Ukrayna'nın yeni Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy kimdir?

2019'dan bu yana Ukrayna'nın kara kuvvetlerine komuta eden Albay General Oleksandr Sırskiy, Rusya ile savaş üçüncü yılına yaklaşırken Valeri Zalujni'nin görevden alınmasıyla silahlı kuvvetler komutanlığına terfi ettirildi. İşte Rusya'nın geniş çaplı işgali boyunca Ukrayna'nın kilit isimlerinden biri olan Oleksandr Sırskiy hakkında bazı gerçekler...

Haberler ntv.com.tr 10.02.2024 - 12:57

  • 1

    İLK YILLAR

    Ukrayna'nın yeni Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, Temmuz 1965'te, o zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Rusya'nın Vladimir bölgesinde doğdu.

    1980'lerden beri Ukrayna'da yaşıyor. Ukrayna silahlı kuvvetlerinde çalışan kendi yaşıtı pek çok insan gibi o da Moskova'da - Yüksek Askeri Komuta Okulu'nda - eğitim gördü, 1986'da mezun oldu ve beş yıl boyunca Sovyet Topçu Birliği'nde görev yaptı.

    Bazı askeri analistler onun savaş alanı taktiklerinin hiyerarşik Sovyet eğitimini yansıttığına inanıyor.

  • 2

    "KAR LEOPARI"

    Oleksandr Sırskiy 2019 yılında Ukrayna'nın kara kuvvetlerinin başına geçmişti.

    Kendisi daha önce, 2014 yılında doğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde başlayan Moskova destekli isyanla mücadele eden Ukrayna birliklerine komuta etmişti ve buradaki hizmetleri sonucunda ona "Kar Leoparı" çağrı işareti verilmişti.

  • 3

    EN BÜYÜK ZAFERLER

    Ukrayna'nın Rusya'nın geniş çaplı işgaline karşı kazandığı en büyük zaferlerden bazıları Sırskiy tarafından yönetildi.

    İlk aylarda başkent Kiev'in başarılı savunmasına liderlik etti ve Nisan 2022'de ülkenin en büyük onuru olan "Ukrayna Kahramanı" unvanına layık görüldü.

    Temmuz 2022'de Sırskiy, Rus birliklerini şehirden uzaklaştıran yıldırım şeklinde bir karşı saldırı planladı ve gerçekleştirdi.

    Bu karşı saldırı sonucunda Harkiv dahil olmak üzere doğu ve güneydoğudaki toprakları geri aldı.

  • 4

    BAKHMUT SAVUNMASI

    Geçtiğimiz yılın başlarında Sırskiy, savaşın şimdiye kadarki en kanlı çatışmalarından birinde her iki taraftan binlerce askerin öldürüldüğü doğudaki Bakhmut şehrinde Ukrayna'nın savunmasına liderlik etti.

    Bazı askeri analistler, harap olmuş bir şehir için savaşmanın bu kadar çok ölü ve yaralıya değip değmeyeceğini sorguladı.

    Sırskiy, Ukrayna'nın Bakhmut'u inatçı savunmasının, Wagner paralı asker grubunu bağlayarak Rusya'nın genel savaş hedeflerine zarar verdiğini söyledi.

  • 5

    ASKERE MORAL DESTEĞİ

    Sırskiy, önceliğinin düzenli olarak cephede ziyaret ettiği askerlerinin morali olduğunu söylüyor.

    Batı medyasına, gecede dört buçuk saat uyuduğunu ve spor yaparak rahatladığını söyledi.

    Ukrayna'nın yeni Genelkurmay Başkanı evli ve iki oğlu var.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız