Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Emperyalist ABD hükümetiyle diplomatik ilişkileri kestik

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Maduro yönetimini meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını açıkladı. Sosyal paylaşım hesabından vatandaşlarına seslenen Maduro, “Cesur ve savaşçı Venezuela halkını, sokakta kalmaya ve seferber olmaya çağırıyorum" dedi. ABD, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala Guadiyo'ya destek verirken Türkiye, Rusya, Meksika ve Bolivya Maduro'ya arka çıktı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi" açıklamasını yaptı. Maduro destekçileri ve karşıtları ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenledi.

Haberler ntv.com.tr, AFP, Reuters, Anadolu Ajansı 24.01.2019 - 15:57

  • 1

    ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklamasının ardından ülkenin sokaklarında tansiyon yükseldi.

  • 2
    Güney Amerika ülkesi Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıkladı.
  • 3
    Maduro, ABD'nin Venezuela'da iç karışıklığa yol açtığını belirterek "Emperyalist ABD hükümetiyle politik ve diplomatik ilişkileri kestiğimizi açıklıyorum. ABD'nin bütün diplomatik ekibine, ülkeyi terk etmesi için 72 saat veriyorum." dedi.
  • 4
    Maduro, Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine cevaben, "Bu başkanlık sarayına halkın oylarıyla geleli 20 yıl oldu. Biz, devlet başkanını seçen halkın oylarıyla burada olduk ve olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla devlet başkanını yalnızca halk seçip halk geri alabilir." ifadelerini kullandı.
  • 5
    Konuşmasında ABD'yi sert dille eleştiren Maduro, "Latin Amerika ve Karayip bölgesini ülkesinin 'arka bahçesi' haline getirmeye çalışan emperyalist ABD'nin müdahaleci politikalarına şahit olduk. ABD müdahalelerini artık istemiyoruz. Venezuela halkı darbeciliğe, müdahaleciliğe ve emperyalizme hayır diyor." şeklinde konuştu.
  • 6

    "EMPERYALİST ABD HÜKÜMETİYLE İLİŞKİLERİ KESTİK"

    Devlet Başkanı Maduro, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, muhalefete olan desteğine ilişkin şunları kaydetti:

    "ABD Başkan Yardımcısı Pence bir emir verdi ama başarısız oldular. Bu yüzden hür Venezuela halkı önünde, emperyalist ABD hükümetiyle politik ve diplomatik ilişkileri kestiğimizi açıklıyorum. ABD'nin bütün diplomatik ekibine, ülkeyi terk etmesi için 72 saat veriyorum. Bütün Venezuela halkını bu hür ve gerekli kararı desteklemeye çağırıyorum. Venezuela halkı olarak bu topraklara saygı duyulmasını sağlamalıyız. Ne darbecilik ne de müdahalecilik... Venezuela barış, demokrasi ve bayındırlık istiyor. Venezuela'da iç karışıklığa ve şiddete yol açmak istemek ABD hükümetinin yaptığı oldukça büyük bir sorumsuzluktur."
  • 7
    Konuşmasında egemenlik vurgusu yapan Maduro, "Tarihi bir savaş içerisindeyiz, kimse gardını indirmesin. Biz, vatanımızın, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nin var olma hakkını savunmaktayız. Benim başkanlığımdaki hükümet de ülkenin egemenliğini savunacaktır. Venezuela'yı Washington'dan yönetmek istiyorlar. Sizler kukla bir hükümet istiyor musunuz?" diye konuştu.
  • 8

    "ABD'YE GÜVENMEYİN ONLARIN DOSTLARI YOK, ÇIKARLARI VAR"

    ABD'nin ülkesinin zenginliklerini sömürmek istediğini belirten Maduro, "Biz ABD'ye diyoruz ki; bu petrol ve bu zenginlikler sizin değildir. Bunlar egemen Venezuela halkına aittir. Şimdi ve gelecekte de öyle olmaya devam edecektir." dedi.
  • 9
    Maduro, orduya sadakat çağrısında bulunarak "Burada her türlü komplo ve darbe girişimi karşısında halkın iradesi, ulusal egemenlik ve Venezuela Cumhuriyeti Anayasası galip gelecek. Hem ekonomik savaşa karşı hem de halkına daha iyi hizmet eden bir hükümet için güçlü olmamız gerekiyor. Ben Bolivarcı silahlı kuvvetlerinden en yüksek sadakati ve birlik olmayı talep ediyorum. Bu şeklide galip geleceğiz." diye konuştu.
  • 10

    POMPEO, DİPLOMATLARIN ÇEKİLMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

    ABD'nin, Venezuela'da başkanlığını ilan eden Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu desteklediğini belirten Pompeo, "Başkan Guaido’ya geçici bir hükümet kurması ve anayasal görevlerini yerine getirmesinin yanı sıra ABD ve diğer ülkelerle olan diplomatik statülerinin belirlenmesi konusunda destek vermeye hazırız" ifadelerini kullandı. 

    Pompeo ayrıca Guaido'nun Maduro'nun açıklamasından sonra yazılı açıklama yaparak Amerikalı diplomatların Venezuela'da kalabileceğini belirtmesine memnun olduklarını kaydetti.

    Amerikalı diplomatların Venezuela'dan geri çekilmeyeceğini vurgulayan Pompeo, şu ifadeleri kullandı:

     "ABD, Venezuela ile diplomatik ilişkilerini sürdürecek ve bu ilişkiyi bizim diplomatik temsilciliklerimizi ülkesine davet eden geçici Başkan Guaido hükümeti üzerinden sağlayacaktır. ABD, eski Başkan Nicolas Maduro rejiminin, ABD ile diplomatik ilişkileri koparma ya da diplomatlarımızı istenmeyen kişi ilan etme konusunda yasal yetkiye sahip olduğunu düşünmüyor."

  • 11

    VENEZUELALILARA SEFERBERLİK ÇAĞRISI

    Maduro, sosyal paylaşım hesabından vatandaşlarına seslendi. 

    Ülkede devam eden bir darbe tehlikesi olduğunu daha önceki konuşmalarında sıkça tekrarlayan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, halkından dikkatli olmasını istedi. 

    Maduro, “Cesur ve savaşçı Venezuela halkını, bir yandan işlerine ve eğitimlerine devam ederken diğer yandan vatanın istikrarını müdafaa etmek için sokakta kalmaya ve seferber olmaya çağırıyorum. Ne darbecilik, ne dış müdahalecilik, Venezuela barış istiyor.” ifadelerini kullandı.

  • 12

    SAVUNMA BAKANI: ORDU KABUL ETMEYECEK

    Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Juan Guaido'nun başkanlığını ordunun kabul etmeyeceğini açıkladı. Bakan Padrino, yaptığı paylaşımda "Umutsuzluk ve bağnazlık ulusun barışına saldırıyor. Ülkenin askerleri olarak ne Anayasaya dayandırılarak ilan edilen geçici devlet başkanlığını ne de karanlık çıkarların gölgesine yerleştirilmiş bir devlet başkanını kabul etmiyoruz. Venezuela Silahlı Kuvvetleri Anayasayı korur ve ulusal egemenliğin de kefilidir" ifadelerini kullandı.

  • 13

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN VENEZUELA MADURO'YA DESTEK TELEFONU

    Maduro; halka yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün” dedi.. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi" açıklamasını yaptı.

  • 14

    GUAİDO KENDİNİ DEVLET BAŞKANI İLAN ETTİ

    Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etti.

  • 15
    Guaidio, ülkenin başkenti Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum." dedi.
  • 16

    Halka kendisini destekleme çağrısı yapan Guaido, "Biliyoruz ki bu tek kişilik bir iş değil ve sonuçları olacak. Bu büyük ulusal güç ve umut hareketinin önüne geçilmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

  • 17

    Guaido, hükümet karşıtı gösterilerin devam edeceğine dikkati çekerek, "Yorulacak mıyız? Hayır. Demokrasiye, özgürlüğe, tekrar suya, doğal gaza ulaşıncaya kadar ekmek her Venezuelalının masasına ulaşana kadar direneceğiz." diye konuştu.

  • 18

    GUAİDO'NUN "GEÇİCİ DEVLET BAŞKANLIĞINA" ULUSLARARASI DESTEK

    Başta ABD olmak üzere bölgeden birçok ülke Guaido'nun geçici devlet başkanlığını resmi olarak tanırken, uluslararası çevrelerden de Venezuela muhalefetine destek geldi.Bölgede, ABD, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala, Guaido'yu Venezuela'nın "geçici başkanı" olarak tanıdıklarını açıkladı.

  • 19
    Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyarak kendisine olan desteğimi açıklamak isterim. Arjantin, Venezuela'da demokrasinin yeniden tesisini ve hayat şartlarının yükseltilmesini tüm gücüyle destekleyecektir." ifadelerini kullandı.
  • 20
    Dünya Ekonomik Forumuna katılan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, "Kolombiya, Venezuela halkının diktatörlükten kurtulması için Juan Guaido'yu Venezuela'nın devlet başkanı olarak tanıyor ve demokratik geçişi destekliyor." dedi.
  • 21

    AB'DEN VENEZUELA'DA SEÇİM ÇAĞRISI

    Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Venezuela'da anayasal düzene uygun bir şekilde, acilen güvenilir ve özgür seçimlerle sonuçlanacak siyasi bir süreç başlatılmalıdır. AB ve üye ülkeler, Venezuela'da barışçıl bir siyasi süreçle ve anayasaya uygun şekilde demokrasi ve hukukun üstünlüğünün tekrar inşa edilmesi için gereken desteği vermeye hazır" dedi. AB'nin demokratik yollarla seçilen Venezuela Ulusal Meclisi'ne destek verdiğini ifade eden Mogherini, bu kurumun güçlerinin yeniden inşa edilmesi ve ona saygı duyulması gerektiğine dikkati çekti.
  • 22

    AB KONSEYİ'NDEN VENEZUELA MUHALEFETİNE DESTEK

    AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip" açıklamasını yaptı.
  • 23

    VENEZUELA'DAKİ GELİŞMELERE AB ÜLKELERİNDEN TEPKİLER

    İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Venezuela'daki gelişmelerle ilgili olarak, ''Siyasi kriz yeterince uzun sürdü. Şimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek yolu bulma zamanıdır.'' dedi.

    Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Twitter'da paylaştığı mesajda, ''Bütün tarafları ölçülü olmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırıyoruz. AB ortaklarımızla ortak bir tepkiyi koordine edeceğiz.'' ifadelerine yer verdi.
  • 24
    Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da ülkenin Venezuela'daki gelişmelerle ilgili olarak Avrupalı ortaklarıyla istişare halinde olduğu bildirildi.

    Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de yine Twitter'dan yaptığı açıklamada, ''Venezuela'da yeni umut doğduğunu" savunarak ''Danimarka daima meşru seçilmiş demokratik kurumları destekleyecek. Juan Guaido'nun dahil olduğu parlamentoyu da.'' mesajını verdi.
  • 25

    RUSYA, MEKSİKA VE BOLİVYA'DAN MADURO'YA DESTEK

    Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, ABD’nin Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanımasını değerlendirdi.
  • 26
    Maduro’nun, yasal bir şekilde Venezuela devlet başkanı olarak seçildiğini vurgulayan Klimov, “Rusya da Maduro'yu Venezuela'nın yasal bir şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanımaktadır ve bu yaklaşımda bir değişiklik olmayacak.” dedi.
  • 27

    Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmesinin ardından, ABD, Kanada ile bazı Güney Amerika ülkelerinin Guaido'yu tanımasına karşı Meksika ve Bolivya, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümetini ülkenin meşru temsilcisi olarak tanımaya devam edeceklerini açıkladı.

    Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Twitter heaabından yaptığı açıklamada, "Emperyalizmin bir kez daha tırnaklarını demokrasinin ve Güney Amerika halklarının kendi kaderini tayin hakkının boğazına geçirdiği bu kritik saatlerde Venezuela halkının ve Nicolas Maduro'nun yanındayız. Güney Amerika ülkeleri bundan böyle ABD'nin arka bahçesi olmayacak" ifadelerini kullandı.

  • 28

    Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador'un Sözcüsü Jesus Ramirez Cuevas de Meksika'nın Maduro'yu Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımaya devam edeceğini ifade etti.

    Ülkede yayın yapan "Milenio" televizyonuna konuşan Cuevas, "Venezuela'daki kriz konusunda tarafsız yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Meksika hükümeti Venezuela'da durumu yakından izlemektedir. Şu ana dek ülkeyle ve hükümetiyle olan diplomatik ilişikilerimizde bir değişiklik söz konusu değildir" dedi.

  • 29

    SOKAKLARDA TANSİYON YÜKSELDİ

    Venezuela'nın başkenti Caracas'ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtları protesto gösterisi düzenledi. Protesto sırasında bazı göstericiler bir polis aracını ateşe verdi.
  • 30
    Maduro destekçileri ise Venezuela'nın başkenti Caracas'ta O’Leary Meydanı'nda gösteri düzenledi.
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız