"Ne yaptın Mirkelam?"

"Mirkelam Şarkıları" albümünü beğenenler olduğu kadar eleştirenler de var. Mirkelam'ın neden bu kadar erken "saygı" albümü yaptığını eleştiriyorlar. Albümün konseptini anlayamayanlar da olmuş. Neymiş bu albüm, neden yapılmış vs...  Albümün neden yapıldığından ziyade içeriğine bakmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. (Suat KAVUKLUOĞLU - suatkavukluoglu@ntv.com.tr)

Haberler 14.03.2017 - 17:35

  • 1
    Türkçe müzikte yeni ve orjinal şarkılar üretmekte zorlanıldığı bir dönemde, bu proje Mirkelam gibi "yüzde yüz orjinal ve renkli" bir müzisyeni; onun yazdığı güzel şarkıları hepimize hatırlatması, onu hiç bilmeyen yeni kuşaklara tanıtması açısından önemli. Türkiye'nin 10 farklı yorumcusundan 10 Mirkelam şarkısı dinlemek her bakımdan heyecan verici.
    Zaten Mirkelam da "bu bir saygı albümü" demiyor ki... "Bu ancak bir sevgi albümü olabilir" diyor.
  • 2
    MİRKELAM: "BENİM SAYGI UYANDIRACAK BİR MÜZİKAL KARİYERİM YOK. BU BİR SEVGİ ALBÜMÜ..."

    Geçen hafta buluştuğumuzda "Benim daha saygı uyandıracak müzikal bir genişliğim ya da uzunluğum yok. Ben şarkılarımı, sevdiğim sanatçı arkadaşlarımdan dinlemek istedim." diye cevap verdi gelen eleştirilere "Arkadaşlarımın şarkılarımı söylemeyi kabul etmesi, bu işe gönül vermeleri benim için çok değerli. Beni çok onurlandırıyor. Bu şarkıların her birini benden size yeni çiçekler gibi düşünün. Gününüzü güzelleştiren, gülümseten yeni çiçekler gibi..."

    BÖYLE BİR "SEVGİ" ALBÜMÜNÜ İLK KEZ MİRKELAM YAPMADI

    Ben de hatırlatmış olayım. Böyle bir "sevgi" albümünü, (hadi erken "saygı" albümü diyelim) ilk yapan da Mirkelam değil... Bu konseptte ilk albümü 2008'de Teoman yaptı. "Söz ve Müzik: Teoman" albümünde Sezen Aksu'dan Candan Erçetin'e, Yavuz Bingöl'den Yaşar'a 14 yorumcu Teoman'ın klasikleşmiş şarkılarını yorumlamıştı. Mirkelam'ın da olduğu o albümün devamı da hazırlanıyordu. Teoman'ın Mirkelam'dan tek farkı; şarkılarının bazı bölümlerine bir vokalle, bir sözle, bir nakaratla "geçerken bir uğradım" yapmasıydı.
  • 3

    TEOMAN'DAN SONRA FERİDUN DÜZAĞAÇ VE HARUN KOLÇAK'LA DEVAM ETTİ

    Bu "sevgi" albümleri Teoman'la da sınırlı kalmadı. 2011'de bu kez Feridun Düzağaç aynı projeyi kendi şarkıları için hayata geçirdi. "İyilik Güzellik Spor" adı verilen albümde Redd'den Cem Adrian'a 11 müzisyen F.D. şarkıları yorumladı. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Harun Kolçak'ın "Çeyrek Asır" albümü de pek farklı değil. Orada tek fark Kolçak'ın albümde yer alan sanatçılarla düet yapması. Eğer yıl, yaş, kıdem, müzik kariyeri diyorsanız Teoman, Feridun Düzağaç ve Harun Kolçak'ın da Mirkelam'dan pek bir fazlası yok. Hepsi 90'lı yılların yıldızları.

    MELANKOLİYLE MİZAHI AYNI POTADA ERİTMEYİ BAŞARDI

    Kariyeri boyunca çok özel şarkılara imza atmış, melankoliyle mizahı aynı potada eritmeyi başarmış az müzisyenden biri Mirkelam. Bir yandan duygusal şarkılarıyla kalpleri kanatan, bir yandan da kendisiyle ve hayatla dalga geçebilen öyle az şarkı yazarı var ki... Ben size sayayım. Barış Manço, MFÖ, Aysel Gürel, Sezen Aksu... Sonraki kuşaktan Mirkelam ve Nil Karaibrahimgil. Ve yeni kuşaktan yavaş yavaş filizlenen genç müzisyenler, gruplar... Şimdilik hepsi bu kadar...

  • 4
    MİRKELAM: "BARIŞ MANÇO HAYRANIYDIM. ADAM, DOMATES, BİBER VE PATLICANA ŞARKI YAZDI, BU ŞAHANE BİR ŞEY..."

    Zaten Mirkelam da müzik kariyerini bu isimlerin şekillendirdiğini söylüyor: "Ben hep enteresan insanların peşinden koştum.Barış Manço'dan çok etkilendim. Çünkü "Domates, biber, patlıcan" diye şarkı yapan bir adamdan söz ediyoruz. Bir yandan "Seni seviyorum, ellerini ver"i yazarken bir yandan da "Domates, biber, patlıcan"a şarkı yapmış adam. Bana örnek oldu. Ben de yarın öbür gün Türkiye'de müzik yapan birilerine "farklı şeyler de var hayatta, müzikte, sanatta, aşkta, ayrılıkta" dedirtebilirsem, dikkatlerini bu farklı şeylere çekebilirsem ne mutlu bana..." diyor.

    "MİRKELAM ŞARKILARI" NASIL BİR ALBÜM?

    "Hatıralar", "Unutulmaz", "Erenköy" gibi duygusal şarkılar da yazmış adam; "Terle", "Tavla", "Ah Bir Joker", "Asuman" gibi gülümseten, eğlenceli şarkılar da... Bu şarkıları başka başka seslerden dinleyince; Mirkelam'ın lunapark gibi bir adam olduğunu daha iyi hissediyorsunuz. Aynı duyguları Teoman'ın "sevgi" albümünde de yaşamıştım. Bir Teoman şarkısı, Yavuz Bingöl'ün sesinden adeta modern bir "türkü" gibi tınlayabilmişti.
  • 5
    10 ŞARKIYA 10 FARKLI YORUM

    Mirkelam albümünde beni en çok 3 şarkı heyecanlandırdı. İlk sıraya Nil Karaibrahimgil yorumuyla "Asuman"ı koyuyorum. O şarkıyı dinleyince "İşte Nil farkı" diyorsunuz. Nil, almış bin yıllık "Ne yaptın Asuman / Yap Bir Pansuman" sözlerini "Ne yaptın Mirkelam"a dönüştürmüş. Volga Tamöz'ün şahane düzenlemesiyle ortaya adeta bir Nil Karaibrahimgil şarkısı çıkmış. Mirkelam da "Nil'e söyleyecek sözüm yok. Adı gibi Nil işte. Bayıldım şarkının bu haline. Konserlerimde bir süre ben de 'Ne yaptın Mirkelam' diye söyleyeceğim" diyor. "Cover" tam da Nil'in yaptığı gibi yapılır işte. Hem sahibinin ruhunu koruyacaksın, hem de şarkıya kendi ruhunu katacaksın. Bedük de "Terle"yi, Nil gibi kendi renklerine boyamış. Mirkelam'ın dünyasına zarar vermeden. Ve albümün finalini yapan Pinhani yorumuyla "Yollar"... Mirkelam'dan daha da etkileyici olmuş.

    MİRKELAM'IN DUYGUSAL ŞARKILARI DOĞRU İSİMLERE EMANET

    Albümde Mirkelam'ın en can yakan duygusal şarkılarının en doğru seslere emanet edildiğini görüyoruz. Teoman "Hatıralar"ı, Göksel "Unutulmaz"ı, Feridun Düzağaç da "Erenköy"ü çok iyi yorumlamış. Teoman'dan "Hatıralar"ı dinlemek başka türlü sarsıyor bünyeyi. Hele Göksel, nasıl da kırılgan, nasıl da hüzünlü... Mirkelam da bu üçlüden çok etkilenmiş: "Hatıralar şarkısını benden gündüz vakti dinleyince güzel gelir de hele bir de Teoman'dan gecenin 2'sinde dinleyince bir başka geliyor. Göksel de öyle bir yorumlamış ki 'Unutulmaz'ı sanki benim şarkım değilmiş gibi dinliyorum. Sanki 60 yıllık bir şarkı bu. Başka biri yazmış, Göksel söylüyor gibi geliyor bana. Feridun Düzağaç'a gelirsek, benden daha duygulu söylemiş 'Erenköy'ü. Şimdi ben de konserlerimde daha iyi söylemeye, onun gibi söylemeye çalışıyorum. Çünkü adam çok iyi söylemiş."
  • 6
    ALBÜMÜN İLK VİDEO KLİBİ GÜLŞEN'Lİ "HER GECE"YE

    Mirkelam'la ilk tanıştığımız "Her Gece" şarkısını bu albümde Ozan Çolakoğlu düzenlemesiyle Gülşen yorumluyor. Albümün ilk video klibi de Bedran Güzel yönetmenliğinde bu şarkıya çekildi.
    Ne yalan söyleyeyim Mirkelam'dan sonra her bakımdan bu şarkıyı söylemek büyük cesaret ister. Mirkelam bunu kendisi de itiraf ediyor: "Zamanında öyle bir yapmışız ki Her Gece'yi; ne şimdi İskender Paydaş ona yeni bir şey ekleyebilir, ne de ben daha iyi bir şekilde yorumlayabilirim. İmkansız bu. İlk halinin üzerine çıkmamız mümkün değil." Büyük ihtimalle tam da bu sepepten Ozan Çolakoğlu da şarkının orjinal halini bozmamayı tercih etmiş. "Her Gece"de tek yenilik Mirkelam yerine Gülşen'in söylüyor olması. Keza Kenan Doğulu da "Tavla"ya pek yeni bir şey ekleyememiş. Orjinal halinin çok benzerini yapmış. Her ikisinden de daha deneysel, daha özgür versiyonlar beklerdim. Aynı şekilde Eser Yenenler'den de daha eğlenceli, daha mizahi bir "Ah Bir Joker" hayal ediyordum. Yıllar önce Ata Demirer'in "Neredesin Firuze" filmi için yorumladığı "Tavla"yı dinleyin, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

    "LAUBALİ"NİN MABEL MATİZ YORUMU

    Mabel Matiz, Aysel Gürel'in "Sultan Süleyman" şarkısını nasıl da acı bir ağıda çevirmiş, hepimizi sarsmıştı.
    Mabel Matiz'in dünyasını, müziğe kattığı renkleri seviyorum ama Mirkelam albümündeki "Laubali" yorumuna pek ısınamadım. Yine "Sultan Süleyman" gibi daha duygusal yorumlamayı tercih etmiş Matiz bu şarkıyı. Ama her şarkının bir dünyası var. Bazı slow şarkıların derin sözleri nedeniyle nasıl hareketli bir şarkıya dönüşmemesi gerekiyorsa; bazı rengarenk şarkıların da slow versiyonu olamıyor. Yapılınca da böyle bir garip oluyor. "Laubali"ye en yakışan dünya, şimdilik hala Özlem Tekin'in ilk versiyonunda mevcut.
  • 7
    MİRKELAM, TARKAN'A KIRGIN MI?

    Albüm çıkar çıkmaz Ali Eyüboğlu yazmıştı. Aslında bu albüm için Mirkelam'ın eski dostlarından Tarkan'a da teklif götürdüğünü. Tarkan'ın bu aralar çok fazla saygı albümünde yer aldığı için Mirkelam'ın teklifini nazikçe geri çevirdiğini. Elbette Mirkelam'ı bulmuşken, Tarkan meselesini de sordum. Kırgın mısın Tarkan'a diye... "Hayır, neden kırgın olayım" dedi. "Biz Tarkan'la çok eski dostuz. Dinlediği albümlerin arasında ben de varım, bunu biliyorum. Ben sanatçı ruhunu da çok iyi biliyorum. Sanat; özgürlükle ilgili bir şeydir. Zorunluluk taşımaması gereken bir şeydir. İşin içine mecburiyetler, kanalize olmalar, kurallar girdikçe sanat olmaz, sanatçılar rahat olamaz. Sanatçılar özgür insanlardır. O yüzden Tarkan'a veya başka birine asla kırgın değilim"

    "HAYAT DEDİĞİN 10 ŞARKIDIR ZATEN..."

    Mirkelam'ın albümle ilgili son sözleri ise şöyle:
    " Hayat, eskilerin dediği gibi ; bir dönüp bakıyorsunuz, bir arpa boyu yol... Bir hayatın içinde de 10 şarkıdan daha fazla bir şey yok yani. Binlerce şarkı var ama elimizde kalan aşağı yukarı 10 şarkı oluyor. O yüzden bu albüm benim için çok değerli. Benim duygularımı paylaşan bütün sanatçı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Gözüm arkada gitmeyecek sözünü tam da bu an için söyleyebilirim."
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız