Myanmar'da "yeşim taşı" felaketi: 113 ölü

Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde "yeşim taşı" çıkarılan madende meydana gelen heyelanda 113 işçi ve köylü hayatını kaybetti. Heyelan nedeniyle 100'den fazla kişi de kayıp. Myanmar yeşim taşı ticaretinden geçtiğimiz yıl 31 milyar dolar gelir elde etti.

Haberler ntv.com.tr 23.11.2015 - 10:03

  • 1

    Myanmar'da maden bölgesinde heyelan

    Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde "yeşim taşı" çıkarılan madende meydana gelen heyelanda 113 işçi ve köylü hayatını kaybetti. Heyelan nedeniyle 100'den fazla kişi de kayıp. Myanmar yeşim taşı ticaretinden geçtiğimiz yıl 31 milyar dolar gelir elde etti.
  • 2
    Myanmar'ın Kaçin eyaletinin madencilik yapılan Hpakant bölgesinde son yılların en büyük felaketi yaşandı. "Yeşim taşı" çıkarılan madende meydana gelen heyelanda 113 işçi ölürken, 100'den fazla insandan da haber alınamıyor.
  • 3
    Cumartesi akşamı meydana gelen felaket sonrası bölgede arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Felaketle ilgili açıklama yapan bir maden yetkilisi, "İnsanlar büyük bir acı yaşıyor. 100'den fazla insan hayatını kaybetti. Bazı aileler tüm üyelerini yitirdi" dedi.
  • 4
    Dünyada birinci kalite "yeşim taşı" rezervlerine sahip bölgelerden biri olan Kaçin'deki Hpakant bu endüstrinin merkezi olarak kabul ediliyor. Myanmar'ın yeşim taşı madenciliğinden geçen yıl 31 milyar dolar gelir sağladığı tahmin ediliyor.
  • 5
    Yeşim taşı madenciliğinden elde edilen kazancın büyük bölümünün, Myanmar'ın eski cunta yönetimiyle bağlantılı kişilere gittiği iddia ediliyor.
  • 6

    YEŞİM TAŞI NİÇİN DEĞERLİ?

    Yeşim taşı asırlar boyunca mücevherat ve küçük heykel yapımında kullanıldı. En çok yeşil renkte bulunan sert taşın en kıymetlileri zümrüt yeşimi ve Burma (Myanmar) yeşimidir.
  • 7

    YEŞİM TAŞI NİÇİN DEĞERLİ?

    İki tür yeşimden biri jadeit, sodyum alüminyum silikat (NaAlSi2O6), diğeri ise nefrit, kalsiyum magnezyum demir silikattır (Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2). Yeşim doğada küçük parçalar halinde bulunur. Jadeit nefritten daha nadirdir ve daha değerlidir. Her ne kadar yeşim binlerce yıldır bilinse ve kullanılsa da, yeşim olarak anılan taşların aslında iki farklı mineral türü olduğu ancak 1863'de keşfedilmiştir. Yeşimin sertliği Mohs sertlik skalasında 6.5 - 7.0 arasında yer almaktadır.
  • 8

    YEŞİM TAŞI NİÇİN DEĞERLİ?

    En çok yeşil ve tonları renge sahip olması yanında, mücevher olarak kullanıldığında siyah, gri, kırmızı, mavi renkleri yeşime özel adlar kazandırır. Dünya üzerinde en zengin yeşim yatakları Myanmar, Çin, Yeni Zelanda ve Meksika'da bulunur. Hotan, Yarkent, Türkistan ve Baykal Gölü yakınlarında eskiden beri yeşim elde edilmektedir. Müzelerde yeşimden yapılmış Çin, Buda, Aztek küçük heykel ve sanat eserleri sergilenmektedir.
  • 9

    YEŞİM TAŞI NİÇİN DEĞERLİ?

    Yeşimin bir sanat ham maddesi olarak kullanılması onun birbirine sıkı kenetlenmiş kristal yapısından ileri gelir. Bu özelliği, yeşime çok ince oyma işçiliği yapılmasına imkân sağlar. Mermerden çok sert olduğu için iklim şartlarına dayanıklıdır.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız