ÖSYM bu kez tercih formlarını değiştirdi

Skandal bitmiyor... Bu kez de LYS’ye giren 4 öğrenci, tercih formlarında değişiklik yapıldığı iddiasıyla itiraz dilekçesi verip ÖSYM hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberler 10.08.2011 - 10:50

Üniversiteye girişte birinci basamak sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifreli kitapçık, hatalı soru kitapçığı ve hatalı puan hesaplama skandallar zinciri ikinci basamak sınavı Lisans Yerleştirme Sınavı’nda da (LYS) devam ediyor.

LYS’ye giren Askeri Lise öğrencilerinin ortaöğretim başarı puanlarının yanlış hesaplandığının ortaya çıkması, yine aynı sınavda bazı öğrencilere sınav kağıtlarındaki hatanın düzeltildiğine dair son gün SMS gönderilmesi ve sonuç belgelerinde YGS puanlarının düşürüldüğü iddialarına bir yenisi daha eklendi.

TERCİH FORMLARI DEĞİŞTİRİLDİ
LYS’ye giren ve tercih yapma hakkı kazanan bazı adaylar, ÖSYM’ye gönderdikleri tercih formlarının değiştirildiğini iddia etti. Bazılarının 30 tercihi teke düşürüldü, bazılarının hiç yapmadığı tercih ilk sıraya taşındı, hatta sözel öğrencisine sayısal alandan tercih bile yapıldı.

Adaylar ÖSYM’ye itiraz dilekçesi verip, savcılığa suç duyurusunda bulundu. ÖSYM yetkilileri konuyla ilgili olarak, “Dilekçeler değerlendirilip, gerekli inceleme yapılacak. Yönetim Kurulumuz kararını verdikten sonra açıklama yapacağız” dedi.

Hürriyet gazetesinde ye alan habere göre; iddialar şöyle:

HALİL İBRAHİM ARSLAN
“Türkçe-Sosyal (TS) puanım 364’tü. 1 Ağustos’ta 13 tercih yaptım. İnternet üzerinden ÖSYM’ye yolladım. ‘Tercihleriniz başarı ile bildirilmiştir’ diye mail geldi. 5 Ağustos’ta formumu kontrol ettim. 13 tercihim aynen duruyordu. 6 Ağustos’ta tekrar internete girdiğimde, son tercihim Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü ilk tercihim olmuştu, diğerleri silinmişti.”

EMİRHAN KALA
“TS puanım 423’tü. 3 Ağustos’ta 30 tercih yaptım. 8 Ağustos’ta 29’u silinmiş, tercihlerim arasında bulunmayan Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi kalmıştı. ÖSYM’ye itiraz dilekçesi verdim. Ama ilgilenmediler. ”

İBRAHİM KAPLAN
“Sözel alandan sınava girdim. TS-1 puanım 395 ve TS-2 puanım da 403’tü. 30 tercihin 29’u silinmiş ve alanımın tam tersi sayısaldan Otomotiv Teknolojisi Meslek Yüksekokulu’nu 1’inci tercihim yapmışlar.”

SEHER AKSU
“TS-2 puanım 418’di. 23 tercih yapmıştım. Formumu 4 Ağustos’ta teslim ettim. 5 Ağustos’ta sisteme girip 22 tercihimin silindiğini, tek tercihimin listemde yer almayan Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi olduğunu görünce şok oldum.”

"BİLGİLER AYNI BİLGİSAYARDAN DEĞİŞTİRİLMİŞ"
ÖSYM'den, ''LYS'e giren 4 öğrencinin tercih formlarında değişiklik olduğu'' iddiasına ilişkin yapılan açıklamada ''4 adayın tercih işlemlerine ait son gün ve aynı saat diliminde yapılan değişiklikler, aynı IP numarasına aittir. Bir başka deyişle aynı bilgisayardan değiştirilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

ÖSYM Başkanlığından yapılan açıklamada, bugün bir gazete yayımlanan haberde, ''LYS'ye giren 4 öğrencinin tercih formlarında değişiklik olduğu, 5 Ağustos'ta sistemde aynen görünen tercihlerin, 6 Ağustos'ta değiştiği, tercih listelerinde olmayan üniversitelerin ilk ve tek tercihleri olarak göründüğü'' yönünde bazı iddiaların yer aldığı anımsatıldı.

''ÖSYM'de yeniden yapılanmadan rahatsız olan bazı kesimlerin, çeşitli komplolarla çeşitli muhalif grupların desteğiyle halkı şüpheye sevk etme yolunu tercih ettiklerini üzülerek gözlemliyoruz'' ifadelerine yer verilen açıklamada, YGS konusunda ''şifre'' üzerinden kurulmaya çalışılan tezgahın bozulduğu, yargı kararıyla her şeyin açığa çıkarak kanıtlandığı vurgulandı.

Açıklamada ''Buna rağmen kurumumuzu yıpratma çalışmaları sistemli bir şekilde devam etmektedir. Bunu yapanların başında da çeşitli basın grupları gelmektedir. Oysa kimsenin adayları ve ailelerini boş yere tedirgin etmeye hakkı yoktur. Yapılan yalan haberler karşısında kayıtsız kalınmayacaktır. ÖSYM Başkanlığı hakkını bundan sonra hukuki zeminde arayacaktır'' görüşleri yer aldı.

ÖSYM tarafından haberde ismi geçen adaylarla ilgili tek tek inceleme yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

''Tercihlerinin değiştirildiğini söyleyen 4 aday, aynı lisenin öğrencileridir. 4 adayın da tercihleri, tercih işlemlerinin son günü olan 5 Ağustos 2011'de değiştirilmiştir. Söz konusu adayların tercihleri 21.23, 21.27, 21.30 ve 21.35 saatlerinde peş peşe değiştirilmiştir. Bu 4 adayın tercih işlemlerine ait son gün ve aynı saat diliminde yapılan değişiklikler, aynı IP numarasına aittir. Bir başka deyişle aynı bilgisayardan değiştirilmiştir.''

YAPILAN HER İŞLEM KAYIT ALTINDA
ÖSYM Aday işlemleri Sistemi üzerinden yapılan her işlemin, kayıt altında ve arşivli olduğu, hangi adayın, hangi IP adresinden, ne zaman, hangi işlemi gerçekleştirdiğinin dakika dakika izlenebildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bir kez daha belirtmekte fayda var ki ÖSYM tarafından geçerli olan, TC kimlik numarası ve adaya ait şifreyle sistem üzerinden yapılan tercihlerdir. Bu adayların da TC kimlik numaraları ve kişiye özel şifreleriyle tercih işlemi gerçekleştirilmiştir. Unutulmamalıdır ki şifre kişiye özeldir ve asla bir başkasıyla paylaşılmaması gerekir. Haberdeki 4 adayın şüphelendikleri bir durum varsa savcılığa bildirmeleri gerekmektedir.

Haberde kullandığı dille direkt kurumumuzu suçlayan gazetenin, bir gün önce de 'ÖSYM bir kalemde 160 puan düşürdü' başlığıyla yine kurumumuzu hedef alan başka bir habere yer verdiğini belirtir, habere kaynak gösterdikleri YGS sonuç belgesinin, sistemimiz üzerinden alınan orijinal çıktı olmadığına dair yaptığımız basın açıklamasını bu vesileyle bir kez daha hatırlatırız.''




Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız