G20 zirvesi başladı

Dünya liderleri, G20 Liderler Zirvesi için Çin'in Hangcou kentinde bir araya geldi.

Haberler Reuters 04.09.2016 - 10:00 Son Güncelleme : 04.09.2016 - 11:57

  • 1

    Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların 11'incisi, Çin'in ev sahipliğinde Hangzhou kentinde yapılıyor.

  • 2

    İki gün sürecek zirvede terörizm ve sığınmacı krizinin de aralarında olduğu birçok konunun ele alınması bekleniyor.

  • 3
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı zirvede şu isimler yer alıyor: Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma,ABD Başkanı Barack Obama, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claud Juncker, Suudi Arabistan 2'nci Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Laos Devlet Başkanı Bounnhang Vorachith, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Tayland Başbakanı Prayut Chan-ocha, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Roberto Azevedo, Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder, Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Mark Carney ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria.
  • 4

    1999 yılında Köln’de gerçekleştirilen G-7 (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri) Liderler Zirvesi’nde yeni bir danışma kurulunun oluşturulması kararı alındı.

  • 5

    Grup 20 veya kısa adıyla G20, ABD'nin başkenti Washington'da 26 Eylül 1999'da yapılan Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının toplantısında kuruldu. 

  • 6
    Bakanlar düzeyindeki G20 toplantıları, 1999 ve 2001’de Kanada’da, 2002’de Hindistan’da, 2003’de Meksika’da, 2004’te Almanya’da, 2005’te Çin’de, 2006’da Avustralya’da, 2007’de Güney Afrika’da gerçekleşti.
  • 7
    Bu yıl dokuzuncusu yapılan G20 toplantıları, 2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizin ardından devlet ve hükümet başkanları düzeyinde gerçekleştirilmeye başlandı.
  • 8
    İlk toplantı aynı yıl Brezilya'da, ikinci ve üçüncü toplantılar Londra ve Washington'da gerçekleştirildi. Bu üç toplantıya da Recep Tayyip Erdoğan, başbakan sıfatıyla Türkiye'yi temsilen katıldı.
  • 9
    Devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı G20 toplantısının dördüncüsü Güney Kore'nin Başkenti Seul'de, beşincisi Fransa'nın Cannes kentinde, altıncısı Meksika'nın Los Cabos şehrinde, altıncısı Rusya'nın Sent Petersburg kentinde düzenlendi.
  • 10
    Bu toplantıların da tamamına başbakan sıfatıyla Erdoğan katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılmadığı tek zirve ise 15-16 Kasım 2014'de Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenen 7. toplantı oldu.
  • 11
    Bu toplantıya, Başbakan sıfatıyla Ahmet Davutoğlu katıldı.
  • 12
    Türkiye, 1 Aralık 2014 tarihinde üstlendiği G20 Dönem Başkanlığını, 15-16 Kasım 2015'te Antalya’da düzenlenen Liderler Zirvesi ile başarıyla tamamladı ve 1 Aralık 2015 itibariyle Çin'e devretti.
  • 13
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğindeki dönem başkanlığı süresince Türkiye, 10 tanesi bakan düzeyinde olmak üzere yaklaşık 60 resmi toplantı düzenledi.
  • 14
    Bu toplantılara 15 bin civarında katılımcı iştirak etti.
  • 15
    Antalya Liderler Zirvesi’ne yaklaşık 10 bin kişi katılırken, Zirve çoğu yabancı olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 basın mensubu tarafından takip edildi.​
  • 16
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız