Yeni Papa nasıl seçilecek?

16. Benedikt'in istifasının ardından yeni bir Papa seçilecek.

Haberler 11.02.2013 - 13:50

  • 1

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Papa 16'ncı Benedikt'in istifasının ardından Katolik alemi yeni ruhani liderini seçecek.
  • 2

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Papa'yı, Kardinaller Kurulu olarak bilinen ve içinde dünya çapındaki kardinallerin bulunduğu özel bir grup, yüzyıllardır korunan bazı gelenekler uyarınca seçecek. 80 yaşın altında olması gereken Kardinaller yarın sabah Saint Pierre Katedrali içinde yer alan Santa Marta evinde toplanacak. TSİ 17.30’da ilahiler söyleyerek Sistine Şapeli’ne geçecekler.
  • 3

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Kardinaller dışarıya hiçbir bilgi sızdırmayacaklarına dair yemin ettikten sonra “Extra Omnes” (herkes dışarı) denecek. Artık sadece yemek ve uyumak için Santa Marta evine yeraltı tünellerinden gidebilecekler.
  • 4

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Seçimin başladığı gün kardinaller, Sistine Kilisesi'nde toplanıyor. Sadece ilk oylama, öğleden sonra bu kilisede yapılıyor. Böylece gece dinlenmeye çekilmeden önce, kardinallere adayların oy desteğini görme şansı veriliyor.
  • 5

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Normal koşullarda oylamaya ertesi sabah yeniden başlanıyor. Bu noktada ikisi sabah, ikisi ise öğleden sonra olmak üzere, yeni papa seçilene dek günde 4 oylama yapılıyor. İsmen çağırılan her Kardinal oy pusulasını doldurup yerinden kalkarak yüksek sesle “Tanrı’ya göre seçilmesi gerekene oyumu verdiğime, saygıdeğer İsa Cenaplarını huzurlarınızda tanık gösteriyorum” diyecek. Ardından pusulayı sandığa atacak.
  • 6

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Kardinaller, papa tercihlerini bir kağıt üzerine yazıyor, el yazılarını değiştirmek için mümkün olduğunca çaba harcıyor. Kullanılan oyların üçte ikisi olan 77 sayısına ulaşılıncaya dek günde 4 tur oylama yapılacak. Her seçim günü TSİ 20.15’te bitecek ve kardinaller akşam yemeğinin ardından istirahata çekilecek.
  • 7

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Her iki oylama sonrası, muhtemelen gün ortası ve akşam saatlerinde, adayların adlarının yazıldığı kağıtlar yakılıyor. Bu noktada özel bazı kimyasal maddeler kullanılıyor. Oylamayı dışarıdan seyredenler ise herhangi bir karar alınamamışsa siyah, yeni papa seçilmişse beyaz dumanı görüyor. Aynı anda bir kardinal "Annuntio vobis gaudium magnum... Habemus Papam" yani "Büyük bir gururla açıklıyorum... Yeni bir Papamız var" sözleriyle müjdeyi veriyor.
  • 8

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Daha önce Papa ancak kardinallerin üçte iki çoğunluğuyla seçiliyordu. Ancak Papa İkinci Jean Paul 1996'da seçim konusunda bir değişiklik yaptı. Bu değişiklikler uyarınca 30 oylama sonrası sonuç alınamazsa, kardinallerin çoğunun oyunu alan papa seçiliyordu. 2007’de bu kuralı 16’ncı Benedikt değiştirdi. Üçte iki çoğunluk koşulunu geri getirdi.
  • 9

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Seçim sonrası yeni papa, hitap edilmek istendiği adı belirliyor, beyaz kıyafetini giyiyor ve San Pietro Bazilikası'nın balkonundan halkı selamlıyor.
  • 10

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    İkinci Jean Paul'e kadar 455 yıl boyunca tüm papalar İtalyan'dı. Benedikt de Alman asıllıydı. Şimdi en çok merak edilen sorulardan biri, bu göreve yeniden bir İtalya'nın seçilip seçilmeyeceği.
  • 11

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    Ancak Vatikan'ı yakından izleyenler, yeniden bir İtalyanın Papa seçileceğinden hiç de emin değil. Bunun basit nedeni, Kardinaller Kurulu'ndaki İtalyanların oranının azalması. Yeni papanın, gelişmekte olan ülkelerden, Latin Amerika'dan seçilebileceği yorumları yapılıyor. Zira bu kıtanın kardinalleri, seçici kurulda önemli bir orana sahip. Dünyada, vaftiz olan kardinallerin yaklaşık yarısı Amerika kıtasında yaşıyor. Brezilya ise dünyada en çok Katolik'in yaşadığı ülke.
  • 12

    Yeni Papa nasıl seçilecek?

    598 yıl sonra ilk kez, selefi hayattayken yeni bir Papa seçilecek. Vatikan sözcüsü Rahip Federico Lombardi’nin “Seçimin uzaması için bir neden yok” demesi, “favorilerden birinin isminin üstünde uzlaşma sağlandığı” yorumlarına neden oldu. 1268’deki seçim tam 2 yıl 9 ay sürmüştü. 20’inci yüzyılda ise sadece 1922 seçiminde 4 günü aşkın bir süre boyunca Papa seçilememişti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız