Ebola'yı keşfeden doktor: İnsanlık Covid-19’dan daha kötü salgınlar görecek 

Tüm dünya yeni tip corona virüs (Covid-19)  pandemisine karşı ölüm kalım mücadelesi verirken, bilim insanları insan faaliyetlerinin neden olduğu habitat yıkımı ve doğal kaynakların aşırı tüketimi nedeniyle gelecekte çok daha büyük salgınların görüleceğini tahmin ediyor. Covid-19 pandemisinin buzdağının görünen yüzü olduğunu söyleyen ve 1976'da Ebola virüsünü keşfeden Profesör Jean-Jacques Muyembe Tamfum, insanlığın Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarından çıkan bilinmeyen sayıda yeni ve potansiyel ölümcül virüsle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.    

Haberler ntv.com.tr 22.12.2020 - 12:57

  • 1

    "İNSANLIK AFRİKA'DAN ORTAYA ÇIKACAK POTANSİYEL VE ÖLÜMCÜL VİRÜSLERLE KARŞI KARŞIYA"

    1976'da Ebola virüsünün keşfedilmesine yardımcı olan ve o zamandan beri Afrika’da ortaya çıkan yeni patojenleri araştıran Profesör Jean-Jacques Muyembe Tamfum'a göre, insanlık Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarından çıkan bilinmeyen sayıda yeni ve potansiyel olarak ölümcül virüsle karşı karşıya bulunuyor. CNN International’a konuşan Tamfum, "Şimdi yeni patojenlerin ortaya çıkacağı bir dünyadayız. İnsanlar yeni tip corona virüs salgınından daha fazlasına hazır olmalı” açıklamasını yaptı.

  • 2

    1970’li yıllarda genç bir araştırmacı olan Muyembe, hastaların yaklaşık yüzde 88'inin ölümüne neden olan gizemli bir hastalığın kökenini tespit etmek için alınan kan örneklerini Belçika ve ABD’deki laboratuvarlara yolladı. O zamanlar Zaire olarak bilinen hastalık daha sonra  "Ebola" adını aldı. Ebola'nın tespiti ise, Afrika'nın yağmur ormanlarının en ücra kısımlarını Batı'daki yüksek teknoloji laboratuvarlarına bağlayan bir zincire dayanıyor.

  • 3

    "YENİ TİP CORONA VİRÜS PANDEMİSİNDEN DAHA KÖTÜ SONUÇLARI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

    Şimdi Batı, gelecekteki hastalıklara karşı uyarıda bulunmak için Kongo ve diğer yerlerdeki Afrikalı bilim insanlarından haber bekliyor. Bu araştırmacılardan biri olan Muyembe, daha birçok zoonotik hastalığın (hayvanlardan insanlara atlayan) geleceği konusunda uyardı. Yeni tip corona virüs, sarı humma, çeşitli grip türleri, kuduz, AIDS, bruselloz ve Lyme hastalığı, genellikle bir kemirgen veya böcek gibi bir vektör aracılığıyla hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları oluşturuyor. HIV bir şempanze türünden insanlara atladı ve dünya çapında bir salgına dönüştü. Covid-19'un Çin'de, muhtemelen yarasalarda ortaya çıktığı düşünülüyor.

    Bununla birlikte Muyembe, gelecekteki salgınların yeni tip corona virüs pandemisinden daha kötü sonuçlara neden olacağını düşündüğünü söyledi.

  • 4

    HER YIL POTANSİYEL OLARAK TEHLİKELİ 3-4 VİRÜS KEŞFEDİLİYOR

    Hayvandan insana geçtiği tanımlanan ilk hastalık sarı humma 1901'de keşfedildiğinden beri, araştırmacılar insanlarda hastalığa neden olduğu bilinen en az 200 virüs daha buldular. Edinburgh Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi profesörü olan Mark Woolhouse'un araştırmasına göre, insanlarda salgın hastalığa neden olabilecek yılda üç ile dört yeni virüs türü  keşfediliyor. Bu virüslerin çoğunluğu ise hayvanlardan geliyor.

  • 5

    EKOLOJİK YIKIM VE VAHŞİ YAŞAM TİCARETİNİN BİR SONUCU

    Bilim insanları, artan virüs sayısının büyük ölçüde ekolojik yıkım ve vahşi yaşam ticaretinin bir sonucu olduğunu söylüyor. Büyük hayvanların  habitat alanları zarar gördüğü için onlar tarafından avlanan fareler, yarasalar ve böcekler hayatta kalmaya devam ediyor. İnsanlarla yaşam alanları yakınlaştığı için sahip olduğu hastalıklar insanlara atlıyor ve durum yeni salgınlara neden oluyor. 

  • 6

    EBOLA SALGINI ORMANSIZLAŞMANIN YAŞANDIĞI ALANLARDA ORTAYA ÇIKTI

    Uzmanlar, yaygın olarak Afrika’da görülen Ebola salgınlarının nedeninin ise  yağmur ormanlarına yapılan ağır insan saldırısı olduğunu düşünüyor. 2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre, araştırmacılar uydu verilerini kullanarak 2001 ile 2014 yılları arasında Orta ve Batı Afrika'daki yağmur ormanı biyomunun sınırları boyunca yer alan 27 Ebola salgınının 25'inin yaklaşık iki yıl önce ormansızlaşma yaşanan yerlerde başladığını ortaya koydu. 

  • 7

    VİRÜSLERİN ERKEN TESPİTİ İÇİN YATIRIMCILARA VE POLİTİKACILARA ÇAĞRI

    Japonya, ABD, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  Avrupa Birliği, STK'lar, vakıflar ve akademik kurumlar dahil olmak üzere diğer uluslararası bağışçılardan gelen hibelerle finanse edilen INRB’de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin ulusal tıbbi araştırma kuruluşu çalışanı Muyambe, "Afrika'da yeni bir virüsün ortaya çıkması, bunun tüm dünyayı etkileyeceği anlamına gelir. Ancak bu virüs erken tespit edilirse, dünyanın hastalığa karşı yeni stratejiler geliştirmesi için fırstı olacaktır” dedi.  Muyambe, ayrıca virüslerin erken tespiti için hükümetlerin ve kurululuşların bilim laboratuvarlarına yatırım yapmasının önemine dikkat çekti. 

  • 8
    Diğer taraftan Muyambe, yıllardır yarasalarda onlarca yeni corona virüsün keşfedildiğini ancak bir tanesi tüm insanlığı tehdit edene kadar politikacıların ve yatırımcıların bu durumu önemsemediğini kaydetti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız