Dünyayı değiştirdiler: Nobel Ödülü kazanan 11 kadın 

Dünyanın en prestijli bilim ödülü olan Nobel Ödülü, tarihinde birçok kadın bilim insanı tarafından da kazanıldı.  İsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dünyayı değiştiren kadınlar olarak Nobel Ödülü kazanan kadınlara yer verdi.  Bilimin her alanında ödül kazanan ve dünyayı değiştiren kadınları sizler için derledik. 

İşte Nobel Ödülü alan 11 kadın...

Haberler ntv.com.tr, DHA 08.03.2024 - 17:18

  • 1
    Dünyanın en prestijli bilim ödülü olan Nobel Ödülü, tarihinde birçok kadın bilim insanı tarafından kazanıldı. Dünyayı her alanda değiştiren kadınlar fen, edebiyat, fizik gibi alanları da geliştirmeye devam ediyor. 

    Nobel Ödülleri, 8 Mart'ta "dünyayı değiştiren kadınlar"a yer verdi. İşte o kadınlar...

  • 2

    MARİA CURİE

    Radyoaktivite alanında yaptığı bilimsel çalışmalarıyla dünyayı değiştiren Marie Curie, radyoaktif elementler polonyum ve radyumu ilk keşfettikten sonra 1910 yılında radyumu saf bir metal olarak başarıyla üretti ve bu da yeni elementin varlığını şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtladı.

    Curie'nin iki Nobel Ödülü kazanması, bilim tarihinde dönüm noktalarından biri olarak kabul ediliyor.  Bu konuda tek kişi olma unvanını hala koruyor. Curie, 1903'te fizik dalında, 1911'de ise kimya dalında ödül almıştı.
  • 3

    KATALİN KARİKO 

    Katalin Kariko, Polonya doğumlu bir bilim insanı olarak, ABD'de uzun yıllar boyunca mRNA araştırmaları yaptı ve bu alanda çığır açan çalışmalar gerçekleştirdi.

    BioNTech ile ortak çalışmaları ve Pfizer ile olan işbirliği, COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana dünya genelinde aşılama kampanyalarının başarısında kilit bir rol oynadı.

    Kariko, bu başarılarıyla 2021 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

  • 4

    FRANÇOİSE BARRE- SİNOUSSİ

    HIV'in keşfiyle tanınan Fransız virolog Françoise Barré-Sinoussi, Nobel Ödülü'nü kazanmış bir diğer bilim insanı. 2008 yılında, HIV virüsünü keşfetmesi ve bağışıklık sisteminin işleyişindeki önemli bilgileri ortaya koyması nedeniyle Fizyoloji veya Tıp dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

    Françoise Barré-Sinoussi'nin Nobel Ödülü kazanması, HIV/AIDS araştırmalarındaki çığır açıcı çalışmalarının uluslararası arenada tanınmasını sağladı.

    Bu başarı, bilimsel araştırmanın insanlık için nasıl hayati önem taşıdığını gösteriyor.

  • 5

    DOROTHY CROWFOOT HODGKİN

    Dorothy Crowfoot Hodgkin, 1964 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Yapısı çözülen proteinlerin anlaşılmasına önemli katkılarda bulunmasıyla dikkatleri üzerine çeken İngiliz bilim insanı Hodgkin, bu başarısıyla kristalografik teknikler kullanarak proteinlerin moleküler yapılarını çözme konusunda öncü bir rol oynadı.

    Bu çalışmaları, biyokimyacıların hücrelerin iç işleyişini daha iyi anlamalarını sağlayarak, tıbbi ve biyolojik araştırmalara önemli bir ivme kazandırdı.
  • 6

    MALALA YOUSAFZAİ

    Malala Yousafzai, 2014 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Pakistanlı bir aktivist.

    Malala, eğitim hakkı için yaptığı cesur ve kararlı mücadelesiyle uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı.

    Malala, 2012'de Pakistan'da bir Taliban militanı tarafından vurulmuş ve ağır yaralanmıştı. Ancak bu saldırıya rağmen eğitim hakkı ve çocuk hakları için mücadelesini sürdürmüş ve dünya genelinde büyük bir destek kazandı. Malala'nın cesareti ve kararlılığı, çocukların eğitimine ve insan haklarına dikkat çekmek için güçlü bir ilham kaynağı oldu.

  • 7

    BERTHA VON SUTTNER

    Nobel Barış Ödülü alan ilk kadın Bertha von Suttner Avusturyalı yazar ve barış aktivisti. Suttner, barış hareketinin öncülerinden biri olarak kabul ediliyor.

    Suttner, savaş karşıtı fikirleriyle tüm dünyaya ilham oldu.

  • 8

    AUNG SAN SUU Çİİ

    Eski Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist.

    1991'de "demokrasi ve insan hakları için şiddeti reddeden mücadelesi" nedeniyle barış ödülüne layık bulunmuştu.

  • 9

    TAWAKKOL KARMAN

    Tawakkol Karman, 7 Şubat 1979'da Yemen'in başkenti olan Sana'a'da doğmuş bir gazeteci, insan hakları aktivisti ve siyasetçi.

    Karman, özellikle 2011 Yemen Devrimi sırasında liderlik ettiği barışçıl protestolarla tanınır.

    2011'de, Yemen'deki barışçıl protestoların liderlerinden biri olarak, hükümetin istifasını talep etmek ve demokratik reformları desteklemek amacıyla halkı sokağa çağırdı. Bu çabaları, 2011 Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasına yol açtı ve böylece ilk kez bir Arap kadını bu prestijli ödülü aldı.

  • 10

    SELMA LAGERLÖF

    Selma Lagerlöf, 1858 yılında İsveç'in Värmland bölgesinde doğmuş olan ünlü İsveçli yazar ve edebiyatçı.

    Lagerlöf, edebi kariyeri boyunca pek çok önemli esere imza atmış ve dünya çapında tanındı. En  bilinen eserlerinden biri, 1909 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmasını sağlayan "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" (Nils Holgersson'un İsveç Üzerine Harika Yolculuğu) adlı kitabıdır.

    Selma Lagerlöf, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk kadın yazar olmuş ve bu ödülü alarak edebi yeteneklerini ve dünya çapındaki etkisini bir kez daha kanıtladı.

  • 11

    GERTY THERESA CORİ

    Gerty Theresa Cori, 1896 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bugünkü Çek Cumhuriyeti sınırları içindeki Prag'da doğmuş bir biyokimyager.

    Gerty Cori, fizyoloji ve biyokimya alanlarında yaptığı önemli çalışmalarla tanındı. Özellikle glukozun metabolizması üzerine yaptığı araştırmalarıyla bilinir.

    Cori, Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın biyokimyagerlerden biri oldu. Bilimsel çalışmaları ve keşifleri, tıp dünyasında büyük bir etki yarattı ve modern tıp anlayışına önemli katkılarda bulundu.

  • 12

    WANGARİ MAATHAİ

    Wangari Maathai, 1940 yılında Kenya'nın Nyeri bölgesinde doğmuş olan bir çevre aktivist.

    Maathai, çevre koruma çalışmalarıyla tanınır ve aynı zamanda kadın hakları savunucusu olarak bilinir.

    Wangari Maathai, çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma çalışmalarıyla dünya çapında tanınmış ve saygı görmüştür. 2004 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanarak, çevre koruma ve demokrasiyi teşvik etme çabalarını uluslararası alanda onurlandırdı.

    Bu ödül, aynı zamanda Nobel tarihinde ödülü alan ilk Afrikalı kadın oldu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız