Dünyanın en çok konuşulan 5. dili

TDK Başkanı Prof.Dr. Akalın, Türkçenin ülkenin ortak değeri olduğunu söyledi.    

Haberler 14.10.2010 - 15:05

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin pek çok dile sözcük verdiğini söyledi.

Türkçe'yi, dünyada 220 milyondan fazla kişinin kullandığıni belirten Akalın, "Dünyanın en çok konuşulan beşinci dilidir. Bir toplum bilimde, kültürde, uygarlıkta üretken hale gelmişse, başkaları onu alıp kullanıyorsa, o dil yaygınlaşıyor. Türkçe de bir dönem böyleydi. Türkçenin güç kaynağı, söz varlığı, yapısı ve eklemeli bir dil olmasıdır'' dedi.      

İş yerlerine isim vermede yasal boşluklar bulunduğunu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının şirket isimlerini tescil sırasında ''Türkçe olması'' şartını getirdiğini belirten Akalın, şirketlerin, mağaza veya işletme açarken, rastgele seçimler yaptığını veya yabancı dilleri tercih ettiğini, bunun da tüketiciyi yanılttığını kaydetti.        

Akalın, şunları söyledi:       

''İş yerlerine isim vermede yasal boşluklar karşısında belediyeler yetki kullanmalıdır. Şirket adlarında olduğu gibi, mağaza açarken de Türkçe tescil yapılmalıdır. 100'e yakın belediye, iş yerlerine Türkçe isim verilmesi için karar aldı.''




Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız