İtalya'da faşizm yükseliyor: Roma selamı suç olmaktan çıktı

İtalya'nın en yüksek mahkemesi, faşist selamı vermenin, yalnızca kamu düzenini tehlikeye atması veya yasaklı faşist partinin yeniden canlanmasına yol açma riski taşıması halinde suç olduğuna hükmetti. Bundan böyle mitinglerde ve geniş kapsamlı alanlarda "Roma selamı" olarak da bilinen bu hareketin yapılması suç sayılmayacak.

Haberler ntv.com.tr 19.01.2024 - 12:54

  • 1

    İtalya'nın en yüksek mahkemesi, ülkede faşist selamı vermenin önünü açtı.

  • 2

    Kararını açıklayan mahkeme, 1975 yılında Milano'da bir militanın öldürülmesinin yıldönümü münasebetiyle 2016 yılında Milano'da düzenlenen bir anma etkinliği sırasında selam veren 8 neofaşist militan hakkında ikinci bir temyiz davası açılmasına hükmetti.

  • 3

    MİTİNGLERDE "ROMA SELAMI" VERMEK ARTIK SUÇ DEĞİL

    Karar, "Roma selamı" olarak da bilinen bu hareketin, yakın zamanda Roma'da düzenlenen ve büyük tepki çeken mitinge benzer etkinliklerde yapılmasının suç olmadığı anlamına geliyor.

  • 4

    Sanıklardan ikisinin avukatı Domenico Di Tullio, "Temyiz mahkemesinin kararı, Scelba yasasının 5. maddesinde öngörüldüğü gibi faşist partinin yeniden inşasına yönelik somut bir tehlike veya Mancino yasasında öngörüldüğü gibi ırk ayrımcılığı ve şiddete yönelik somut amaçlar olmadıkça Roma selamının suç olmadığını ortaya koyuyor." dedi.

  • 5

    1952 SCELBA YASASI HAKKINDA

    1952 Scelba yasası faşizm için özür dilenmesini ve Benito Mussolini'nin faşist partisinin yeniden örgütlenmesini yasaklarken, 1993 Mancino yasası ırkçı şiddet ve nefret söylemini yasaklamıştı.

  • 6

    Mahkemenin kararı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ve daha sonra Başbakan Giorgia Meloni'nin liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri partisine dönüşen neofaşist bir parti olan ve artık feshedilmiş İtalyan Sosyal Hareketi'nin (MSI) gençlik kanadından üç militanın öldürülmesinin 46. yıldönümü münasebetiyle Ocak ayı başında Roma'da düzenlenen bir etkinlik sırasında yüzlerce kişinin faşist selamı verdiğini gösteren tüyler ürpertici bir videonun ortaya çıkmasının ardından geldi.

  • 7

    Yıllık toplantı, MSI'ın İtalya başkentinin doğusundaki Via Acca Larentia'da bulunan merkezinin önünde gerçekleştirilmişti. Etkinliği düzenleyen neofaşist parti Casapound, mahkemenin kararını "tarihi bir zafer" olarak selamladı.

    Casapound'un sözcüsü Luca Marsella, "Elbette Roma selamı vermeye devam edeceğiz." dedi. Roma'daki etkinlik, Meloni hükümetine neofaşist grupları yasaklaması çağrısında bulunan muhalefet partilerinin yanı sıra koalisyon ortağı Forza Italia tarafından da kınandı.

    Meloni, İtalya'nın Kardeşleri'ni vatanseverliğin muhafazakar bir savunucusu olarak sunmakta ve "İtalya'nın Kardeşleri DNA'sında nostaljik faşistler, ırkçılar ya da antisemitler" bulunmadığını iddia ediyor. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız