Helmut Kohl'ün hayatı (Helmut Kohl kimdir?)

Helmut Kohl Almanya’da 16 yıl başbakanlık yaparak bu konuda bir rekorun sahibi oldu. Kariyerinin zirvesine ise Berlin Duvarı‘nın yıkılması ve iki Almanya‘nın birleşmesindeki rolüyle ulaştı.

Haberler DW Türkçe 01.07.2017 - 15:10

  • 1

    1 Ekim 1982’de başbakanlığa seçilen Helmut Kohl, 16 yıl boyunca bu görevi yürüterek Almanya’da bir rekora imza attı. Kohl'ün siyasi kariyerinin doruk noktasını ise Berlin Duvarı’nın yıkılması ve iki Almanya‘nın birleşmesi oluşturdu. Partisi CDU’nun yenilgisinden sonra 25 yıldır yürüttüğü parti başkanlığı görevinden 1998 yılında istifa etti. 

  • 2

    Helmut Kohl, 1947 yılında HrIstiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) teşkilatına katıldı ve doğduğu kent olan Ludwigshafen’de partinin gençlik teşkilatının kurulmasındaki çalışmalarda aktif rol aldı. Kariyer basamaklarını hızla tırmanan Kohl, 1966 yılında CDU Yönetim Kurulu’na seçildi. 

     

  • 3

    Kohl, 1966 yılında Rheinland-Pfalz eyaletinde CDU’nun eyalet başkanlığına seçildi. 1969 mayısında Peter Altmeier’den başbakanlık görevini devraldı. Bunu iki yıl sonraki zafer izledi: Kolh yönetimindeki CDU, 1971 yılındaki Rheinland-Pfalz eyalet meclisi seçimlerinde mutlak çoğunluğu elde etti. 

     

  • 4

    Helmut Kohl özellikle tatillerde ideal bir aile görüntüsü vermeye çalıştı. Ancak işin iç yüzü daha farklıydı. Eşi Hannelore ve oğulları Walter ve Peter, Kohl’ün evden uzak oluşunun ve aileye yönelik büyük kamuoyu ilgisinin rahatsızlığını yaşıyordu. 

     

  • 5

    Helmut Kohl 1973 haziranında CDU genel başkanlığına seçildi ve 25 yıl bu görevde kaldı. Kohl, partinin yeni seçilen genel sekreteri Kurt Biedenkopf ile birlikte kameralara gülümseyerek poz veriyordu. 

     

  • 6

    1982 yılında Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyonda çatlaklar meydana gelmeye başladı. FDP, CDU’ya yakınlaşırken, iki parti birlikte hareket ederek bir güvenoyu yoklamasıyla Helmut Schmidt başbakanlığındaki hükümeti düşürdü. Böylelikle Helmut Kohl yeniden başbakan oldu. 

     

  • 7

    Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile Helmut Kohl’ün elele görüldüğü bu fotoğraf Fransa’dan bütün dünyaya yayıldı. 1984 yılında Fransa'daki Verdun askeri mezarlığında düzenlenen törende çekilen bu fotoğraf Fransız-Alman dostluğunun da sembollerinden biri haline geldi. 

     

  • 8

    1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Kohl iki Almanya’nın birleşmesi için uluslararası müzakereler yürüttü. 3 Ekim 1990’da Demokratik Almanya Cumhuriyeti, Batı Almanya’ya katıldı. Kohl, kutlamaların doruğa ulaştığı anda eşi Hannelore ve önde gelen Alman politikacılarla birlikte Federal Meclis’in merdivenleri önünde izleyicileri selamladı. 

     

  • 9

    Başbakan Helmut Kohl, 90’lı yılların başında birleşmenin mimarı olarak büyük bir sempatiyle karşılandı. Doğu’da yeniden “çiçek açan tarlalar” yaratacağına dair verdiği söz önce büyük övgü sonra ise yergi aldı. 

  • 10

    Helmut Kohl olmasaydı, Başbakan Angela Merkel siyasi yaşamında bu kadar başarılı olamazdı. Doğu Almanyalı politikacıya kılavuzluk yapan Kohl, Merkel’i önce 1990 yılında aile bakanlığına, ardından da çevre bakanlığına atadı. 

     

  • 11

    1998 yılının eylül ayında CDU Federal Meclis seçimlerini kaybetti. Böylelikle Gerhard Schröder başbakanlığındaki ilk SPD-Yeşiller koalisyonuna giden yol açılmış oldu. 1998 yılının ekim ayında Kohl büyük bir askeri törenle uğurlandı. 16 yıl başbakanlık yapan Kohl, böylelikle Almanya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını da kazanmış oldu. 

     

  • 12

    2000 yılında CDU’da ortaya çıkan bağış skandalı Kohl’ün siyasi kariyerine büyük gölge düşürdü. Bağışların kayda geçmeden parti faaliyetlerinde kullanıldığının ortaya çıkması üzerine Meclis Başkanı Wolfgang Thierse CDU’yu 40 milyon Alman markı cezaya çarptırdı. CDU yönetimindeki yaşanan iç çekişmeler sonucu, Kohl parti onur başkanlığından istifa etti. 

     

  • 13

    Kohl’ün eşi Hannelore 2001’in temmuz ayında intihar etti. Bayan Kohl, yıllarca ışık alerjisi hastalığına karşı mücadele etmişti. Çiftin 41 yıllık evliliği bu elim olayla sona erdi. Oğulları Walter ve Peter cenaze töreninde babalarının yanında yer aldı. 

     

  • 14

    Helmut Kohl, eşinin ölümünden dört yıl sonra aşka kapılarını yeniden açtı. Kendisinden 34 yaş küçük ekonomist Maike Richter ile birlikte olmaya başlayan Kohl 2008 yılında Bayan Richter ile ikinci evliliğini yaptı. 

     

  • 15

    Papa 16’ncı Benedikt, 2012 yılının eylül ayında Almanya’ya ziyareti sırasında mutlaka ziyaret etmek istediği tek bir kişi vardı: Helmut Kohl, birleşmenin başbakanı. Papa ve Kohl’ün 25 dakika süren görüşmelerine Kohl’ün eşi Maike Kohl-Richter de eşlik etti. 

     

  • 16

    Almanya’dan Kohl’ün çalışmalarını ve başarılarını onurlandırmak için 2012 yılının sonbahar aylarında bir Kohl pulu çıkarıldı. Bu Almanya’da büyük bir onur anlamına geliyor, zira çok az sayıda kişi için daha hayattayken pul çıkarılıyor. 

  • 17
    Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl ile yaptığı görüşmeleri kaleme alan gazeteci Heribert Schwan'ın Tilman Jens ile yazdığı "Vasiyet. Kohl Protokolleri" (Vermächtnis. Kohl-Protokolle) kitabı büyük tartışma yarattı. Kohl’ün çeşitli politikacılar hakkındaki olumsuz açkılamalarını içeren kitabın dağıtımı bir mahkeme tarafından durduruldu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız