Devlet başkanlarına 800 milyon dolar rüşvet veren adam

Brezilya merkezli inşaat firması Odebecht'in Arjantin'den Meksika'ya Latin Amerika'da devlet başkanları da değil , üst düzey devlet memurları ve yöneticilere 2001'den bu yana 800 milyon dolar rüşvet verdiği ortaya çıktı. Rüşvet alan devlet başkanları arasında Kolombiya Devlet Başkanı Santos ile Venezuela'nın eski Devlet Başkanı Chavez de bulunuyor.MUSTAFA KARAKUŞ/ntv.com.tr

Haberler 16.02.2017 - 13:46

  • 1
    Brezilya'da inşaat firması Odebrecht ve petrokimya şirketi Braskem, Latin Amerika'da birçok ülkede hükümet yetkililerine rüşvet verdikleri iddialarıyla ilgili varılan anlaşma çerçevesinde 3.5 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.
  • 2
    ABD Adalet Bakanlığı, New York'taki federal mahkemede görülen davada varılan anlaşmanın 1977 yılında yürürlüğe giren yabancılara yönelik yolsuzluk faaliyetleriyle ilgili yasa çerçevesinde sağlandığını açıkladı.
  • 3
    Brezilyalı firmalar Odebrecht ve Braskem'in paravan şirket ve off-shore teşekküller aracılığıyla yüz milyonlarca dolar rüşvet verdiklerini kabul ederek Brezilyalı, İsviçreli ve Amerikalı yetkililerin suçlamalarıyla ilgili olarak anlaşma yoluna gitmeyi tercih ettiği kaydedildi.
  • 4
    Amerikalı yetkililer, şirketlerin Panama, Peru, Angola ve diğer ülkelerde kamu ihalelerini teminat altına almak dahil olmak üzere 2001 yılından bu yana dünya çapında 100 projeyle bağlantılı toplam 788 milyon dolar rüşvet ödediğini açıkladı.

  • 5
    Odebrecht'in Brezilya'da petrol devi Petrobras hakkında yürütülen soruşturmada da adı geçiyor. "Araç Yıkama Operasyonu" olarak adlandırılan soruşturma çerçevesinde yargılanan Odebrecht firmasının eski Başkanı Marcelo Odebrecht geçtiğimiz yıl mart ayında 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
  • 6

    ODEBRECHT VE BRASKEM'İN RÜŞVET VERDİĞİ LATİN AMERİKALI LİDERLER:

    KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI JUAN MANUAL SANTOS

    2016 Nobel Barış Ödülü sahibi Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manual Santos'un 2014'deki seçim kampanyasının önemli bir bölümünü inşaat firması Odebrecht'ten gelen rüşvetle finanse ettiği iddia ediliyor.
  • 7

    BREZİLYA DEVLET BAŞKANI MICHEL TEMER

    Yolsuzlukla suçlanan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in azledilmesinin ardından devlet başkanlığı görevini yürüten Michel Temer'in de Odebrecht'ten rüşvet aldığı ileri sürülüyor. Odebrecht'in Temer'le birlikte 5 bakanına da rüşvet verdiği iddia ediliyor. Odebrecht bağlantısı nedeniyle Temer'in zor günler geçireceği belirtiliyor.
  • 8

    BREZİLYA ESKİ DEVLET BAŞKANI LULA DA SILVA

    Brezilya eski Devlet Başkanı Lula da Silva'nın iktidarı döneminde Odebrecht Başkanı Marcelo Odebrecht'le yakın ilişkisi olduğu iddia ediliyor. Odebrecht'in Lula'ya da rüşvet verdiği belirtiliyor. Soruşturma devam ediyor.
  • 9

    PERU ESKİ DEVLET BAŞKANI ALEJANDRO TOLEDO

    Peru eski Devlet Başkanı Alejandro Toledo 2001-2006 yılları arasında kamu ihaleleri karşılığında Brezilyalı inşaat şirketi Odebrecht'ten 20 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyor. Ülkesinde hakkında tutuklama emri çıkartılan Toledo suçlamaları reddederken, Peru yerine ABD'de yaşıyor.
  • 10

    PERU ESKİ DEVLET BAŞKANI ALAN GARCIA

    Toledo'dan sonra iktidara gelen Peru eski Devlet Başkanı Alan Garcia'nın da Peru'daki büyük ihaleleri Odebrecht'e vermesi karşısında rüşvet aldığı belirtiliyor.
  • 11

    PERU ESKİ DEVLET BAŞKANI OLLANTA HUMALA

    Peru eski Devlet Başkanı Ollanta Humala'nın da Odebrecht'ten rüşvet aldığı ifade ediliyor.
  • 12

    PANAMA DEVLET BAŞKANI JUAN CARLOS VARELA

    Panama Devlet Başkanı Juan Carlos Varela'nın seçim kampanyasının önemli bir kısmını Odebrecht'ten gelen rüşvet paralarıyla yürüttüğü ileri sürülüyor.
  • 13

    PANAMA ESKİ DEVLET BAŞKANI RICARDO MARTINELLI

    Panama eski Devlet Başkanı Ricardo Martinelli'nin de ismi Odebrecht skandalında geçiyor. Martinelli'nin iki oğlu yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle Interpol tarafından aranıyor.
  • 14

    EKVADOR DEVLET BAŞKANI RAFAEL CORREA

    Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın da seçim kampanyasını Odebrecht'ten gelen rüşvet paralarıyla finanse ettiği iddia ediliyor. Correa'yı bu konuda suçlayan ise kardeşi.
  • 15

    VENEZUELA ESKİ DEVLET BAŞKANI HUGO CHAVEZ

    Brezilya inşaat şirketi Odebrecht'in rüşvet verdiği iddia edilen bir diğer isim ise Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez. Chavez'in de seçim kampanyalarını Odebrecht'ten gelen paralarla finansa ettiği ileri sürülüyor.
  • 16

    ARJANTİN İSTİHBARAT ŞEFİ GUSTAVO ARRIBAS

    Arjantin'in şimdiki devlet başkanı Mauricio Macri'nin istihbarat şefi Gustavo Arribas'ın da Odebrecht'tan rüşvet aldığı ileri sürülüyor.
  • 17
  • 18
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız