Artemis II uçuşunda yer alacak astronotlar açıklandı: Ay'a ayak basacak ilk siyahi olan Victor Glover kimdir?

ABD ve Kanada, Ay'a dönüş programının ilk mürettebatlı uçuşunun astronotlarını açıkladı. Tarih yazacak olan yolculukta bir siyahi ve bir kadın da ilk kez Ay'a ayak basacak. Peki, zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) örev yapan ilk siyahi NASA astronotu olan Victor Glover kimdir?

Haberler Reuters, Anadolu Ajansı 04.04.2023 - 11:47

  • 1
    ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Kanada Uzay Ajansı (CSA), Ay’a dönüş projesi kapsamında Ay’ın etrafında yolculuk yapacak ilk mürettebatlı Artemis II uçuşunda görev alacak astronotların isimlerini açıkladı.
  • 2
    NASA ve CSA tarafından Texas eyaletine bağlı Houston kentindeki Johnson Uzay Merkezi'ne yakın Ellington Field’da düzenlenen bir etkinlikte yapılan açıklamada, ekipte ilk kadın ve ilk siyah astronotun da görev alacağı ve Reid Wiseman (NASA) yönetiminde pilotun Victor Glover (NASA), misyon uzmanlarının Christina Hammock Koch (NASA) ile Jeremy Hansen (CSA) olacağı bilgisi paylaşıldı.
  • 3
    Yaklaşık 10 günlük Artemis II uçuşunda kullanılacak Orion uzay aracının yaşam destek sistemlerini ve insanların derin uzayda yaşamaları ve çalışmaları için gereken yetenekleri ve teknikleri test edeceği kaydedildi.
  • 4

    "İLK SİYAHİ VE İLK KADIN AY'A AYAK BASACAK"

    Yapılacak yolculuğun aralık ayında mürettebatsız şekilde yapılan Artemis I uçuşunun devamı olduğu kaydedilen açıklamada, "Bu uçuş, Artemis programı kapsamında ilk kadın ve ilk siyah insanın Ay’a ayak basmasına zemin hazırlayacak ve gelecekteki uzun vadeli insanlı keşif görevleri için yol açacak, nihayetinde Mars'a gitmek için bir fırsat yaratacak. Bu ajansın Ay'dan Mars'a keşif yaklaşımıdır." denildi.
  • 5
    Açıklamada, uçuşun komutanı Wiseman'ın ikinci uzay yolculuğu olacağı hatırlatılırken, deneyimli astronotun daha önce, Mayıs 2014'ten Kasım 2014'e kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uçuş mühendisi olarak görev yaptığı ve iki kez yörünge kompleksinin dışına çıkarak yaklaşık 13 saat lider astronot olarak görev üstlendiği belirtildi.
  • 6

    AY'A AYAK BASACAK OLAN İLK SİYAHİ ASTRONOT VICTOR GLOVER KİMDİR?

    Victor Jerome Glover Jr., 30 Kasım 1976'da California, Pomona'da doğdu. Glover, Kaliforniya Polytechnic State Üniversitesi'nden (Cal Poly) havacılık mühendisliği lisans derecesi ve bir ABD Donanması subayı olarak Pensilvanya'daki Naval Postgraduate School'dan yüksek lisans derecesi aldı.

  • 7

    Glover, 2013 yılında NASA'nın 21. Uzay Mühendislik ve Bilim Topluluğu'nda (AES) seçildi ve Temmuz 2015'te NASA astronot adayı oldu. Kasım 2020'de Glover, Crew-1 görevi kapsamında SpaceX'in Crew Dragon uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) uçuş yaptı. Bu uçuş, SpaceX'in insan taşımacılığı için NASA ile yaptığı ilk operasyonel uçuştu ve Glover, bir ISS ekibi için uzayda görev yapan ilk siyahi NASA astronotu oldu.

  • 8
    Glover, şu anda NASA'nın Artemis II görevi için eğitim almaktadır. Artemis programı, NASA'nın Ay'a dönüşü ve sürdürülebilir insan varlığı hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Artemis II, 2023 yılında Ay'a insanlı bir görev olacak ve NASA'nın Orion uzay aracı tarafından desteklenecek. Glover, bu görevde görev yapacak ekipten biri olarak seçildi.
  • 9

    KANADA'YI HANSEN TEMSİL EDECEK

    Diğer taraftan, Artemis II görev uçuşunda Kanada'yı ise Hansen temsil edecek.

    Hansen’in Kanada Silahlı Kuvvetlerinde albay ve eski bir savaş pilotu olduğu bilgisi verilen açıklamada, Kanadalı pilotun ilk kez uzay uçuşuna çıkacağı belirtildi.
  • 10

    "BU İNSANLIĞIN MÜRETTEBATI"

    NASA Yöneticisi Bill Nelson, astronotlarla ilgili açıklamasında, "Artemis II mürettebatı, bizi yıldızlara taşımak için özveriyle çalışan binlerce kişiyi temsil ediyor. Bu onların mürettebatı, bizim mürettebatımız, insanlığın mürettebatı" dedi.
  • 11
    Kanada Uzay Ajansı'ndan sorumlu Bakan François-Philippe Champagne ise şu açıklamayı yaptı:

    "Ay'a geri dönüyoruz ve Kanada bu heyecan verici yolculuğun merkezinde. NASA ile uzun süredir süregelen işbirliğimiz sayesinde, bir Kanadalı astronot bu tarihi görevde uçacak. Tüm Kanadalılar adına, en büyük insan girişimlerinden birinin ön saflarında yer alan Jeremy'I (Hansen) kutlamak istiyorum. Artemis programına Kanada'nın katılımı, uzay tarihimizdeki belirleyici bir kesitini teşkil etmesinin yanı sıra, iki ülke arasındaki dostluk ve yakın ortaklığın bir kanıtıdır."
  • 12
    Beyaz Saray’dan yapılan bilgilendirmede, ABD Başkanı Joe Biden’ın, 2024 yılında Artemis II göreviyle Ay'ın etrafında seyahat edecek astronotları tebrik için aradığı kaydedildi.

    Biden’ın astronotların çocuklarıyla da konuştuğu belirtildi.
  • 13
    ABD lideri, Twitter hesabından, astronotlarla yaptığı telefon görüşmesinin görüntü kayıtlarını paylaştı.

    Paylaşımında Artemis II görevinin gelecek nesillere ilham vereceğini yazan Biden, "Hem ABD’de, hem Kanada’daki her bir çocuğa hayal edebiliyorlarsa başarabileceklerini göstereceklerdir." ifadesini kullandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız