Ülkelerin beşte biri ekosistemlerinin çökme riskiyle karşı karşıya 

Dünya gün geçtikçe, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybı nedeniyle adım adım felakete sürükleniyor. İsveçli bir küresel sigorta şirketi tarafından yapılan yeni bir araştırmada ülkelerin beşte birinin ekosistemlerinin çökme riskiyle karşı karşıya olduğu aktarıldı. Avustralya, Çin, Güney Afrika, Hindistan gibi dünya nüfusunun çoğunluğuna sahip olan ülkelerin bu nedenle kıtlık ve corona virüs (Covid-19) benzeri  salgın hastalık gibi durumlarla karşılacağı ve küresel ekonomide ciddi kayıpların yaşanabileceği belirtildi. 

Haberler ntv.com.tr 13.10.2020 - 12:51 Son Güncelleme : 13.10.2020 - 13:21

  • 1

    Sigorta şirketi Swiss Re tarafından yapılan bir analize göre, dünya ülkelerinin beşte biri, yaban hayatının ve habitatlarının yok olması nedeniyle ekosistemlerinin çökme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Raporda, gıda, temiz su ve hava gibi yaşamın temel kaynaklarının hali hazırda insan faaliyetlerinden çoktan zarar gördüğü belirtildi.

  • 2

    KÜRESEL GSYİH'İN YARISINDAN FAZLASINI OLUŞTURUYOR

    Bununla birlikte araştırmacılar, ekosistem çöküşlerinin küresel maliyetinin de büyük olacağına dikkat çekti. Küresel GSYİH'nın yarısından fazlası (42 trilyon dolar)  yüksek işleyen biyolojik çeşitliliğe bağlı, ancak ekolojik felaketler yoksulluk riskini artırıyor.

  • 3

    Swiss Re endeksinin, bilim insanları tarafından belirlenen 10 temel ekosistemle ilişkii ekonomik gösterge üzerine inşa edildiği belirtildi. Söz konusu ölçütler  arasında  temiz su ve hava, gıda, ormancılık, tarım, verimli toprak, erozyon kontrolü ve kıyı korumasının yanı sıra habitat sağlamlığı yer alıyor. Alanlarının yüzde 30'undan fazlasının hassas ekosistemlere sahip olduğu tespit edilen ülkeler, çökme riski altında kabul edildi.

  • 4

    AVUSTRALYA, İSRAİL VE GÜNEY AFRİKA LİSTENİN BAŞINDA

    Avustralya, İsrail ve Güney Afrika, Swiss Re’nin biyoçeşitlilik ve ekosistem faaliyetlerine yönelik risk endeksinin başında yer alıyor. Bu ülkeleri ise Çin, ABD, İngiltere,  Hindistan, İspanya ve Belçika takip ediyor.

  • 5
    Öte yandan raporda,  Pakistan, Nijerya, Brezilya ve Endonezya gibi geniş tarım ve ekosistem alanlarına sahip ülkelerin doğal kaynaklara bağlı bir ekonomiye sahip oldukları ve vahşi yaşam alanlarını korumak için harekete geçmeleri gerektiği vurgulandı.
  • 6

    KITLIK VE SALGIN GÖRÜLEBİLİR

    Araştırmanın baş yazarı Oliver Schelske, " Küresel olarak beşte biri, biyoçeşitlilikteki düşüş nedeniyle ekosistemlerin çökme riski altında. Süreç devam ederse, bu ülkelerde kıtlık ve salgın hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli insani felaketlerin artması ve ekonomik haCimlerinde daralma görülmesi olası” ifadelerini kullandı. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız