"Cep"te dayanıklılık ilk kez ölçüldü

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Piyasa Gözetim Laboratuvarı'nda cihazlara ilk kez yıkıcı tahribat testi yapıldı.

Haberler Anadolu Ajansı 27.09.2015 - 13:36

  • 1

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Piyasa Gözetim Laboratuvarı'nda cihazlara ilk kez yıkıcı tahribat testi yapıldı.

  • 2
    BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan tarafından yapılan testlerde, cihazlarda yıkıcı tahribata da neden olabilecek düşürme,  yakma, elektrostatik deşarj, gerilim değişimi, elektriksel hızlı geçişler, patlama ve gerilim dalgalanması ilk kez uygulandı.
  • 3
    Sayan, testlerin ardından yaptığı açıklamada, Kurumun önemli görevlerinden birisinin de piyasa gözetimi ve denetimi olduğunu ifade ederek, üretilen cihazların, teknik mevzuatın gereklerine uygun üretildiğinin beyanıyla piyasaya sürülebilmesine ve piyasaya sürüldükten sonra denetlenmesi esasına dayandığını söyledi.
  • 4

    Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen laboratuvarın yaklaşık 5 milyon avro bedelle kurulduğunu kaydeden Sayan, laboratuvarda numune cihazlara temel gerekliliklere uygunluk testleri yapıldığını bildirdi.

  • 5
    Bir malın veya hizmetin tanımlanan ulusal veya uluslararası standartlar ve kriterlerle uyumlu olup olmadığının belirlenmesi işlemi olan standartlara uygunluk değerlendirmesi kavramının tüm ürün deneyleri, kalibrasyon faaliyetleri, CE işareti ve kalite sistem belgelendirme faaliyetlerini kapsayan geniş çaplı bir olgu olduğunu ifade eden Sayan, "Bu testler başlıca elektromanyetik uyumluluk anlamına gelen EMC testleri ile Radyo Frekans testleri ve güvenlik temelindeki LVD testleri ile özgül soğurma oranı anlamına gelen SAR testleridir" diye konuştu.
  • 6

    RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularının da BTK’nın laboratuvarında bazı testlere tabi tutulduğunu vurgulayan Sayan, Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nın RF ve EMC testlerini de bu laboratuvarda yapmayı istediklerini kaydetti.

  • 7

    SAR Odası'nda cihazların çeşitli frekanslarda yaydığı elektromanyetik alanın beyin üzerindeki soğrulma oranının robot yardımıyla belirlendiğini dile getiren Sayan, elektromanyetik dalganın Avrupa standartı olan 2 watt/kilogramın altında olup olmadığının bu odada ölçüldüğünü belirtti.

  • 8

    Piyasa Gözetim Laboratuvarı'nda bu sene bir ilki de gerçekleştiren Sayan, laboratuvar tarihinde hiç uygulanmayan ve cihazlarda yıkıcı tahribata da neden olabilecek düşürme testleri, yakma testleri, elektrostatik deşarj, gerilim değişimi, elektriksel hızlı geçişler, patlama ve gerilim dalgalanması gibi bazı ilave testleri bu sene ilk defa gerçekleştirdiklerini söyledi.

  • 9

    Deşarj testi için 3 bin volt değerinde elektriğin cep telefonuna uygulandığını anlatan Sayan, bunun herhangi kazaya yol açıp açmadığının, drop testinde ise yere düşen telefonun çalışıp çalışmadığının kontrol edildiğini kaydetti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız