Yunanistan'a Kasım'a kadar para yok

Yunanistan'a Kasım'a kadar kredi verilmeyecek. Özel alacaklılarının mali yardıma katılımı yeniden değerlendiriliyor.

Haberler 04.10.2011 - 12:14

Euro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan'a verilmesinde mutabık kalınan ikinci mali yardım paketine katılan özel sektör alacaklılarının katılımının ne büyüklükte olacağını yeniden değerlendirmeye almaları, ülkenin karşı karşıya olduğu temerrüt riskini artırdı.

Maliye bakanları, dün Lüksemburg'da yaptıkları görüşmede ayrıca ilk mali yardım paketi kapsamında Yunanistan'a verilen kredinin bir sonraki diliminin serbest bırakılması için Kasım ortasına kadar beklenebileceğini açıklayarak, mali yardım koşullarını karşılaması için Atina yönetimi üzerindeki baskıyı artırdı.

Euro Bölgesi maliye bakanları grubu başkanı Jean-Claude Juncker, 21 Temmuz tarihinde üzerinde uzlaşmaya varılan fakat henüz yürürlüğe girmeyen ikinci mali yardım paketine özel sektörün katılımını yeniden gözden geçirdiklerini açıkladı.

Yunanistan'ın özel sektördeki alacaklıları, ülkenin borç yükünü azaltmak için ellerindeki Yunan tahvillerinin yüzde 21'i kadar aktif silmeye razı olmuşlardı. Ancak Yunanistan ekonomisindeki daralma ve bütçe açığının artması özel sektörle varılan uzlaşının yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.

Juncker gazetecilere yaptığı açıklamada, "Özel sektörün katılımı konusunda, 21 Temmuz kararlarından bu yana çeşitli değişiklikler olduğunu ve teknik revizyonları değerlendirdiğimizi söyleyebiliriz" demekle yetindi ve başka herhangi bir ayrıntı vermedi.

Juncker, ayrıca Avrupa kurtarma fonu olarak da bilinen Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) mali gücünün artırılması için göz önüne alınan ana seçenekler arasında Avrupa Merkez Bankası'nın bulunmadığını ifade ederek, kurtarma fonunun finans piyasalarını yatıştıracak boyuta büyütülemeyeceği yönündeki endişeleri güçlendirdi.

Altı saatten uzun süren görüşmelerin net bir sonuç vermemesi, Yunanistan'ın 357 milyar Euroyu bulan borcunda temerrüde düşebileceği endişelerini güçlendirerek yatırımcıların karşı karşıya kaldığı belirsizliği artırabilir.

Maliye bakanları ayrıca Yunanistan'a yapılacak 8 milyar Euro'luk bir sonraki kredi ödemesinin onaylanması beklenen 13 Ekim toplantısını iptal etti. Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Yunanistan kredinin Kasım ayının ikinci haftasında serbest bırakılması gerekeceğini bize iletti" diyerek mali yardımın bir sonraki dilimi için yeni ve daha ileri bir tarih verdi.

Yunanistan'a ilk mali yardımı veren Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) bağlı heyetinin, bu süre zarfında ülkenin bütçe kesintileri hakkındaki incelemelerini sürdürmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız