Köpekler ve sahipleri ortak diyabet riskine sahip

Bilim insanları, binlerce yıldır insanların can dostu olan köpekler ile sahiplerinin benzer beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarından dolayı aynı sağlık sorunlarını geliştirme eğilimde olduklarını ortaya koydu. İsveç’te yapılan yeni bir araştırmaya göre tip 2 diyabetli bir köpeği olan kişilerin, hastalığa yakalanma riski yüzde 38’den fazla artıyor. 

Haberler ntv.com.tr 11.12.2020 - 16:55

  • 1

    Bilim insanları tarafından daha önce yapılan çalışmalar,  köpeklerin sahipleriyle benzer davranışlara ve obezite riskine sahip olduğunu ortaya koymuştu.  İsveç’teki Upssala Üniversitesi’nden araştırmacılar, söz konusu benzerliğin diyabet için de geçerli olduğunu keşfetti.

  • 2

    TİP 2 DİYABET OLASILIĞINI YÜZDE 38'DEN FAZLA ARTIRIYOR

    British Medical Journal’da yayımlanan çalışma kapsamında Beatrice Kennedy ve ekibi köpekler ve insan dostları arasında ortak bir tip 2 diyabet riski olup olmadığını anlamak için  İsveç'in en büyük evcil hayvan sigorta şirketlerinin verilerini inceledi. Ardından 208 bin 980 sahip/köpek ve  123 bin 566 sahip / kedi ikililerinden elde edilen veriler karşılaştırıldı. Sonuçlarda, diyabetli bir köpeğe sahip olmanın sağlıklı bir tazıya sahip olmakla karşılaştırıldığında, tip 2 diyabet olasılığının  üzde  38 oranında artırdığını ortaya konuldu. Kedi sahipleri ve kediler arasında ise paylaşılan bir diyabet riski bulunmadı.

  • 3

    SORUNUN NEDENİ BENZER BESLENME VE EGZERSİZ ALIŞKANLIKLARI

    Kennedy, "Köpek sahipleri ve hayvanları arasında fazla kilolu olma ortak riskiyle ilgili önceki araştırmalar göz önüne alındığında, paylaşılan beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel aktivite seviyelerinin tip 2 diyabet konusunda benzer bir risk oluşturduğunu görüyoruz. Bu nedenle evcil hayvan sahipleri, dostlarıyla birlikte düzenli egzersiz yapmalı” dedi. 

  • 4

    KEDİLER İNSANLARDAN DAHA BAĞIMSIZ OLMAYI TERCİH EDİYOR

    Diğer taraftan, kediler ve sahipleri arasında böyle bir riskin paylaşılmaması , egzersizin önemli bir faktör olduğuna işaret ediyor.  Kennedy, “Kediler davranışları ve hareketleri söz konus olduğunda sahiplerinden daha fazla bağımsız olmayı tercih ediyorlar” dedi. 

  • 5
    Bununla birlikte Kennedy, mevcut durum göz önüne bulundurulduğunda köpekler de dahil olmak üzere  herhangi bir aile üyesindeki diyabet teşhisinin tüm aile için risk teşkil edebileceğini ifade ederek, "Köpeğin diyabeti, olan önemli bir şeyin işareti olabilir. İnsanlar ile köpekleri arasında oldukça güçlü duygusal bağlar olduğunu biliyoruz. Bu bağ diğer sağlık alışkanlıklarına ve risklerine kadar uzabilir” dedi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız