Obama ve Cameron’dan ‘Arap Baharı yemini’

ABD Başkanı ve İngiltere Başbakanı ortak kaleme aldıkları makalede, Arap rejimlerini, özgürlük taleplerini şiddetle bastırmamak konusunda uyardı ve askeri güce başvurabilecekleri mesajını verdi.

Haberler 24.05.2011 - 11:47

ABD Başkanı Barack Obama bugün İngiltere ziyaretine başlıyor. Ziyaret öncesinde Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Times gazetesi için bir makale kale aldı. ‘Cameron ve Obama’nın Arap özgürlük andı’ başlığıyla verilen makalede iki lider ‘Arap Baharı’nın yaşandığı bölgedeki rejimleri, vatandaşlarının özgürlük taleplerini şiddetle bastırmamak konusunda uyardı.

Afganistan, Libya gibi dünyanın bir çok yerinde iki ülkenin yetkililerinin ve diplomatlarının yan yana çalıştığının belirtildiği makalede, "Farklı siyasi geleneklerden gelen iki lider olmamıza karşın, dünyaya benzer şekilde bakıyoruz. Aynı kaygıları taşıyor, aynı stratejik fırsatları görüyoruz" denildi.

El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin önemli olduğunu ancak terörün sonu anlamına gelmediğini belirten Obama ve Cameron, terörle ortak mücadeleye devam edileceğini kaydetti.

İki lider, tüm Arap dünyasında demokrasiye geçiş konusunda ısrarcı olacakları ve reform yanlısı gösterileri kanlı bir şekilde bastıran rejimlere karşı askeri güce başvurabilecekleri mesajını şu satırlarla verdi:

‘Onların amaçları bomba ve mermi yağmuruyla bastırılırken buna seyirci kalmayacağız. Güç kullanmaktan yana değiliz ama çıkarlarımız ve değerlerimiz söz konusu olduğunda harekete geçme sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz.”

İki lider makalelerinde, "Karanlığı aydınlığa dönüştürmek isteyenlerin yanında yer alacağız, baskılardan kurtulup özgür olmaya çalışanlara destek olacağız, demokrasi inşa etmeye çalışanlara el uzatacağız" dedi.

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ
Gazeteye göre, bu yaklaşım, ‘Arap Baharı'nın ilk günlerinde sessiz kalmayı tercih eden Obama'nın söyleminde önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Obama ve Cameron, makalelerinde ayrıca, "İngiltere ve Amerika'nın yan yana olması, halklarımızı ve dünya halklarını daha güvenli ve müreffeh kılacak" ifadesine yer verdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız