2012'nin en önemli 10 keşfi

National Geographic, 2012'de en çok okunan 10 keşif haberini sıraladı.

Haberler 06.12.2012 - 10:52

  • 1

    2012'nin en önemli 10 keşfi

    2012’de yaşanan çok sayıda ve etkileyici keşif var kuşkusuz. National Geographic, bir özet geçmek için 2012’de en çok okunan 10 keşif haberini sıraladı:
  • 2

    Dev timsahtan dünya rekoru

    Filipinler’de bulunan ‘Lolong’, 6.17 metre uzunluğuyla Temmuz ayında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı.
  • 3

    Dev timsahtan dünya rekoru

    Tuzlu suda yaşayan timsah, kayıtlara göre bugüne dek yakalanan en büyük sürüngen. Lolong, fotoğrafta tutsak düşmüş zararsız bir timsah gibi görünse de, birçok kişiye saldıran, iki kişiyi de öldürmüş bir dev.
  • 4

    Dev timsahtan dünya rekoru

    Filipinlerin Bunawan köyünde Eylül 2011’de yakalansa da, 2012’de rekorlar kitabına girmesi, Lolong’u bu yılın önemli gelişmeleri arasına soktu.
  • 5

    Uzay’da şeker bulundu

    Gök bilimciler, Ağustos ayında yaptıkları keşifte, Dünya’dan 400 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafında şeker buldu. Şeker molekülleri, yıldızın etrafını kaplayan kozmik gaz bulutunun içinde yer alıyordu. Uzay’da şekerin bulunması, gök bilimcilere Dünya dışında yaşam bulunabileceğine dair bir ipucu verdi.
  • 6

    Uzay’da şeker bulundu

    Elde edilen bilgiler, yaşamın temel yapı taşları olan karbon zengni moleküllerin, bir yıldızın etrafında oluşmakta olan gezegenlerde bile bulunabileceğine işaret etti. Bilim insanları, karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan karbonhidratları temsil eden organik moleküllere işaret etmek için de ‘şeker’ terimini kullanabiliyor.
  • 7

    Güneş Sistemi’nde yeni bir gezegen mi?

    Gök bilimciler, Mayıs ayında yaptıkları açıklamada, Güneş Sistemi’nin uzak köşelerinde bir gezegen bulunuyor olabileceğine değindi. Teleskoplarla tespit edilmek adına çok uzakta olan kozmik cisim, Kuiper kuşağı cisimlerinin yörüngelerini rahatsız eden bir çekim kuvvetine sahip.
  • 8

    Güneş Sistemi’nde yeni bir gezegen mi?

    Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki Ulusal Gözlemevi’ndeki gök bilimciler, yaptıkları olası keşif üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Kuiper kuşağında yer alan kozmik cisimler, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde kalıyor. Birçoğu buzul parçacıklar olan cisimler arasında cüce gezegenler de yer alıyor.
  • 9

    ‘Tanrı Parçacı’ğı’ bulundu mu?

    İsviçre’nin CERN laboratuvarlarında bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) deneyler yapan iki araştırma ekibi, Temmuz ayında yaptıkları açıklamada Tanrı Parçacı’ğı olarak bilinen ve var olduğu öne sürülen atom altı parçacık, Higgs Bozonu’nun izini bulduklarını belirtti.
  • 10

    ‘Tanrı Parçacı’ğı’ bulundu mu?

    Bilim insanları, ‘Evet, bir parçacık’ bulduk açıklamasını yaparken, bulunan parçacığın standart fizik modelini tanımlamada en önemli eksikleri dolduracağına inanılıyor. Gizemli parçacık, evrendeki maddelerin neden kütleye sahip olduğunu ve bu şekilde gezegenlerin, galaksilerin ve canlıların nasıl var olabildiğini tanımlamada önemli rol oynayacak.
  • 11

    Antarktika’daki kayıp dünya

    Bilim insanları, sıcak, mineral zengini yeraltı bacalarından çıkan suların etrafında yaşayan yeni bir Yeti yengeci türü ve tuhaf canlılar keşfettiklerinde, ‘kayıp bir dünyanın’ izine rastlamış olabileceklerini düşündü.
  • 12

    2012'nin en önemli 10 keşfi

    Kamera ile donatılan mini denizaltılar, neredeyse hiçbir ışığın ulaşmadığı 2.400 metre derinliklerdeki sularda renklerden arınmış canlılar buldu.
  • 13

    Antarktika’daki kayıp dünya

    Ocak ayında yapılan çalışmada, suyun derinliklerindeki bu bölge keşfedilmeyi bekleyen bir yer olarak ifade edildi.
  • 14

    Dokuz gezegenli yıldız sistemi

    Gök bilimciler, Nisan ayında yaptıkları bir diğer önemli keşif açıklamasında, Dünya’dan 127 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın, Güneş’ten daha fazla gezegene sahip olabileceğini belirtti.
  • 15

    Dokuz gezegenli yıldız sistemi

    Bu bulgu, bugüne kadar en çok gezegene sahip olduğu bilinen sistemin tespit edilmesi anlamına geliyordu. Söz konusu yıldız, HD 10180, Hydrus (Küçüksuyılanı) takımyıldızında yer alıyor.
  • 16

    Peru’da ‘yeni türler’ cenneti

    Bilim insanları, Eylül ayında, Peru’nun Tabaconas Namballe Ulusal Park’ında gerçekleştirilen keşifte sekiz yeni memeli türü bulduklarını açıkladı. Bir tanesi, fotoğraftaki gece maymunuydu.
  • 17

    Peru’da ‘yeni türler’ cenneti

    Meksikalı ve Perulu biyologların yaptığı keşif, 2009-2011 yıllarında gerçekleştirilen araştırmaların tümünü kapsarken, yeni türlerin bulunduğu bölge “bilinmeyen biyo-çeşitliliğe sahip bir cennet” olarak ifade edildi.
  • 18

    Uzuvsuz amfibi hayvanlar

    Bu canlılar solucan veya yılan değil. Tersine, toprağın altında gezinebilen uzuvsuz amfibi (karada ve suda yaşayabilen) canlılar. Şubat ayında keşfedilen canlıların özelliği, bilime tamamen yeni olmaları.
  • 19

    Uzuvsuz amfibi hayvanlar

    Hindistan’ın kuzeydoğusunda yumurtalarını korurken görülen amfibi hayvanlar, “caecilian” adı verilen yeni ve gizemli bir canlı sınıfının altı türünden birine ait.
  • 20

    Maya kehaneti tersine döndü

    Mayaların en son ortaya çıkarılan antik mega şehirlerinden Xultun’da, arkeologlar bir Maya evinde 21 Aralık 2012’de sona eren Haab takviminden farklı, yeni bir takvim tasviri buldu.
  • 21

    Maya kehaneti tersine döndü

    Bir kral ve yardımcılarının yer aldığı duvar resminde, Haab takvimine kıyasla farklı bir hesap yer alıyordu.
  • 22

    Maya kehaneti tersine döndü

    21 Aralık 2012 tarihine kıyasla, yeni takvim tarihin ‘tahmin edilemeyecek bir zamana kadar’ süreceğini belirtiyor.
  • 23

    Maya tapınağı ortaya çıkarıldı

    Yaklaşık 1.600 yıl önce, Karanlık Güneş Tapınağı binlerce kilometre öteden fark edilebilen kırmızı bir nokta gibiydi. Maya Güneş Tanrısı, tapınakta kan içen bir köpekbalığı ve jaguar olarak tasvir edilmişti. Mayıs 2012’de yapılan ve yılın en önemlileri arasında olan keşif, Maya uygarlığı hakkında yeni bulgular sundu.
  • 24

    Maya tapınağı ortaya çıkarıldı

    Amerika kıtasında yer almış Aztek ve İnka uygarlıklarının aksine, Mayaların en büyük özelliği bugün modern Guatemala, Belize ve Meksika olan bölgelere, aralarında uzun mesafeler bulunan şehirler kurarak yayılmalarıydı. Gelecek, hala ortaya çıkarılmayı bekleyen birçok kent ve tapınağı saklıyor olabilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız