Kıbrıs’ın hellimi tescillendi

Hellim peynirinin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için geçen yıl Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru sonuçlandı.

Haberler Anadolu Ajansı 29.10.2009 - 10:58

Üretim alanı Kıbrıs Adası olan hellim peyniri “menşe adı” olarak tescillendi. Türk Patent Enstitüsü’nün tescil metninde hellim peynirinin ''taze hellim'' ve ''olgun hellim'' olmak üzere iki tipte üretildiği, en önemli özelliğinin de yayılmaması ve erimemesi nedeniyle sade ya da tava, ızgara gibi yöntemlerle pişirilerek tüketilmesi olduğu belirtildi.

Hellim peynirinin yapımında çiğ koyun-keçi, koyun-keçi-inek sütü karışımları veya ayrı ayrı koyun ve keçi sütleri kullanılabiliyor.

Tescil metninde; hellim yapımında kullanılan sütün, hayvanların beslendiği bitkilerin özelliklerinin ürettikleri sütün kalitesini, dolayısıyla bu sütten üretilen peynirin kalitesini etkilediğinin bilimsel olarak kanıtlandığı vurgulanıyor.

Hellim yayılmayan ve rimeyen bir peynir. Sade veya tavada ızgara gibi yöntemlerle pişirilerek yenilebiliyor.

TPE, Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın hellim peynirinin tescil edilmesine ilişkin başvurusunu, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme Genel Müdürlüğüne gönderdi.

İlanın Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden 6 ay içinde ilgili herkes, tescil talebine itiraz edebilecek. Bu süre içinde her hangi bir itirazın gelmemesi durumunda tescil kesinleşmiş olacak.

COĞRAFİ İŞARET
“Coğrafi işaret” belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünün, sadece o bölgede bulunabilecek karakteristik özellikler taşıdığını ifade eden ad ve işaretlere deniyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız