Araştırma: Grönland’da üç günde 18 milyar ton erime gerçekleşti 

Kutuplardaki erimeyi inceleyen bilim insanları Grönland’daki buz tabakasında geçtiğimiz haftasonu 18 milyar ton buzun erdiğini açıkladı. Araştırmacılar, geçen haftasonu sıcaklıkların yaklaşık 15.56 santigrat derece olarak kaydedildiğini ve bunun ortalamanın 10 santigrat derece üzerinde olduğunu söyledi.  

Haberler ntv.com.tr 25.07.2022 - 10:38

  • 1

    Küresel iklim krizinin Grönland’a etkilerini inceleyen bilim insanları, adadaki sıcaklıkların her geçen gün arttığını ve bunun buz erimelerini hızlandırdığını açıkladı.

    Araştırmacılar, Grönland'ın buz tabakasındaki erimeye karşı uyarıda bulunurken, 15-17 Temmuz tarihleri arasında kaydedilken erimenin deniz seviyesindeki artışı tetiklediğini vurguladı.

  • 2

    Üç gün içerisinde 18 milyar ton buzun eridiğini dile getiren Colorado Üniversitesi Yer Bilimi ve Gözlem Merkezi ile Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi bilim insanı Ted Scambos, günde ortalama 4 inch (yaklaşık 10 santimetre) erime olduğunu söyledi.

    Scambos, erimenin çoğunun kuzey Grönland'dan geldiğini çünkü sıcak havanın Kanada Arktik Takımadaları'ndan sürüklendiğinin altını çizdi.

  • 3

    GRÖNLAND'DA HAVALAR ISINIYOR

    Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi'nin İklim ve Küresel Dinamikler Laboratuvarı'nda kıdemli bilim insanı William Lipscomb, geçen haftasonu sıcaklıkların yaklaşık 15.56 santigrat derece olarak kaydedildiğini ve bunun ortalamanın 10 santigrat derece üzerinde olduğunu aktardı.

  • 4

    Lipscomb verdiği demeçte, "Son yıllarda Grönland'da çok fazla ısı dalgası gördük, bu son ısınma buna bir örnek" derken, "Donma noktasının üzerindeki herhangi bir sıcaklık, bir miktar yüzey erimesine neden olabilir" ifadelerini kullandı.

  • 5

    GRÖNLAND HER YIL MUAZZAM MİKTARDA BUZ KAYBEDİYOR

    1980'lerde ve 1990'larda Grönland'da bu tür bir erime olayı hiç olmadı, ancak 2000'lerden başlayarak özellikle 2010'dan beri erime her geçen gün arttı.

  • 6

    Liege Üniversitesi'nden kutup araştırmacısı Xavier Fettweis, erimenin normalden iki kat daha büyük olduğunu söylerken, şimdiye kadar toplam erimenin 2019 seviyelerinin çok altında olduğunu, ancak durumun Norveç'in kuzeyindeki Svalbard buzulları üzerinde daha vahim olduğunu söyledi.

  • 7

    Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden Ted Scambos, daha fazla erimenin beklendiğini söylerken, “Grönland bir bütün olarak her yıl muazzam miktarda buz kaybediyor. Okyanusa 100 milyar ton su gitmesini bekleyebiliriz” dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız