Dünyanın en büyük tatlı su balığı Kamboçya'da keşfedildi: 300 kilogram ağırlığında ve 4 metre uzunluğunda

Dünyanın en büyük tatlı su balığı Kamboçya’da bulundu. Mekong Nehri’nde yakalanan dev vatoz yapılan ölçümlerin ardından takip cihazı takılarak nehre geri bırakıldı.

Haberler ntv.com.tr, Reuters 21.06.2022 - 12:00 Son Güncelleme : 21.06.2022 - 12:05

  • 1

    Kamboçya’nın Mekong Nehri'ndeki köylüler, yaklaşık 300 kilogram  ağırlığındaki bir vatoz yakaladı. Bilim insanları hayvanı dünyanın en büyük tatlı su balığı olarak tanımladı. Dev vatoz, 2005 yılında Tayland'da akıntıya karşı yakalanan 293 kilogramlık dev yayın balığının rekorunu elinden aldı. 

  • 2

    Yerli halkın dilinde “dolunay” anlamına gelen Boramy adı verilen dört metrelik dişi vatoz balığı onlarca kişinin yardımıyla birlikte kıyıya çekildi. Araştırmacılar hayvanın hareketlerini  ve davranışlarını izlemek için  elektronik bir çip taktıktan sonra, Boramy'i nehre geri bıraktı.

  • 3

    "HALA BURADA OLMASI UMUT VERİCİ"

    National Geographic Channel'daki "Canavar Balık" programının eski sunucusu ve şimdi bir koruma projesi olan Mekong Harikaları'nın (Wonders of Mekong) üyesi olan biyolog Zeb Hogan, "Bu çok heyecan verici bir haber çünkü dünyanın en büyük tatlı su balığını araştırmak için şansımız var" dedi.

    Hogan, "Ayrıca bu durum,  Mekong nehrinin  bu bölümünün hala sağlıklı olduğu anlamına geliyor.  Bu devasa balıkların hala burada yaşıyor olması bir umut işareti” diye konuştu.

  • 4

    Öte yandan Boramy, geçen hafta nehrin kuzey Kamboçya kıyısı boyunca uzanan bir ada olan Koh Preah açıklarında ağlara takıldı. Bir balıkçı, nesli tükenmekte olan vatozun büyüklüğüne şaşırıp Mekong Harikaları ile temasa geçti.

  • 5

    Diğer taraftan, Mekong Nehir Komisyonu’na göre, Kamboçya, dünyadaki en çeşitli balık popülasyonuna sahip üçüncü ülke konumunda bulunuyor.  Ancak aşırı avlanma, kirlilik, tuzlu su girişi ve tortu tükenmesi Mekong Nehri’ndeki balık popülasyonunun düşmesine neden oluyor. 

    Mekong’un harikalarına göre, balıkçılık kısıtlamaları ve nehir korumaları da dahil olmak üzere çeşitli koruma önlemlerine rağmen, özellikle vatozlar, toplu ölüm olaylarıyla bu değişikliklere karşı savunmasız kaldı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız