Aden’in uydu görüntüleri Yemen’deki salgının büyüklüğünü gözler önüne serdi

Yemen'deki yeni tip corona virüs salgınının merkezi olan Aden'i uydu ile görüntüleyen araştırmacılar, ülkedi Covid-19  ölümlerin açıklanandan en az 3 kat daha fazla olduğunu gösterdi. Çalışma, salgının beş yıldır iç savaşın sürdüğü ülkede yarattığı tahribatın gerçek boyutu gözler önüne serdi. DSÖ ve STK’lar, çatışmalar nedeniyle Yemen’de sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde yetersiz olduğunu ve gıdaya erişemenin halkı, ölümcül virüse karşı oldukça savunmasız hale getirdiği konusunda uyardı. 

Haberler ntv.com.tr, AP, Reuters 29.10.2020 - 11:30

  • 1

    YALNIZCA NİSAN VE EYLÜL AYLARI ARASINDA 2100 ÖLÜM MEYDANA GELDİ

    İngiltere’deki Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu’dan araştırmacılar, Yemen’in Aden kentinde yeni açılan toplu mezarlıkları uydu görüntüleri kullanarak tespit etti. Araştırmacılar, kentte corona virüs salgını nedneiyle Nisan ve Eylül ayları arasında toplam 2 bin 100 ölümün meydana geldiğini hesapladı.

  • 2

    Çalışmanın yazarları, "Covid-19 enfeksiyonuna bağlı ölümlerin ve dolaylı olarak pandemiye atfedilebilen ölümlerin toplam sayısı 2 bin 100 olarak hesapladık. Dolaylı ölümler, sağlık hizmetlerinde meydana gelen aksaklıklar veya yiyeceğe erişimdeki sorunlardan  kaynaklananları içeriyor” dedi.

  • 3

    Bununla birlikte, insani yardım ve küresel sağlık uzmanları, yeni tip Covid-19 salgınının Yemen üzerindeki etkisinin şiddetli olmasını beklemişlerdi. Ülkede beş yıldır süren çatışmalar nedeniyle pandeminden önce de gıda yetersizliği, sağlık sistmlerinde aksama hali hazırda mevcuttu. Ayrıca, insani yardımlar da süregelen siyasi istikrarsızlık nedeniyle ülkeye ulaşmada sorun yaşıyor.

  • 4

    DSÖ: İŞ SAVAŞ YEMEN'İN SAĞLLIK SİSTEMİNİ HARAP ETTİ

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)sözcüsü Tarık Jasarevic, "Yemen’de sağlık sistemi harap oldu, sağlık tesislerinin sadece yarısı tam olarak çalışıyor. Açık kalanlarda ise genellikle nitelikli personel, temel ilaçlar, maske ve eldiven gibi tıbbi ekipman, oksijen ve diğer gerekli malzemeler yok"  ifadelerini kullandı.

  • 5

    Öte yandan, ilk doğrulanmış Covid-19 vakasını 10 Nisan'da açıklayan Yemen, şu ana kadar virüs kaynaklı hastalıktan 600 ölüm ve 2061 vaka bildirdi. Uydu tahminleri hakkında Yemenli yetkililerinden hemen bir yorum alınamadı, fakat uluslararası kabul görmüş hükümet daha önce kontrolü altındaki bölgeler için günlük rakamlar verdiğini ve hiçbir şeyin gizli olmadığını açıklamıştı.

  • 6

    TESTLER EKSİK, VAKA RAPORLAMASI YETERSİZ

    Ancak Jasareviç,  DSÖ ve diğer küresel sağlık uzmanlarının, Yemen'deki resmi olarak açıklanan  verilerin gerçekleri yansıtmadığını düşündüğünü söyledi.  DSÖ sözcüsü, bu durumun düşük test kullanılabilirliği ve resmi raporlama eksikliği gibi bir dizi faktörden kaynaklandığını söyledi.

  • 7

    Mezar sayma çalışmasının arkasındaki isimlerde Francesco Checchi, Yemen’deki Covid-19 salgının etkisine dair doğru bir resmine sahip olmanın " insani yardımlar için hayati önem taşıdığını" belirtti. Bununla birlikte araştırmacılar, analizlerinde destekleyici materyallere de yer verdi.

  • 8

    Mayıs ayında, sosyal medyada yayınlanan videolar ve muhbirlerden alınan bilgiler yüksek sayıda yeni mezar olduğunu gösterdi. Aynı dönemde, küresel tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar, hastaneye kabullerin zirve yaptığını bildirdi. Yerel medyada ise  kişisel koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle, birkaç hastanenin Covid-19 hastalarını reddettiği haberleri yer aldı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız