Sanayi üretimi beş aydır artışta

Sanayi üretimi Nisan ayında yüzde 17 arttı. Kesintisiz artış dönemi de beş aya çıktı.

Haberler 08.06.2010 - 10:27

Sanayi üretimindeki toparlanma devam ediyor.

2009 Aralık ayından itibaren kesintisiz bir artış sürecine giren sanayi üretimindeki yükseliş, Nisan'da da devam etti ve yılın ikinci çeyreğine ait ilk üretim rakamları yüzde 17'lik artışı gösterdi. Üretim bir önceki aya göre yüzde 2.3 geriledi.

CNBC-e anketinde, sanayi üretiminin ortalama yüzde 19.1 arttığı öngörülüyordu.

Nisan ayında sanayinin alt sektörlerinden imalat sanayii'nde yüzde 18.6, elektrik gaz ve su sektöründe yüzde 9.7 ve madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 5.2 artış oldu.

TÜİK verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 17.3 artarken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre artış yüzde 0.8 oldu.

Öte yandan, TÜİK yılın ilk 3 ayına ilişkin verilerde de bazı revizyonlara gitti. Buna göre sırasıyla Ocak, Şubat ve Mart ayında sanayi üretimindeki artışlar yüzde 12.3, yüzde 18, yüzde 21.2 oldu.

Sanayi üretimi artışın düşük baz yılı etkisi ve güçlü iç taleple olduğunu belirten JPMorgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, verinin 2010 yılına ilişkin büyüme tahminlerinde kısa süre önce yaptıkları yüzde 5.1'den yüzde 5.9'a revizyonu desteklediğini söyledi. Verinin TCMB'nin para politikası açısından bir yeni bir bilgi taşımadığına da değinen Cebeci'nin raporunda şöyle devam etti:

"Sanayi üretiminde yılın ilk çeyreğinde yüzde 17.2'lik bir artış yaşandı. Bugünkü sanayi üretim verileri ve ekonomiye ilişkin diğer makroekonomik öncü göstergeler (sanayi üretiminde) yılın ikinci çeyreğinde yine yüzde 15'in üzerinde olacağını gösteriyor. Veriler GSYH'nin ilk çeyrekte geçen yıl aynı döneme göre yüzde 11.2, yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 8.7 büyüyebileceğine işaret ediyor. İlk yarıda çok hızlı artış kaydeden büyümenin ikinci yarıda hız kaybedeceğini düşünmemize rağmen yıl sonu büyüme tahminimizi yüzde 5.1'den 5.9'a yükseltiyoruz" dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız