Bilime karşı kuşku çağı

Bilime karşı şüphecilik tırmanışta. Peki ama mantıklı insanlar neden mantığa kuşkuyla yaklaşıyor?

Haberler National Geographic 03.03.2015 - 16:28 Son Güncelleme : 03.03.2015 - 16:31

  • 1

    Bilime karşı şüphecilik tırmanışta. Peki ama mantıklı insanlar neden mantığa kuşkuyla yaklaşıyor? 

    KUŞKUCULAR İÇİN DEV BİR ADIM

    NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki görevli, bir sergide küçük ayarlamalar yapıyor. Geçerli bilim konularındaki kuşkuculuk yeni bir şey değil ama internet uç inançlar için bir nimet oldu. Ay’a ayak basıldığına inanmayanlardan mısınız?
    İnternete girerseniz sizinle hemfikir olacak çok kişi bulacaksınız.

  • 2

    EVRİM SORGULANIYOR

    1925 yılında, John Scopes'un lisede evrim öğretmekten yargılandığı Tennessee Dayton'da yaratılış teorisi savunucusu bir kitapçı mallarını sokakta satıyor. Modern biyoloji evrim kavramı olmadan anlam ifade etmiyor ama ABD'deki dini aktivistler yaratılışcılığın biyoloji dersine alternatif olarak öğretilmesini istemeye devam ediyor.
    İnançla çatıştığında bilim genellikle kaybeden taraf oluyor.
  • 3

    ESKİ KANILAR KOLAY ÖLMÜYOR

    Dünya'nın yuvarlak olduğu eski zamanlardan beri biliniyor-Kolomb Dünya'nın kenarından düşmeyeceğinin farkındaydı- ama alternatif coğrafya Dünya'nın etrafında dolaşılmasının olağan hale gelmesinden sonra dahi varlığını sürdürmeye devam etti. Güney Dakotalı işadamı Orlando Ferguson tarafından çizilmiş 1893 yılına ait bu harita 19. yüzyıl Dünya inancının tuhaf bir varyasyonu. Düz Dünyacılar, yeryüzünün merkezinin Kuzey Kutbu olduğuna ve buzdan bir duvarla çevrildiğine; Güneş, Ay ve gezegemlerin
    yüzeyden birkaç yüz kilometre yukarıda bulunduğuna inanıyordu.
  • 4

    CENNETEKİ DİNAZOR

    Kentucky, Petersburg'daki Yaradılış Müzesi'nde Adem ile Havva, cenneti bir dinazorla paylaşıyor. Genç Dünya yaratılışcıları, yeryüzünün 10 bin yıl önce tam fonksiyonlu yetişkin insanlarla yaratıldığına inanıyor. Bilim ise Dünya'nın 4,6 milyar yaşındaolduğunu, tüm canlıların mikroorganizmaların evrim geçirmesi yoluyla oluştuğunu ve ilk modern insanın 200 bin yıl önce, yani dinazorların ortadan kalkmasından 65 milyon yıl sonra ortaya çıktığını savunuyor.
  • 5

    ÖRÜMCEK KEÇİ

    Petersburg'daki Doğal Sonrası Tarih Merkezi'nde sergilenen genetiği değiştirilmiş organizmaların korunmuş örnekleri arasında Freckles da var. Bu keçi, ileride ticari amaçlı lif haline dönüştürülecek örümcek ipeği proteinine süt üretmek üzerine yetiştirilmiş. GDO'ların insan sağlığı için kötü olduğuna ilişkin henüz herhangi bir kanıt yok ama halkın duyduğu endişe nedeniyle 64 ülkede ve Amerika'nın üç eyaletinde GDO taşıyan gıdaların etiketlenmesini gerektiren yasalar çıkarıldı.
  • 6

    HARARETLİ TARTIŞMA

    Sandy Kasırgası insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle yaşanmıştı. Ama Jersey sahillerine verdiği zarar, iklim değişikliğinin de kısmen etkilediği deniz seviyesi yükselişlerinin sonucuydu. Yale Üniversitesi araştırmacısı
    Dan Kahan, bu ve çepheleşmeye neden olan diğer bilimsel konulardaki görüş birliğini sorgulayanlar için, "Süpheci inanç adeta bir üyelik, bir çeşit gruba bağlılık rozeti haline geldi" diyor.
  • 7

    AŞI TEPKİSİ

    Kina ve Kaia da, Washington'ın Vashon Adası'nda bulunan Cadersong Doğa Okulu'ndaki kızamık gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmamış çocuklar arasında.  Aşı yaptırmama eğilimi ABD'de büyük artış gösterdi. Kırk altı eyalet dini, 19 eyalet ise felsefi nedenlerle, aşı muafiyetine izin veriyor.

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Mart sayısında veya iPad, iPhone ve Android edisyonlarında okuyabilirsiniz. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız