Denizin çizgi kahramanları

Corto Malteseden Asterikse, Kaptan Haddoktan Korsanlar Kraliçesi Belite yolu denizden geçen kahramanlar Motor Boat & Yachting sayfalarında buluştu. Denizin çizgi kahramanları sizi macera dolu bir yolculuğa bekliyor.

Haberler 19.03.2011 - 09:34

  • 1

    Denizin çizgi kahramanları

    Corto Maltese’den Asteriks’e, Kaptan Haddok’tan Korsanlar Kraliçesi Belit’e yolu denizden geçen kahramanlar Motor Boat & Yachting Mart sayısında buluştu.

    Haluk Kalafat'ın kaleminden, denizin çizgi kahramanları sizi macera dolu bir yolculuğa bekliyor.
  • 2

    Ispanak gücüyle kürek çekmek

    Diğer tarafta kıyafetiyle, çapa şeklindeki dövmesiyle, yıllardır kürek çektiğini belli eden kaslı kollarıyla başka bir denizciyi ise neredeyse hiç denizde göremeyiz. Harika bir çeviriyle Türkçe’de yayımlanmaya başladığında Temel Reis olarak adlandırılan Popeye’dır o denizci.
  • 3

    Ispanak gücüyle kürek çekmek

    ABD’nin ıspanak üretim fazlasını dünyaya pazarlamak için yaratıldı suçlamasıyla karşılaşan Temel Reis maceralarının ana ekseni Safinaz’ı Kabasakal’dan korumaktır. Bunu yapabilmek için ıspanağın verdiği güce ihtiyacı vardır. İtiraf etmek gerekir ki, Temel Reis’in denizle ilişkisi aslında hiç de sıkı fıkı değildir.
  • 4

    Eyvah! Galyalılar

    Önce yolu denize düşenlerden başlayalım. Öyle ya da böyle bir tekneye binilir, korsanlarla karşılaşılır. Ama bazıları vardır ki, hemen her macerada burun buruna gelir üzerinde kurukafa simgesi olan bayrakla. Böyle bir örnek arandığında akla hemen Asteriks gelecektir.
  • 5

    Eyvah! Galyalılar

    Yağmalayacak gemi arayan “sevimli” korsanlar, Asteriks ve arkadaşlarıyla her karşılaşmalarında kendilerini Akdeniz’in serin sularında bulur. Maceralar boyu korsanların ufukta bir tekne görüp, kolay av için sevinmelerine şahit oluruz. Ancak bir sonraki karede denizde gemilerinden arta kalan tahtalara tutunmuş halde resmedilirler. Bu öyle bir hal alır ki; Asteriks ve Kleopatra adlı macerada korsan gemisinin kaptanı Hopdediks’i (yeni ismiyle Oburiks) siluetinden tanır tanımaz baltasını çıkarıp gemisini kendisi batırır. Galyalılar’ın gazabından Viking, Roma tekneleri de payını alır.
  • 6

    Bernard Prince

    İlk kez 1974’te Günaydın gazetesinde tefrika edildi. Böylece yaratıldıktan sekiz yıl sonra Türk okuruyla buluşmuş oldu. Daha sonra Ateş Kaptan adıyla Doktor Karate adlı haftalık bir dergide göründü. 1977’deyse Tercüman Çocuk’ta Kaptan Berno ve Kabasakal adıyla basıldı. Ancak 1980’lerde Milliyet Çocuk’ta yayımlanana kadar çok fark edilmedi. Kaliteli, çok katmanlı çizgileri, soluk soluğa senaryolarıyla başarılı bir macera çizgiromanıydı.
  • 7

    Bernard Prince

    Ama belanın takip ettiği diğer denizciye, Bernard Prince’e hiç benzemez. Prince yatıyla yolcu ve ticari mal taşıyan, bir limandan diğerini gezinip duran bir serüvencidir. 1966’da Fransa’da Hermann tarafından yaratılan bu kahraman genel geçer çizgiroman klişelerinin hemen hepsine sahip. Biri yaşlı diğeri çocuk iki yan karakter; tabii illa komiktir bu arkadaşlar. Doğruluktan şaşmayan, yardımsever, haksızlığa, kötülüğe tahammül edemeyen güçlü, yakışıklı ve illa da bekâr bir kahraman. Hemen her şey vardır. Kahramanımız bir kanun adamı olmadığına göre bela nereye gitse onu bulacak şekilde yazılmış senaryolara ihtiyaç duyar. Bir tek bu yönüyle ve denizci oluşuyla Corto Maltese’ye benzer Prince. Birbirlerinden nitelik olarak o kadar farklılardır ki; hiçbir çevirmen Corto’ya, Bernard Prince’in çevirisi yapılırken koyulan “Demir Yumruklu Adam” ya da “Ateş Kaptan” gibi bir isim koymaya cesaret edemez.
  • 8

    Korsan Conan

    Conan uzun yıllar boyunca çizilmiş, popüler bir çizgi kahraman. Denizlerde geçen maceraları bu külliyat içinde kısa bir dönem. Kara Kıyıların Kraliçesi olarak adlandırılan bu serinin yayımına ilk kez 1934 yılında başlanmıştı. Conan’ın, bu dönemi onun 23 ile 26 yaşları arasını anlatır. Türkiye’de bu seri Alfa tarafından 1988’de yayımlandı. Toplam 12 kitaptan oluşuyor. Lal Yayınları tüm Conan serisini yeniden düzenli bir biçimde yayımlıyor.
  • 9

    Korsanlar Kraliçesi Belit

    Haddok denizden yavaş yavaş uzaklaşır. Ama başka bir çizgi kahraman var ki; o tam tersini yaşar. Maceralarının bir evresinde denize korsan olarak açılır. Bu kahraman Hiborya çağının ayağı sandaletli barbarı Conan’dır. Paralı askerlik yaptığı dönemde işvereniyle başı derde girdiğinde bir sandalla kaçmaya çalışırken Kara Kıyıların Korsan Kraliçesi Belit’in kara korsanlarına yakalanır. Belit karizmatik bir liderdir. Conan’ın başını öyle döndürür ki bu kadın, onun uğruna uzun bir süre Amra adıyla korsanlık yapar; hem de ikinci kaptan olarak. Conan bilerek ve isteyerek ikinci adamlığı kabul eder. Yazarlar, Conan’ı evliliğe benzeyen mazbut ve istikrarlı ilişkisinden kurtarmak için sevgilisi Belit’i öldürürler.
  • 10

    Korsan Conan

    Conan’ın filminden de hatırlanacağı üzere, yazgısı bir gün kral olmaktır çünkü. Belit’le okyanusta bir avdan diğerine yelken açarken bunu başarması olası değildir. Kaldı ki Conan aslında kara adamıdır. Denizde başka hiçbir yerde olamayacağı kadar kudretli olan çizgi kahramanlara benzemez. Örneğin Tunga. O deniz için yaratılmıştır.
  • 11

    Kusurlu Kahraman

    Hugo Pratt’ın yarattığı bu denizci, tüm çizgiroman âleminde müstesna bir yere sahip. Maceraları boyunca çoğunlukla denizcidir, bazen define avcısı ya da korsan olarak, bazen bir savaşın ortasında görürüz onu, kimi zamansa İran’da, Anadolu’da, Amazonlar’da, hatta Etiyopya’da…
  • 12

    Kusurlu Kahraman

    Koşul her ne olursa olsun bir beyefendidir. Sıradan bir tayfadan çok, eğitimli bir kaptan gibidir. Ahlakçı diğer kahramanlara benzemez, bencilce hareket ettiği olur, kavgadan korkup kaçtığı da; öte yandan sırf iyilik olsun diye uğraş verdiği de görülür. Şahit olduğu haksızlığa sırtını dönüp gidebildiği gibi umutsuz bir mücadeleye de girişebilir.
  • 13

    Kusurlu Kahraman

    Maceranın başında Corto’nun yüzlerce arkadaşından biri olan Fosforito, ona şöyle der: “Palamarların ustası olabilirsin ama bilardoyu hiç beceremiyorsun. Taktik diye bir şeyin yok.” Ağzından sigarayı düşürmeyen, denizci şapkasının tereğinin gölgelediği yüzünde hafif alaycı bir ifadeyle umarsız edayla dünyayı dolaşan Corto gerçekten de böyle bir adamdır. Bela onu takip etmektedir.
  • 14

    Kusurlu Kahraman

  • 15

    On bin köpekbalığı aşkına

    Korsanlar Asteriks çizgi âleminde yan karakter olarak karşımıza çıkar. Tıpkı Tenten’deki Kaptan Haddok gibi. “Hay bin lombar”, “Milyonlarca batık gemi adına” ve “100 bin fırtına adına bahse girerim ki” nidalarıyla tanıdığımız Haddok, yedi göbekten denizci bir aileden gelir. Dünyayı dolaşan maceracı gazeteci Tenten’in deniz yolculukları yapması ve tehlikeler atlatması kaçınılmazdır; bu nedenle Kaptan yerine cuk oturan bir yan tipleme. Üstelik komik unsur olarak da işlevseldir. Gerek zengin argo külliyatı, gerekse naif sakarlığıyla Tenten maceralarına renk katar. Kaptan Haddok’u ilk maceralarda denize daha yakın ve bu nedenle daha kaba saba, içkiye düşkün, karada kendini rahatsız hisseden, klasik bir denizci tiplemesi olarak tanırız. Maceralar ilerledikçe atalarına ait şatoya sahip çıkar ve bir centilmene dönüşür. Artık denize daha az açılacaktır.
  • 16

    Uzayda deniz var mı?

    Tunga ya da orijinal adıyla Antarés için kilit bir soru bu. Çünkü o esrarengiz bir uzay gemisiyle Dünya’ya, daha doğrusu okyanusa düşer. Geçmişini hatırlaması mümkün değildir. Tıpkı Superman gibi gemisi düştüğünde daha bebektir. İyiliksever bir aile tarafından bulunur ve evlat edinilir. Kısa bir süre sonra denizde karada olduğundan çok daha rahat olduğunu, sualtında nefes almadan kalabildiğini, çok hızlı yüzdüğünü, kuvvetlendiğini ve deniz canlılarıyla konuşabildiğini fark eder. Her ne hikmetse Tunga, Dünya’nın denizleri için yaratılmıştır.
  • 17

    Tunga

    Orijinal adı Antarés olan çizgiroman Fransız ekolünden. 1970’lerin başlarında yaratıldı. Değişik çizerler ve yazarları vardı. Ana fikri ekolojik korumaydı. Denizlerin kirletilmesi, canlıların korunması gibi konular işleniyordu. Türkiye’de müstakil olarak yayımlanmadı. 1979’da Tercüman Çocuk dergisinde maceraları yayımlandı. Ayrıca 1978 yılında Tolga dergisinde dolgu malzemesi olarak kullanıldı.

    Ve daha fazlası Motor Boat & Yachting Mart sayısında...
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız