Kıbrıslı Rumlar çözümden umutsuz

Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderlerin görüşmeleriyle ilgili yapılan ankete göre Rumlar Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kötümser.

Haberler 10.04.2011 - 14:25

Kıbrıslı Rumlar, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla Rum lider Dimitris Hristofyas arasında yürütülen müzakerelerden umutsuz. Rumların yüzde 64’ü müzakerelerin çözümle sonuçlanmayacağına inanıyor. Rumların yüzde 44’ü de Türklerle kurulması hedeflenen federasyona karşı çıkıyor. Rumların yüzde 70’i Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarını da istemediğini belirtiyor.

Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa Üniversitesi’nin Plus TV ve Politis gazetesiyle birlikte yaptırdığı ankete göre Rumlar Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kötümser.

28 Mart-5 Nisan tarihleri arasında 800 kişi üzerinde yapılan ankete göre, Rumların yüzde 64’ü sürdürülen müzakerelerle çözüme ulaşılamayacağına inanıyor. Rumlar, liderleri Hristofyas tarafından sürecin gidişatı konusunda yanlış bilgilendirildiklerini de düşünüyor.

“Kıbrıs müzakerelerinin olumlu sonuçlanacağı konusunda iyimser misiniz” sorusuna ankete katılan Rumların yüzde 33,3 çok kötümserim, yüzde 30,5 kötümserim diye yanıt verdi. Yüzde 8,3 iyimser, yüzde 2,2’siyse çok iyimser olduğunu söyledi. Yüzde 19,1 ne iyimser ne de kötümserim derken yüzde 6,6 ise cevap vermedi.

Rumlar çözümün şekli konusunda da Türklerle uzlaşmaya sıcak bakmadığını ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler’in liderlerle yürüttüğü müzakereler iki bölgeli, iki toplumlu federasyona ulaşmayı hedefliyor ancak Rumlar bu çözüm şekline “hayır” diyor.

Ankete katılanların yüzde 44,4’ü federasyona karşı olduğunu belirtiyor. Rumların sadece yüzde 19’u federal çözümü destekliyor.

Ankete katılan Rumların yüzde 70’inin Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarına karşı olduğu ortaya çıkıyor. Rumlar Kıbrıs sorunu ile ilişkili buldukları ve yerleşikler olarak niteledikleri Türkiye kökenlilerin gitmesini istiyor.

Ankete katılanların yüzde 42’si Hristofyas’ı hükümet yönetiminde başarısız bulduğunu belirtiyor. Rumların yüzde 34’ü Hristofyas’ı desteklerken ankete katılanların yüzde 23’ü yanıt vermekten çekiniyor.

Politis gazetesi anket sonuçlarını “Kıbrıs Sorununun Çözümü Konusunda Kötümseriz” diye verdi. Gazete, ankete katılanların yalnız yüzde 10’unun müzakerelerin olumlu sonuçlanacağı konusunda iyimser olduğunu yazdı. Gazete Rum siyasi liderliğini çelişkili açıklamalar yaparak kamuoyunda kötümserlik yaratmakla suçluyor, “Hristofyas en iyi çözümü referanduma götürse halk onaylamaz” ifadesini kullanıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız