General Motors'un iflasa giden yolu

101 yıllık otomotiv devi krizde tutunamadı ve direksiyonu iflas korumaya kırdı. GM'in iflasa giden yolculuğundaki satırbaşları şöyle...

Haberler 01.06.2009 - 15:12

Dünyanın ikinci büyük otomotiv şirketi General Motors, ABD'den başlayan krizde ayakta kalamayan yüzlerce şirketten biri oldu.

ABD'nin en büyük sanayi şirketi 16 Eylül 1908'de başlayan yolculuğunda dönüm noktasını yüzüncü yılında yaşadı.

Küresel krizin etkilediği şirket 2008 Şubatı'nda 39 milyar dolarlık zarar açıkladı. Bu rakam bir asırlık şirket tarihindeki en büyük çeyrek zararı olarak kayıtlara geçti.

Temmuz 2007'de başlayan kriz, şirketi sarmaya devam ediyordu. GM CEO'su Rick Wagoner, 2008 Haziranı'nda Hummer'ı satabileceklerini açıkladı ancak bu gerçekleşmedi.

Temmuz ayında GM, dört pikap ve SUV fabrikasını kapatacağını ve 8 bin 350 kişiyi çıkaracağını açıkladı.

30 Ekim'e gelindiğinde şirket için acil fona ihtiyaç duyulduğu haberleri gündeme oturdu. Yılın üçüncü çeyreğinde 2.5 milyar dolar zarar ettiğini bildiren şirket, 2009 yılında nakit sıkıntısı çekeceği uyarısında bulundu.

Kasım ayına gelindiğinde ABD'nin üç büyükleri olan General Motors, Ford ve Chrysler'i batmaktan kurtarmak için 25 milyar dolarlık destek sağlanması çalışmalarına başlandı.

İKİ BÜYÜĞE 17.4 MİLYAR DOLARLIK 'NEFES'
ABD Başkanı George Bush iflasın eşiğine gelen General Motors ve Chrysler’e 17.4 milyar dolar kısa vadeli kredi verileceğini açıkladı. Paranın 13.4 milyar dolarlık bölümü iflası önlemek için Aralık ve Ocak aylarında 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden sağlanacaktı.

Geri kalan 4 milyar dolar ise şirketlere kredi anlaşmasının tüm koşullarını yerine getirmeleri ve yeniden yapılanma yolunda ciddi adımlar atmaları durumunda verilecekti. Ancak bu yardımın bir şartı vardı. Eğer şirketler 31 Marta kadar üzerinde anlaşılan önlemleri alıp kâra geçebileceklerini ispat edemezlerse borcu hemen geri ödemeye başlayacaklardı.

Ocak sonunda Barack Obama'nın ABD Başkanı olması sonrasında General Motors yeni yönetime mesajını gönderdi. Şirket 30 milyar dolara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Nisan sonunda General Motors bu yıl 21 bin kişiyi işten çıkaracağını ve Pontiac marka aracının üretimini durduracağını açıkladı.

6 MİLYAR DOLARLIK ZARAR
Mayıs ayına gelindiğinde şirketin ilk çeyrek bilançosu da zarar ibresini gösterdi. General Motors'un zararı 6 milyar doları buldu. Şirketin, geçen yıl ilk çeyrekte 42.4 milyar dolar olan gelirleri bu yıl ilk dönemde yüzde 47 gerileyerek, 22.4 milyar dolar oldu.

General Motors 15 Mayıs'ta 1.100 bayisiyle yolları ayırdığını açıkladı. 6 bin 600 bayisi olan şirket böylece satış ağının yüzde 40'ını kısmış oldu.

19.4 MİLYAR DOLAR YARDIM ALDI
Obama hükümeti 25 Mayıs'ta şirkete 4 milyar dolarlık kaynak daha sağladı. Böylece General Motors'ın ABD hükümetinden aldığı toplam yardım 19,4 milyar doları buldu.

Hükümet borçların azaltılması, istihdam maliyetlerinin düşürülmesi ve fabrika kapatmalar için şirkete 1 Haziran'a kadar süre verdi.

Ve tarih 1 Haziran'a geldiğinde 101 yıllık şirket için yolun sonu geldi. General Motors, iflas koruma başvurusunda bulundu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız