CEVAP VEREN BİR TOPLUMUZ

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont da Katalan halkına "Ülkesini barışçıl, onurlu ve yurtseverlikle koruması" çağrısında bulundu. Tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında Katalonya yerel parlamentosunun koridorlarında bekleyen bağımsızlık yanlısı siyasetçilere, belediye başkanlarına ve sivil toplum temsilcilerine hitaben bir konuşma yapan Puigdemont, "Biz her zaman barışçıl olarak cevap veren bir toplumuz. Bundan sonra  hepimizin ülkemizin nabzını en iyi şekilde tutması gereken bir döneme giriyoruz" ifadelerini kullandı.

Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da "Tüm Katalonya vatandaşlarına sakin, alçakgönüllü ve sorumlulukla hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum" şeklinde konuştu.

Öte yandan tek taraflı bağımsızlık ilanı ile birlikte binlerce bağımsızlık yanlısı Katalan Barselona'da sokaklara döküldü. Ayrılıkçı Katalan bayrakları ile Katalonya yerel parlamentosu ve başkanlık binaları önünde toplanan kalabalık "bağımsızlık" sloganları attı.

BAĞIMSIZLIK KARŞITLARI 29 EKİM'DE GÖSTERİ DÜZENLİYOR

Bağımsızlık karşıtı sivil toplum örgütlerinin ise 29 Ekim'de Barselona kentinde gösteri düzenleyeceği  duyuruldu. 

İSPANYA'DAN KARŞI ADIM 

İspanya'da merkezi hükümet de, Katalonya'nın bağımsızlık kararına karşı önemli bir adım attı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Katalonya'yı doğrudan yönetme teklifinde bulundu. Senato, Başbakan Rajoy'un "doğrudan yönetme" teklifini kabul etti. 

Başbakan Rajoy, Katalonya özerk yönetimi başkanı Carles Puigdemont, yardımcısı ve diğer bakanların görevden alınması yetkisinin kendisine verilmesini istemişti. 

Katalonya parlamentosunda bağımsızlığın ilan edildiği saatlerde sokakta olan Katalanlar da sevinç gösterisi yaptı. 

AB'DEN KATALONYA KARARINA İLK TEPKİ

Katalonya'nın İspanya'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesine Avrupa Birliği'nden ilk tepki geldi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani de, AB üyesi ülkelerin Katalonya'nın bağımsızlık ilanını tanımayacağını bildirdi.

BM'DEN KATALONYA AÇIKLAMASI

BM sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde Katalonya'nın bağımsızlık ilanıyla ilgili "BM Genel Sekreteri tarafları İspanya anayasası çerçevesinde siyasi ve yasal kanallar kurularak çözüm aramaya teşvik ediyor" dedi. 

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, bugün yapılan oylamayla bağımsızlığını ilan etmişti. 

ERKEN SEÇİMDEN VAZGEÇMİŞTİ 

Katalonya özerk yönetimi başkanı Puigdemont dün yaptığı açıklamada, bağımsızlık yanlılarının baskısından dolayı erken seçime gitme kararından vazgeçmişti.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya'nın Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının baskısı nedeniyle erken seçime gitme kararından vazgeçmişti.

İspanya hükümeti, anayasanın 155. maddesinin uygulanması talebiyle, Katalonya özerk yönetimi hük��metinin feshedilmesi ve en fazla 6 ay içinde erken seçime gidilmesi kararını görüşmek için senatoyu toplamıştı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız